用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 安寧花園綠茵有OFFER的請進
樓主: 歐文
go

安寧花園綠茵有OFFER的請進 [複製鏈接]

part1是老師帶一班小朋友唱遊,只可讓一個家長入。等個別面見時,家長要填問卷。個別面見就有幾個指令做,如叫仔仔比玩具媽媽,玩推珠珠遊戲,推回力車等,又問家長一些照顧問題

回復 捷古華拉 的帖子

請問你仔仔讀左幾耐? 是否英普班?

捷古華拉 發表於 12-11-6 12:47
回想當初幫仔仔報幼兒園時,都好像其他望子成龍的家長般去報讀九龍塘一些所謂的名校。後來因為某些原因,決 ...

咁呢間學校都好好wow~~我想問下你係咪n班?會唔會打算升k1~~因為我都幫女女報左k1

打左去問, 今年學費:  $5450(full day)+280(茶點)+校車(去藍田)(900),
學費好貴啊

回覆:安寧花園綠茵有OFFER的請進

仔仔在今年的八月份入讀pre-nursery, 發現他由當初上學哭鬧到現在可以說是喜歡上學。如果不是老師對他有愛心又怎會有這樣的轉變?所以如無意外,會讓他繼續在這裡上學。學費雖然不便宜,但只要他讀得開心就可以了。

這一間分校暫時只有英普班,小兒的那一班是一位NET,一位普通話老師再加一位廣東話老師,師生比例算是低了。

回覆:couple 的帖子

decided. greenville...^^

各位如對這一間學校有保留,我會建議大家可以向現在有小朋友在這裡就讀的家長打聽一下。它的名氣雖沒有一些名校那麼大,但師資及課程的深淺程度應該與所謂的名校分別不大。以上純粹個人意見,希望給各位一些參考。

設施還可以的,有不同的玩具去練大肌肉。其實不用擔心孩子內向會不會影響他的進度,因為好像小兒的兩位班主任對他都很大包容。而他自己也喜歡上學,回家後也會打開圖書或字咭在念(雖然有些音我聽不明白)。

其實根據校監(另一間 Greenfield branch)講Greenfield 嘅安寧,東涌同浪澄灣係行類似模式 i.e. international, (所以我估會貴d)!  其他就係本地課程! 我就响浪澄灣讀緊,覺得雙語環境好好! NET真係純正既native speaker (not ABC/Indian),仔仔適應上無問題! 我地唔識PTH, 但佢番嚟會講PTH同唱PTH歌! 所以唔使太擔心佢地聽唔明! 小朋友學嘢好快!

想問下有無家長係全日班的?因為我都幾緊張 老師 對小朋友 caring的情況~~不是單一focus on 學術~我問過學校佢地會班主任帶哂全日課程(包括下午活動+nap time)~呢樣我覺得幾好..因為我而家n讀緊係上下午分開左~~so 班主任係咩都唔知~尤其我是全日的家長~~想讀緊既家長分享多一點點~~

回復 smile_w99 的帖子

原來都有分international 和 local 課程!謝謝你的資訊。

可否分享多些關於international 課程即係點呀?

幼兒全日班是兩位班主任全日照顧的。平日上課都是用英語及普通話唱歌及講故事。有時會有做勞作。還有活動時間讓小朋友練大肌肉。功課都是填顏色、講故事及唱歌仔等等。

回覆:捷古華拉 的帖子

想知讀邊班

回覆:捷古華拉 的帖子

是否pna

引用:我想請問大家係咪都係applyPN?我都係第1日

原帖由 Mcmugs 於 12-10-28 發表
我想請問大家係咪都係applyPN?我都係第1日交表但要出年2月先有得in,你地係咪大B?(我個B係201108) ...
八月之後是下年才in的,學校話

引用:是否pna +

原帖由 cow1230 於 12-11-07 發表
是否pna
不是。

回復 SS0512 的帖子

I can only tell you the situation in Long Beach since I don't know the others!
There will be 1 native English teacher & 1 PTH teacher for each class + 1 chinese assistant!  They told me that they would have 2-3 days for English and 2-3 days for PTH each week.  All classess are conducted in either English or PTH.  They won't mix it in one day!
There is homework each day but it's quite simple like colouring, alphabet, mathematics, songs etc. and then all homeworks would be distributed to parents on Fri for revision and returned to school on coming Mon.
So far, I am quite satisfied with the academic level and my kid likes alphabet & numbers very much!

The school said they would add half hour of Cantonese class in K2 or K3 because they know that most kids would need to have P1 interview in Cantonese.
‹ 上一主題|下一主題