用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒的家長互勉區
樓主: 小乖豬
go

全軍覆沒的家長互勉區   [複製鏈接]

我都同意要培養小朋友有持續的學習興趣,適當的時候學適當的事,而且學做人比學知識重要。

但鼓勵表達意見的時候要互相尊重,我成日同自己講世界上除了太陽會係東邊出來是永遠都啱之外,冇乜野係會一定啱,所以要尊重不同的意見。大家可以和而不同。

各位07爸爸媽媽都不要氣餒,我們要相信我們自己和我們的兒女,因現階段真的只是起跑初步,終點的結果是怎樣,路途仍然遙遠!
先說說我自己吧,小兒只報了3間直資私校,雖側暫未收到rejected,但也沒有offer,等待的心情,真的比起本人舊年年尾確診患癌時更加不知所措,但我明白這只是起跑的初步,終點的結果是怎樣,沒有任何人能夠預知。
因為本人的大女兒今年已經中三了,還記得大女兒在現在這個入讀小學階段,我是一間直資私校也沒報的,而自行報一間小學時,因為當時本人什麼都不懂,所以跨區報了一間小學,結果當然落敗,直至統一派位時,好幸運能派到居住本區的第一志願,雖然那小學只是一所屋邨小學,但那間小學在居住本區也算相當不錯的,我還記得大女兒小一時,曾經給老師投訴她仍然停留在幼稚園階段,所以我的大女兒是直至小二才完全適應小學生活,但她卻一直都很愛上學,因為每次長假期時,她也在計算著何時才能再次上學去,這點是我很感安慰的。
到升中的時候,我的大女兒再次幸運地派到第一志願的中學……雖然那所中學只是坊間的band2中學,但我的大女兒現在已經中三了,她仍然很愛上學,無論長短假期,她都從不會要求外出玩耍和唱K那些時下中學生的玩意,而她也只是在假期時才會上網的,她也很樂意和我傾談她在學校裡所發生的事,我說這麼多並不是想稱讚我的大女兒有多麼乖巧,重點是我想說入讀什麼學校都不重要,重要的是她/他們的品行和她/他們的快樂指數啊。希望大家不要怪責自己,更不要怪責兒女。希望在明天啊。

evaken    發表於 12-10-29 12:15
MCMADRE  幸福兼幸運媽媽  發表於 12-10-27 13:50
Sylvako    發表於 12-10-27 09:59
Sylvako    發表於 12-10-27 09:59
lokyinma    發表於 12-10-27 00:15

Ooooo

Ooooo

引用:Quote:giannapoon+發表於+12-10-26+20:18+

原帖由 小乖豬 於 12-10-26 發表
謝謝! 人其實很渺小, 天外有天, 人上有人, 有時真是未必一分耕耘, 一分收穫, 多少要有點運氣, 天時, 地利,  ...
為人父母也要對自己的子女問心無愧!你做到了!繼續加油努力吧!

Ooooo

yovin  同意!早兩天新聞報導的醫生 , 太太有孕非禮同事被迫休假 , 一年後不知悔改 , 繼續非禮多名員工 , 枉費了上天給予的才能和社会的栽培,行為令人髮指  發表於 12-10-27 05:11

在這世界上 總會有人成功 亦會有人失敗

只不過上天揀了我們是失敗 無計 繼續努力吧

你真是一個好爸爸 , 你囡囡懂得投胎已是擁有無比福氣了o

我兩個仔 , 一個踏入小五呈分 , 另一個k3升小一 , 細仔總被忽略點了。
可惜爸爸在學業上幫忙不大 , 他只會讀答案罷了。
我都係要返工 , 放工又要教仔 , 仲要供樓 , 有時忙到氣都透不到 , 上星期辛苦到肌肉崩緊 , 要入院打放鬆肌肉針同止痛針 , 但只得一天休息時間 , 又再頂硬上。
細仔今天自行寫了[小學]兩個字給我看 , 問我會否有小學收 , 我都忍住眼淚摸摸他的頭 , 叫他要努力點就一定得! 其實我都好耐疚給他的時間不多o
相對地你女兒已比小兒幸福了, 對不?
家家有本難唸的經 , 我們加油吧! 付出的一定不會白費 , 同子女一起閱讀成長 , 我們已賺得親子和諧關係, 他們會永遠記得的。

little_yolky  你要堅定地回答佢: 有的, 因為這也是事實。  發表於 12-11-1 16:35

回覆:全軍覆沒的家長互勉區

BK真係好多人分享幫助,我唔介意開名俾大家參巧。本人SRL舊生,大女考K1時,肚裏有細女,當時有見過母校中小學生仍然好乖,中學副校長係師姐,傾過知道校風仲係踏實。自行升小一係廿分收哂,十五分都有機,八成五升中學部,所以一心俾大女讀SRL幼稚園,雖然已經有好多勁嘅收咗。如我所願,SRL真hea,因我唔讚成谷,由bb開始到考小一,我主張大量講故事及傾計,九成以上用中文對話,唔認字,唔串字。考小一啦,自行報SRL,冇諗過入唔到,但都有“例牌“考私小。放榜前,考六間三收兩waiting,冇乜感覺。講到呢度,大家都估到我自行衰咗!嗰一刻一片空白,手都震,仲打去SRL求人幫我睇吓有冇填錯表!

