用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望英文書院 - 請比資料及意見
go

聖若望英文書院 - 請比資料及意見

剛收到2013-14 K1(全日)的OFFER
學校有半世紀歷史, 有小學BACK-UP, 但網上找不到其他資料,
只知道2010有教職員大換血,
有無有在學小朋友的家長比D意見?

回覆:聖若望英文書院 - 請比資料及意見

仔仔讀緊k1,上堂英語為主,一星期有三堂phonics 同普通話,每日四本功課,九月中開始寫字,除中文科其他都用英文,返左2个幾月学咗十一首英文歌,十个phonics 音標,中文寫到“十“,數学寫到4,英文寫到e,另外有幾本英文書学句子,因程度深,所以k2所有学生全日班

LAWYIMYU  又驚派中學,唔讀國際,都唔知派去d咩學校?  發表於 13-2-24 20:24
LAWYIMYU  其實聽到,真係覺得好吸引,因為自己英文唔好,都想個囡叻d英文,但係間學校又低調得無咩人去讚,又唔知用咩途徑去了解學校?  發表於 13-2-24 20:23

囝囝都讀緊,感覺老師有愛心,清楚我小朋友個性,開左學2個月,呀囝回家常唱好多英文歌!

回覆:aaalaulove 的帖子

我兩個女讀緊pn    貪學校係全英文     有兩日有普通話     我兩個女識唱埋普通話歌

sysy474  N 班幾錢學費? 有雜費嗎 ?  發表於 12-10-27 22:40

回覆:aaalaulove 的帖子

因為係小班教學,大约15-17一班,老師对每个同學仔的特性都好清楚,老師連我个仔午飯鍾意食乜都講得出,仔仔好開心好鍾意返學

請問學校同家長的溝通如何? 個人覺得這點亦很重要.

引用:我兩個女讀緊pn++++貪學校係全英文+++++有

原帖由 Cheungcc728 於 12-10-27 發表
我兩個女讀緊pn    貪學校係全英文     有兩日有普通話     我兩個女識唱埋普通話歌

...
Hi! Is there chinese lesson everyday? taught by cantonese or pth? Class teacher is NET?

如果家長英文唔好,係咪唔好揀聖若望呢???

回覆:K-MINI 的帖子

K1 就要寫字,而家仔仔讀緊間學校只係畫下線,而家揸筆都唔太得,如果今年轉呢間K2,點應付到?

語境一流,只是不知道升小一情況。網上找不到相關資料。

回復 wpwleung 的帖子

注意, 沒有NET班主任, 英文是本地老師教, 只有PHONICS是NET主理, ,不過NET是跟小學SHARE.
不過長期浸淫在英語環境中, ORAL一定不差.