用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳-東華三院華都獅子會.
樓主: aloha_yan
go

將軍澳-東華三院華都獅子會. [複製鏈接]

我都有in....仲未收到信喎.....我今日打去問過....佢話有少少問題delay 咗.....但今個星期內會收到信!
不過其實我都打定輸數....因為果日in 最早果批8:30...又係第一間in....阿仔完全不在狀態...係咁痴住我 =.=

回復 Dreamcarrie 的帖子

因為佢有循道衛理OFFER
其實哩兩間邊間好??
我無報到循道衛理~ 將軍澳區只報了東華三院同保護兒童協會 兩間都係後備 >.<
吾知會吾會無書讀呢.........

回復 fionfred 的帖子

我都吾知呀~ 你呢?? 這是你最心儀的學校嗎?

回復 monmonbbb 的帖子

而家將循同獅子會一樣鍾意, 所以如果獅子會有位, 會心大心細, 我好LIKE將循教俱同老師既態度, 面試個日不單係面試, 仲有簡單講下點訓練我個仔, 成個課室D人走晒, 個老師都無話趕收工咁叫我走, 而獅子會面見就無同家長溝通過, 呢點我有D補留, 只有問卷代勞, 但環境位置確係好, 同埋好似有英文方面聽講教得唔錯.

fionfred 發表於 12-11-8 10:35

而家將循同獅子會一樣鍾意, 所以如果獅子會有位, 會心大心細, 我好LIKE將循教俱同 ...

0甘你去循道俾左留位費未阿?

吾係我吖 我無報 係我地啲朋友仔咋
我今日打過去獅子會 問有冇人吾要學位 佢話無。。。。。。?!都吾知堅定流?

我昨天才放棄咗個pm offer

回復 pandabobo 的帖子

比左啦!

fionfred 發表於 12-11-8 15:06

比左啦!

我都俾左,你會晤會仲等其他學校的result?有無俾第二間學校的留位費啊?

我而家雖然俾左循道留位費,但仲有2間未面試,都仲心大心細。如果循道同東華差晤多,我會放棄東華,見完之後又話我個女好0力,一定收,但而家都晤知幾時有結果,排緊第幾又晤知,起碼俾封信我啊!我晤係太喜歡0甘樣安排。

有無其他人好似我仲未收到結果啊?

回復 Dreamcarrie 的帖子

咪係囉!扮大牌?

我仲有將軍澳宣道全日, 無比留位費, 另外又一村全日仲諗緊, 其實三間程度都淺, 不過又一村環境確係好, 但好遠, 黎緊仲有靈糧諗緊見唔見

仲未收到獅子會信?? 好似有人話佢地出現在少少問題, 可能遲多一兩日會收到, 明白你既心情, 加油, 大家努力啦!!

我排唔到全日, 現在報了東華三院力勤.

fionfred 發表於 12-11-8 16:04

我仲有將軍澳宣道全日, 無比留位費, 另外又一村全日仲諗緊, 其實三間程度都淺, 不 ...

我晤等了, 反正循道同東華在課程深淺度, 老師方面都差不多, 我入邊間都無所謂, 而且循道仲入到AM班。我會IN埋其他兩間再決定最後入邊間。

想請教其實點知個日幼稚園係深定淺?? 天主教聖安德肋係深定淺?

fionfred 發表於 12-11-9 09:26

想請教其實點知個日幼稚園係深定淺?? 天主教聖安德肋係深定淺? ...

其實深淺度大家見解晤同, 可能我覺得淺, 其他家長覺得好深。我會視乎學校一個星期教的內容多晤多,英文普通話堂數,教學內容,功課數量來評定間學校深還是淺。

我都係根據其他家長對間學校的評價做參考,真實情況我都晤知。不過我聽人講循道雖然課程無特別深,但功課都幾多。我覺得仔女0力,就應付到功課,如果跟不上,精神不集中,功課做幾粒鐘,0甘就會覺得功課量好重。

總結,都係入左去讀先知間學校適晤適合自己仔女。

多謝回覆, 咁又係, 其實將幼稚園比較都唔係最好, 而係自己小朋友適合邊間, 表面睇, 我都係LIKE將循呀!

fionfred 發表於 12-11-9 09:57

多謝回覆, 咁又係, 其實將幼稚園比較都唔係最好, 而係自己小朋友適合邊間, 表面睇, ...

我聽人講循道KG通常升循道小學,呢間小學好晤好架?如果小學好,而循道小學又優先收循道衛理KG學生,0甘又晤錯喔!以後升學煩少樣!

我都想知, 只知校舍都算新, 有網球場, 其他就唔清楚

fionfred 發表於 12-11-9 10:20

我都想知, 只知校舍都算新, 有網球場, 其他就唔清楚

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2149864&extra=page%3D1

呢度有家長對呢間學校的評語, 分歧好大喔! 搞到我都晤知信邊個好!

呢間小學好近我家, 我都有打算將來比女女入讀, 看完D評語..真的有少少保留.
‹ 上一主題|下一主題