用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 剛發現個女拍拖
樓主: KCL2816
go

剛發現個女拍拖 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

3. 再等機會, 講者話他深信1個15,16歲的男仔無可能長時間對你的寶貝女咁好,咁識得同人相處。所以我們只要耐心等機會。當有一日你個女回來掉書包,心情唔好時機會便來了。

4. 這時你再交足感情去關心個女,同佢講:“我見你咁傷心,媽媽也很傷心!這個世界上只有你家人會在你傷心時站在你身邊。無論發生什麼事,媽媽也會支持你。跟住仲要話,媽媽也有不對,其實媽媽也要學習做媽媽,媽媽沒有經驗 ,媽媽應該一早教你面對感情問題,但媽媽無做到。不過唔緊要,我們現在一同去學,讓媽媽也學習怎教導子女,你會否原諒媽媽!

5. 都係那句,唔該交足戲,俾D感情! 同埋都係先處理子女的情緒再處理事情。還要分開處理。

前日我個中5女問我,
如果佢拍拖我會有什麼反應,
我答:你咪拍囉...不過唔好搵個好痴身嘅...好男生唔會成日掛住拍拖,而唔理功課家人朋友的....

可能佢阿爸會反應大D
天要下雨, 女要拍拖....無得阻止, 也不鼓勵....只是佢需要我們時, 我們係佢身旁.....

mandy304  "好男生唔會成日掛住拍拖,而唔理功課家人朋友的" 呢句好正  發表於 12-12-24 14:54
YuYuMother    發表於 12-12-20 19:10

回復 ZZdaphne 的帖子

.......................................

冬日勳章 醒目開學勳章

ZZdaphne 發表於 12-12-20 16:48
3. 再等機會, 講者話他深信1個15,16歲的男仔無可能長時間對你的寶貝女咁好,咁識得同人相處。所以我們只要 ...
話雖如此,但真係發生卻所有EQ都冇哂
不過我好中意你呢句:天要下雨, 女要拍拖....無得阻止

回覆:剛發現個女拍拖

我反而不會介意她拍拖,只怕她織了唔好的男仔咁就惡攪!

‹ 上一主題|下一主題