skmibb  幼稚園與小學沒有聯系?不是像協恩、宣道般先收幼稚園生?  發表於 12-10-27 08:22

跟住嗰幾日茶飯不思,周圍揾人,睇吓有冇得借地址,走後門!就係呢個時候SFA收咗,係一間我老公好鍾意,但完全冇諗會考到。老公總結:一)我錯在凡事理所當然,所以處理唔到意外。二)幼稚園階段,其實已知道小學部變質,只不過係睇錢份上,扮聽唔到。 三)考私小嘅成績,証明我哋嘅理念正確。四)每個人呱呱落地就有佢嘅福份,盡咗力就要睇天。今次係個天幫我哋入一間鍾意嘅學校,而唔係為咗錢同妹妹嘅出路而入SRL。

大家都話唐英年“輸先叫羸“係真嘅。經過考小一,毋論在公在私我喺思考嗰方面都大有進步,一家人關係更緊密。在此希望所有今日“失敗“嘅家長,從中揾到啟示,重整腳步繼續上路

請問你個女係邊年考小學 , sfa評價如何, 小朋友讀得開心嗎? 成績如何?

回覆:HelicopterDad 的帖子

哈哈,我年年都係咁同身邊想幫仔女考神級名校嘅朋友講人哋嘅遊戲規則,佢哋第一時間嘅反應同你一樣:你亂噏,你唔掋得人啫!我無話神級名校唔收普通家庭背景嘅小朋友,而係人哋個遊戲規則係可以講係好唔公平。不過你當我發噏瘋啦,哈哈!

引用:你真是一個好爸爸+,+你囡囡懂得投胎已是擁

原帖由 yovin 於 12-10-27 發表
你真是一個好爸爸 , 你囡囡懂得投胎已是擁有無比福氣了o

我兩個仔 , 一個踏入小五呈分 , 另一個k3升小一  ...
你的孩子真懂事,有時看著孩子懂事的行為,反而令父母更心疼,這種感覺我也身同感受。不過我相信懂事的孩子無論讀什麼學校,長大後都會是個成功的人,父母亦會覺得安慰,加油呀!

除了語文和數學,大家給小孩在運動、音樂和藝術(多數指畫畫吧)多不多?見有不少小孩對某些項目很有興趣,但可以'容許'他們持續玩下去的時間郤非常有限。商業化亦令很多學習變質,以畫畫為例,市面有不少學店,只顧叫小孩參加大大小小比賽卻少真的花時間與每個獨特的小孩溝通,因材施教。

回復 giannapoon 的帖子

雖然你講得很直接,但我認為也帶出現實的一部份!

引用:除了語文和數學,大家給小孩在運動、音樂和

原帖由 Mayandrew 於 12-10-27 發表
除了語文和數學,大家給小孩在運動、音樂和藝術(多數指畫畫吧)多不多?見有不少小孩對某些項目很有興趣, ...
可揾讀緊arts嘅大學生私人教授,升中考慮體藝。

引用:哈哈,我年年都係咁同身邊想幫仔女考神級名

原帖由 giannapoon 於 12-10-27 發表
哈哈,我年年都係咁同身邊想幫仔女考神級名校嘅朋友講人哋嘅遊戲規則,佢哋第一時間嘅反應同你一樣 ...
其實你係咪講緊我???因為睇返轉頭可能有誤會。阿女係考咗SFA,自行放榜後幾日SFA先出信,並唔係走後門入。唔好意思,寫得有d亂。

引用:Quote:原帖由+giannapoon+於+12-10-27+發表

原帖由 momama 於 12-10-27 發表
其實你係咪講緊我???因為睇返轉頭可能有誤會。阿女係考咗SFA,自行放榜後幾日SFA先出信,並唔係走後門入 ...
我點會係寫緊你呢?我都唔識你!請不要太敏感,係呢個平台我只係新仔,如果唔係個女出年讀小一,我都好少可入嚟chat,事關全職媽媽忙到飛起。我只係想將我所知又可以係度同大家分享嘅同大家交流下,如果覺得唔啱聽大可當我發噏瘋㗎,我諗我都係

引用:Quote:原帖由+momama+於+12-10-27+發表其實

原帖由 giannapoon 於 12-10-27 發表
我點會係寫緊你呢?我都唔識你!請不要太敏感,係呢個平台我只係新仔,如果唔係個女出年讀小一,我都好少可 ...
原來又係一場誤會!我最近曰日上,因為下年細女考小一,都冇時間理佢……

‹ 上一主題|下一主題