用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣中學
樓主: 小儀728
go

荃灣中學 [複製鏈接]

回覆:荃灣中學

我是荃官的畢業生,當年的大學入學率為100%。大部份同學入讀會計或工商管理,畢業後到Big 4或銀行工作。現在要入讀筌官可能要比當年更加難。

senkawa  大部份人都讀會計或工商管理...感覺好"功利"喎@@  發表於 12-12-16 00:20

醒目開學勳章

jk923 發表於 12-12-6 21:41
荃灣區無21間小學咁多,好似得13間,同埋有幾間唔係開5班的,不過要入荃官真係唔易。 ...

荃灣區有18間小學

peggy 發表於 12-12-8 23:00
荃灣區有18間小學

原來有18間咁多呀?

但睇2012出嘅成績,王少清最好。

senkawa  佢最佳成績只係2科5**,但荃官好似係有6科5**  發表於 12-12-16 00:29
senkawa  "本校整體成績優異, 169 位同學應考,取得 5** 級共 10 個、 5* 級共 55 個、 5 級共 120 個及 4 級共 552 個"...應考人次1022,4級或以上50.8%,計出黎應該只有519   發表於 12-12-16 00:26
senkawa  咩成績? DSE? 王少清呃人的...4等5等5*果D數字表達有騙人之嫌,你試下計下個百分比岩唔岩就知!佢將4等或以上的數寫成4等人數,5等或以上寫成5等人數...  發表於 12-12-16 00:22

回覆好D...清晰表達一下,王少清網頁公佈的DSE成績,點計都睇唔明的!明明佢寫自己4級或以上的"各科平均數"係50.8%(都唔明咩叫各科平均數!),但淨係4級佢已經話有552個,到底呢條數點黎?
如果照佢咁樣表達:
"本校整體成績優異, 169 位同學應考,取得 5** 級共 10 個、 5* 級共 55 個、 5 級共 120 個及 4 級共 552 個"
大家可以計下, 10+55+120+552=737, 737呀! 佢寫自己應考人次係1022, 737咪高到嚇死人? 但佢最好成績都只係2科5**,有冇可能有咁高的所謂優良數呀? 堂堂一間"BAND 1英中",擺出黎的資料咁奇怪...真係唔明點解會咁??

後記:
我忍唔住仔細計過,佢的"4級共552個"係包括M1/M2在內的"4級或以上"的總數目,而唔係淨計4級有552個...
呢種表達方法好有誤導之嫌! 唔識睇的人真係以為佢好勁, 淨係4級已經有552個, 然後仲有120個5級, 55個5*再加10個5**...
但事實上4級加5級加5*加5**夾埋晒先至係552, 而且仲要包括了M1/M2...夾埋晒咁多個LEVEL先至係552個, 名副其實的BAND 1C成績, 跟另外三間傳統英中都明顯有一段距離...

‹ 上一主題|下一主題