用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有遊行?
go

如果有遊行? [複製鏈接]

幻想諗吓:
如果有一個反小一收生制的遊行,大家會參予嗎?

我會!

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:幻想諗吓: 如果有一個反小一收生制的遊行

原帖由 Irismammy 於 12-10-28 發表
幻想諗吓:
我覺得係有修改既必要,但o係未有更好既idea之前, 反咩先?

CurrySo  同意  發表於 12-10-28 17:40

回覆:Irismammy 的帖子

你覺得點樣嘅小一收生制度先最好及公平?

幻想諗吓:
反咩呀?反對心儀既學校唔收你小朋友?如果你反既係直資學校收生制度,大可以唔考,等抽獎的

回覆:如果有遊行?

反乜先?計分唔夠分就搏私校直資,唔想煩咪抽獎囉,一定有書讀喎~你有權選擇煩定唔煩。

香港已經夠煩,下下都遊行絕食,CY都真係好唔得閒。

幻想諗吓:
現有制度導致有小孩無書讀嗎?

世襲根本就係封建模式制度,唔係靠自已既才能,只係根據本身既血統或者身份.....
至於世襲是否公平或適當,當中涉及利益分配,正如新界丁權問題,利益者與非利益者各有說法...
個人覺得,對學生比較公平既方法係全部靠面試表現,全盤比學校自行收生,另一個方法就係全部大抽獎,一切靠天意...

醒目開學勳章 王國長老

引用:世襲根本就係封建模式制度,唔係靠自已既才

原帖由 mr1963 於 12-10-28 發表
世襲根本就係封建模式制度,唔係靠自已既才能,只係根據本身既血統或者身份.....
至於世襲是否公平或適當,當 ...
無錯,我同意,一係鬥考,但到時催谷小朋友情況會更早更嚴重,而且未有能力催谷小朋友既家庭會直接成為犧牲品。一係全抽,到時仲大件事,錯配情況更勁,叫救命既聲音肯定更勝而家,名校網樓價更高。總之咩制度都吾alright。

引用:世襲根本就係封建模式制度,唔係靠自已既才

原帖由 mr1963 於 12-10-28 發表
至於世襲是否公平或適當,當 ...

Good!

又或者係容許一些人攞住私小幾個位加大抽奬位!
點解唔可以更統一,令到應份會得到位的人早一點或同一時間得到分配?唔駛一round 完再一round , 就像大學收生那樣,有些學校可以根據成績,有些可以根據考試,有些大可以乜都唔計較……
總之,一人一個位,大人細路都不用折騰,不是更好咩?

回覆:Irismammy 的帖子

有更好建議嗎?

大抽獎應該學超級區議會,不設校網,不計分,够公平!抽中名校唔讀!還可高價出讓,那就更好玩!

引用:大抽獎應該學超級區議會,不設校網,不計分

原帖由 phl278 於 12-10-28 發表
大抽獎應該學超級區議會,不設校網,不計分,够公平!抽中名校唔讀!還可高價出讓,那就更好玩! ...
到時名校收生質素同其他非名校一樣,名氣被攤薄,學位隨時大冧價……

回復 Irismammy 的帖子

If the quality of the child is really good and the parents are supportive to the education of the child, then the child should be fine even if he/she is not admitted to the top schools.  Also, whilst I try my best to train up my children in all aspects, I do not bother too much about the admission system.  The schools choose us and WE choose the schools.

分區抽奬都可以話驚學生返學太遠,其實點解會世襲?

回覆:如果有遊行?

跨區大抽獎,如果抽唔到名校,會唔會派佐去粉嶺東涌南丫島的學校?

幻想諗吓:
輸打贏要!

bigboy129  返大陸讀書。  發表於 12-10-29 12:42
sheffield  我都有少少這種感覺…  發表於 12-10-29 10:27

引用:回復+Irismammy+的帖子 If+the+quality+of

原帖由 hoihoima 於 12-10-28 發表
回復 Irismammy 的帖子

If the quality of the child is really good and the parents are supportive to  ...
家長心態各有不同,如果傾向自由主義,覺得有能力既學生應該得到相應較好既機會,學校又可以自主收生,而冇能力既又有合理既安全網,亦不失爲一個可取既方式……

引用:Quote:原帖由+mr1963+於+12-10-28+發表世襲

Good!

又或者係容許一些人攞住私小幾個位加大抽奬位!
非常認同,不過我發現就算做,都只能找個非官方組織做聨招,因為D人對政府太無信心,一聽到"政府"兩個字就唔會理內容NO咗先。
看來,來緊幾年孩子們都是繼續要每人考十幾二十間私校,情況真是"沒有最壞,只有更壞"。

引用:跨區大抽獎,如果抽唔到名校,會唔會派佐去

原帖由 CatEgg 於 12-10-28 發表
跨區大抽獎,如果抽唔到名校,會唔會派佐去粉嶺東涌南丫島的學校?

...
南丫果D隨時變名校:;pppp:

CatEgg  我唔係話個d區學校唔好,只是交通時間問題。  發表於 12-10-29 11:42
‹ 上一主題|下一主題