用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無家長知道美孚-宣美好唔好呀?收左亞女讀K1! ...
樓主: meishue1103
go

請問有無家長知道美孚-宣美好唔好呀?收左亞女讀K1! [複製鏈接]

好多謝各位家長比左咁寶貴的意見

patrique 發表於 12-11-1 10:45
我囝囝都讀緊N班... 對於N班嚟講.. 我講得唔錯... 老師有愛心... 又識得培訓小朋友自理能力... 亞囝讀好開 ...

我女女都讀緊n班~~今日要交留位費用~~我決定唔交啦~~k1會轉~但我都係報番d 村校仔~因為校舍真係好細同舊~
你心儀邊幾間想入呀?

szekamama  讀緊都寧願轉其他村校,點解呀?校舍細其實係點?我今日突登去看看,見老師帶學生由平台返入學校,似做完運動  發表於 12-11-2 00:47

請問有無孩子讀緊K1K2的家長呀?

回覆:minmin82 的帖子

買保險,所以都比咗留位費!

Patrique : 甘你報左邊幾間吖 ?

Szekamama :         因為去宣美要搭車 所以轉番報近自已屋企果d 諗住反正都差唔多 不如轉間近 我唔知會響平台上活動 可能k 先有 我唔係因為miss 唔好轉既

szekamama  明白了,謝謝你。  發表於 12-11-3 00:45

我女都收佐K1 am,但聽說宣美英文唔得,上到小學好難追。所以現在選了美孚地利亞,但又聽說中文唔得,哎,有無家長可以比比意見,宣美同地利亞邊間好D?

我最終都毋去注冊,放棄左~

但我聽師資是ok 的, 只是校舍舊了点

Teresia 發表於 12-11-13 19:24
美孚佳寶都唔錯架, 我個女8年前插入K2, 佢哋收咗我個女. 而家我個女12歲仲掛住, 想返去探啲老師同方校長.  ...

美孚佳寶(PM offer)同宣美(AM offer)兩間都俾左留位費, 同時有又一村, 仲掙扎緊邊間好.

請問各位有咩睇法?

"又一村"老師流失率都幾高~成60%,而且好少老師係有7年以上的經驗~

見到有人空泛評擊宣美, 我心很不舒服.  我囡囡上年在宣美讀N班, 3個班主任都有熱誠有愛心.  因為囡囡是慢熱型, 老師給女兒不少鼓勵, 到學期中女兒巳轉變不少.  很享受學校生活, 常常拿學校的書本來看, 又喜愛學校的兒歌, 主動了, 說話也多了, 也識了很多朋友仔.  老師有留意關心每位學生, 有幾次我放假接放學時老師都告訴我一些她的趣事/進步情況.  我問的問題, 她們也能清楚告訴我細節.  我可以說, 好老師絕對是這裡的賣點.  肯定是以人為本的.

至於課程深淺, 我個人認為完全依賴幼稚園灌輸孩子知識是不設實際的.  每間幼稚園只有3小時課堂, 要食茶點排洗講故事玩玩具巳佔了相當時間, 課程再深也無可能即時令小孩完全入腦.  家長角色十分重要, 小孩是否'叻', 識好多野, 很大程度取決於家長有否在課餘輔助子女.  我遇過一位宣美的男生, 他能夠自如用英語跟菲傭交談, 是家長的功夫吧!

至於硬件, 無錯, 的確不及外界其他學校.  很介意硬件又要深課程的家長, 我相信應該去九龍塘合適一點吧!  

選什麼學校, 首先要知道自己重視什麼, 和可以配合做什麼.

szekamama  THX!  這是好好的提醒呀!  發表於 12-11-16 00:17

我囡囡是上年N班的, 唔見得好差, N班是好好的, 你話要名校既水準一定無啦, 評估, 功課, 上堂情況, 多活動, 呢D花巧野一定無. 老實講N班一定無所謂, 又可以陪佢番學, 又識到好多同區家長, 放學仲可以在附近玩下先回家, 諗起阿女上年真係好開心, 依家仲有唱歌, 同講番同學仔名.

佢地收既學生唔差, 好多都考到名校. 所以好多K1都走左,  還是看看自己要求, 要唔要在同區讀, 及小學都是抽番本區. 如是, 都無所謂的.

szekamama  其實如果入了K1我就唔會幫個女轉了,面試時老師好好,我女都幾鍾意呢間。  發表於 12-11-16 00:23

又一村是流失率好大, D老師好後生下, 可能是校長要求高啦.  

但如果係一年年咁轉,應該問題唔大概

我老公3x年前讀過
shamus

回覆:110110bb 的帖子

同意

回覆:請問有無家長知道美孚-宣美好唔好呀?收左亞女讀K1!

我女3年前讀過,本人認為好好,老師好有愛心,訓練到學生互愛,有禮,課堂及遊玩時間小朋友都訓練到有禮,要排隊,老師及嬸嬸都有愛心,食茶點前要祈禱!另外,學費合理,不多雜費。多得學校,訓練到小朋友的禮貌,結果阿女在外面考k1時,5間都有4間收,有民生,St Cat ,聖羅撒及啟思小學暨幼稚園!
但,宣美學位少,似乎只收大仔,所以我細仔連in 都無得in, 侷住讀嘉心,唉!無論學費,學校環境衛生及秩序,都差好遠!

‹ 上一主題|下一主題