用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問有經驗既媽媽, 有關睇醫生問題
go

[聽/語障] 想問有經驗既媽媽, 有關睇醫生問題 [複製鏈接]

想請問你地多數係睇私家醫生寫轉介信定係健康院見醫生呢?
因為阿囡而家25個月,打歲半針時都係講單字,之後2歲再返去check又話ok,但仍然都係單字,但好多音係發唔到, 唔多講野, 之後讀咗N班,詞彙多咗,但都係單字,例如: 書包,只係講包, 月亮-亮,永遠都係講後面個字,  健康院安排咗2歲半再check,如果真係有問題先再排評估又要排成年,
想請問睇私家醫生係睇普通定係專科呢?  如果係專科咁應該要睇邊科呢?唔好意思,真係唔知如何可以幫阿囡. 麻煩有經驗媽比d意見.thx
   0    0    0    0
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

健康院轉介兒童體能智力測驗中心, 要等幾個月至半年先有得見姑娘作初步評估; 見左姑娘又要等幾個月至半年先有得言語治療師作深入評估.

所以我在等既時候, 去左
1, 香港大學言語及聽覺科學部之言語治療診所
http://www.speech.hku.hk/clinic/speech.htm

2, 一個兒科專科醫生, 有得做評估既

回復 ada_fung 的帖子

thx  !
可否比個兒科専科的資料我?
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG
‹ 上一主題|下一主題