用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園
樓主: Antheatai
go

根德園 [複製鏈接]

cat8141210 的帖子

你有冇試过買啲大粒串珠遊戲比佢玩, train專注力ok woo.

引用:Quote:FerreDeng+發表於+12-10-29+14:47+我

原帖由 cat8141210 於 12-10-29 發表
WOW~~
好勁呀,
你FULL TIME MAMA?
全職媽咪+工人一齊湊。其實唔應該講教,係叫玩,一得閒就玩卡,玩字母板,玩積木等等,要好有耐性同重复做多幾次。我教大B唱歌做動作果陣,細B都會一齊做,睇多左就會識架啦。

醒目開學勳章

回覆:cat8141210 的帖子

我冇特別train佢,但好細個成個播ABC songs 聽,佢好鐘意英文字,之後買d圖書有colours, numbers, animals, 自己教,小朋友有興趣一教就記得,佢係細仔又係男仔,剛2歲,識呢d已經好滿足!小朋友有興趣會自己學,一d冇教佢的字,佢自己會試下拼音,又讀到8,9成!

中文字返左一個月學,認到身體部份,水果,日月等等!呢d歲數,學嘢真係好快!

yes, not only teach them where is your eyes, they must also know what is the function, I know St Cat will ask the function.

其實呢個age專注力有限,我仔都麻麻,玩Lego 積木可以玩耐d,拼圖佢冇興趣,串珠玩幾分鐘咋

several minutes ok la, thye will improve gradually.

lkf_leung 發表於 12-10-29 15:15
你有冇試过買啲大粒串珠遊戲比佢玩, train專注力ok woo.
即係邊D?
係咪有個大鐵架好似用珠仔玩過山車咁果D?
定有條繩比佢串果D?

根德是考看圖答問题,要玩佗螺,木製那种,買个比小朋友玩吓哩

chunchun321 發表於 12-10-29 16:57
算啦哈哈,,,
星期六都in囉...
我當今日買都玩唔切啦...= ="

回覆:根德園

咁KV interview問些什麼!

其實你俾d佢鐘意o既o野去玩佢就會自己專注o架啦~~
eg 睇電視..
講笑o者

lego(積木), 砌圖, 穿珠仔都係幾好的
甚至玩沙玩水都得

chunchun321 發表於 12-10-29 16:57
佗螺???哈...我仔未見過...到時去考天才...反正都5會收

我囝oct 細囝歲半到都識晒a-z,1-20 in english and the name of a lot of food and animals. 其實有心教真係唔難,你教佢之後不時重覆就會識得好快!當時我見我囝playgroup 同学個個都識,我仲覺得我囝進度慢添!宜家佢2歲基本上所有嘢講一次佢就記得,吸收力驚人

A to Z is K2 level in KV. No question for A, B, C during interview.

我想問你地係講到A-Z,還是認到個字?咁叻,我個仔口講就得,認就唔記得!

fungcarmen 的帖子

認得架. 攞比佢識讀架啦!

回覆:根德園

見到好多媽媽的仔女好細個識好多嘢,我仔是10年12月bb,雙職父母,近日為interview都用盡辦法哄他數數、a-z等,經此疲勞轟炸,仔仔是識講,但是唸口旺,有冇意思呢?
樓主,請問點解要小朋友入根德園?
我近日見面試,所謂殺到埋身,到各所幼稚園,其實小朋友唔識分名校不名校,只識分開心不開心,是否喜歡老師,現階段多看育兒書,想清楚到底你想小朋友怎樣成長,似乎更重要。

回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

totally agree

引用:Quote:Antheatai+發表於+12-10-29+13:43+請

原帖由 cat8141210 於 12-10-29 發表
你太早想了...
平常心啦...
但我見我親戚既小朋友都入到,
信唔信由你,我都同70後朋友傾過,其實小朋友都未讀書點解會識a-z。但係佢話都問過自己阿爸,阿爸的答案話當年你地幾兄弟姊妹係入幼稚園前都識晒架喎,依家d小朋友未讀書先識有咩出奇。

我平時係小朋友bb開始同佢唱下歌,係落樓梯咁數123,出街見到花草樹木,太陽,雲,等等教佢話佢知,唔係講一次兩次,而係見到就講,講左好多次。你以為佢唔明,其實佢係到吸收緊,有一日佢會講到比你聽。唔係小朋友特別聰明,而係你放左幾多心機時間落去。

‹ 上一主題|下一主題