用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 突然有感而發
go

突然有感而發 [複製鏈接]

近期每日都諗住自己的小朋友interview的事,不斷上網search,問朋友,日日check,越來越怪獸…haha,撞咗期又擔心in少間,又怕小女咩都唔識,連太太都比我攪到緊張埋(因佢係比較輕鬆又怕小朋友大壓力的人),在現今世界裡越來越大競爭,父母都想自己仔女有更好嘅能力及知識而去報讀心儀學校,1xxx~2xxx人排隊交表(我都有排),悉心打扮,不斷教些學校會考的提目,interview好似考家長多啲,希望仔女可以入到名牌幼稚園,我自己都係,但有時諗這是否係最好,應該做嗎?我想小朋友自然成長,有個健康天真的童年不是已足夠嗎?否則大人小朋友都辛苦,我最近同太太講唔好太大壓力,想太多阿女又未必識,最緊要健康自然做返佢自己就得,最後祝願大家同你哋小朋友健康快樂,早日找到心儀學校,一齊努力la

vivicui  天下父母心  發表於 12-10-30 16:39
Jesation  好難得呀,有爸爸咁緊張,如果我仔爸爸都緊張D就好喇。  發表於 12-10-30 09:49
   0    0    0    0

回覆:danba 的帖子

Haha.  隨緣!  Hope for the best.  Plan for the worst!  

danba 發表於 12-10-28 01:31
近期每日都諗住自己的小朋友interview的事,不斷上網search,問朋友,日日check,越來越怪獸…haha,撞咗期又 ...
講得好!
大家一齊努力! 祝大家都入到心儀學校!

十分贊同!但遊戲規則变成咁,唯有跟!一齊加油!每天教小孩正確價值观!

同阿B第一間面試都好緊張,但in過一次有經驗,都知道一定有D嘢識,有D唔識。現在我都不理了,不會train,有得阿B自己到時發揮了。

引用:近期每日都諗住自己的小朋友interview的事

原帖由 danba 於 12-10-28 發表
近期每日都諗住自己的小朋友interview的事,不斷上網search,問朋友,日日check,越來越怪獸…haha,撞咗期又 ...
你in得多,就會知道謀事在人,成事在天,勉強唔到。我近排都準備緊k1面試,平常心面對。互勉之

danba 發表於 12-10-28 01:31
完全同意及感同身受,一起加油!
存感恩的心

年年都發生這種情況,我都係。樓主能保持正面心態已經很好了。加油!

大家一起加油吧~

回覆:突然有感而發

同意,bb開心就好,各位怪獸父母,我們要互相提醒!

嘩, 原來我同樓主既心態都差唔多..
我在阿囡Interview前幾日仲失眠呀.. 你話係咪好攪笑?!
好彩到Interview時阿囡既表現都好好.. 我宜家都放心左好多

現今世界, 遊戲規則係咁樣玩, 做父母既都係無奈!!! 我本來都好緊張, 但最近見到有一個15個大的bb有cancer,  諗想真係有唔同, 而家係有得讀就讀, 無得讀都ok啦, 健康最重要

我覺得係集體回憶。不過之後仲要捱埋小一,中一....想死

今年我已經係連續第三年經歷報名同面試,我已經覺得好攰,但又唔想放過任何有可能入到心儀學校既機會。我仔女咁啱都係細b,機會更加渺茫,所以已經預期出年又要繼續努力。

我都覺得好大壓力, BB係細b, 梗加難找學校, 呢幾晚都訓得唔好......

bobohing,
係呀, 我都覺得學校提供既資訊真係好少.. 我上佢地既website, 內容空泛.. 根本唔會知道一班有幾多人, 有幾多位老師, 中文/英文既分配時間, 書簿費, 有冇校巴之類.. 到Interview既時候問, 又怕問得太多驚主考管覺得我煩...
唉.. 算了.. 宜家只可以聽天由命...
想問一下, 你地有冇報九龍塘學校?

回覆:moniquecheung 的帖子

冇呀!因本身住東區,唔想太遠坐校車,但我有朋友都港島報九龍塘

引用:我覺得係集體回憶。不過之後仲要捱埋小一,

原帖由 winnietingting 於 12-10-29 發表
我覺得係集體回憶。不過之後仲要捱埋小一,中一....想死
"集體回憶"

同意,資訊太少,於是要報多几間去睇,就算收,其實都唔知係咪啱小朋友!有報九龍塘呀!

‹ 上一主題|下一主題