用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒的家長互勉區
樓主: 小乖豬
go

全軍覆沒的家長互勉區   [複製鏈接]

回覆:全軍覆沒的家長互勉區

大家一齊努力啦!打氣!

引用:在這個世界上,有一種小孩子,很聰明,很有

原帖由 猴子爸 於 12-10-26 發表
在這個世界上,有一種小孩子,很聰明,很有潛質,但絕對不會在他們5歲多的時候,就會在學校的多重審核中, ...

其實我們失望,某程度上是我們覺得入到一間名校小朋友就會得到更好的教育機會,但我最近都有反思,提醒自己學校的教育不是全部,小朋友最重要的老師就是自己的父母。希望大家不要灰心,繼續努力去教養自己的小孩。

引用:小學有無分branding架?

原帖由 Eunicecat 於 12-10-26 發表
小學有無分branding架?
小學有分"branding"(如果拔萃是個brand),講笑啫。
分"banding"的不是學校,而是學生。不在這裏説太多了,如果想討論多點這個topic,還是開另一個post討論好D,我會將所知的説多一點。

回覆:小乖豬 的帖子

不是直資或私校才給予好的教育。事實上,我認識一位校長,佢只安排個仔入讀普通屋邨津校,成績當然超晒班,小六時當然考入該區一線第一組別的中學(入U率係百分之百)。

有些學校是看家長背景多過看小朋友能力

carolmum  對!  發表於 12-10-27 00:25

回覆:skmibb 的帖子

樓主嘅遭遇,本人感同身受!不過我有啲嘢唔係好認同。樓主無疑係一個好爸爸,但我覺得因為個女考唔到小學而痛哭又真係。。。!聽樓主自己講已經係某大公司嘅高層了,應該見慣世面,明白到有好多事唔係必然嘅,又或者可能樓主一向一帆風順未遇過風浪?我識有好多朋友兩夫婦都係在誇國大公司身居要位,投放係個寳貝仔女嘅資源亦唔會少,琴棋書畫游水跳舞樣樣皆能,私人補習中英數常識,公開試公開獎都攞唔少,信心爆燈,以為咁樣要入名校就一定無問題,sure win, 結果同樓主一樣,全部考唔到。我唔知樓主報乜學校,但我知有好多家長只係報一線名校,認為自己家庭背景同小朋友實力,非一線莫屬,其實咁好斃,報小學都要有策略。一線名校要報但唔好寄厚望,二,三線嘅學校都要報,要分散投資。係香港神級一線名校眼中,樓主呢類家庭背景只屬普通中產,小朋友嘅實力只屬基本,除非小朋友IQ高達130否則全部只係屬正常級別。而且神級名校收生標準已經唔係小朋友叻就得,佢哋會考慮好多嘢,父母揾幾多,專業人士佢哋唔多稀旱,屋企盤生意賺幾多先係佢哋想睇嘅,另類佢哋無耐要收嘅係,得罪講句,平民階層!所以,樓主係呢個時候就痛哭,幾時哭到你個女大學畢業?堅強啲啦香港人!我明每個小朋友都係父母心目中嘅掌上明珠,但入唔到私小或直資唔等如個寶貝無晒前途,做家長咁易放棄咁易被打沉,咁點教出一個抗疫能力高,生存能強嘅小朋友?係香港淨係讀書叻唔夠架,EQ高都好重要!好多津校都好好,到出年大抽獎後扣門都唔成功先再另謀出路啦!我信個天自有安排,放鬆啲啦!

Pigbaby  good sharing  發表於 12-10-29 09:33

giannapoon 發表於 12-10-26 20:18
樓主嘅遭遇,本人感同身受!不過我有啲嘢唔係好認同。樓主無疑係一個好爸爸,但我覺得因為個女考唔到小學而 ...

津校都有出類拔萃的學生!信自己,信自己的子女,如果係叻的,到哪裡讀都一樣的出眾!
題外話,某天同個小朋友去間名校面試,人家啲小朋友個個都polo衫,Polo鞋,啲媽媽個個都名牌手袋(動輒二、三千元個布袋,幾千至一萬個皮袋,對我來說太貴了!)。而我?哈哈!一個cheap cheap贈品手袋,小朋友都係著普通百多元貸仔!

小乖豬父親不要氣餒!天生我才必有用!我由我女兒N班開始已經訓練她,每天放學除了功課,課外功課,自己print worksheet, 溫課本串生字從不間斷,她會問我點解其他同學可以睇電視?點解其他同學不用溫書?點解其他同學不用串字默字?我話妳會明白這叫先苦後甜!終於她得到班主任校長課外老師讚賞,還入到她自己心儀的學生!所以只要大家努力學習付出,一定會有收穫的!

回覆:小乖豬 的帖子

超級明白閣下心情, 那種心痛真的非過來人不會明白。閣下是一位好爸爸, 你的女兒一定是很幸福的! 別氣餒! 祝福你們!

tabo911 發表於 12-10-26 20:38
小乖豬父親不要氣餒!天生我才必有用!我由我女兒N班開始已經訓練她,每天放學除了功課,課外功課,自己pri ...

下?三歲至六歲的小朋友,是培養其學習的興趣、發展其好奇心、訓練大小肌肉的時期。為何要那麼小就要串字,做worksheet???得罪講句,我不敢認同這樣做法!

CurrySo  我就會取個平衡點,同佢玩佢有興趣嘅遊戲,輸嗰個,就要串一個Ca 字頭發音嘅生字,久而久之,佢已經識串很多生字,已且學得很開心。  發表於 12-10-28 01:43
carolmum  係n班開始啊.....  發表於 12-10-27 00:29

引用:Quote:tabo911+發表於+12-10-26+20:38+小乖

原帖由 skmibb 於 12-10-26 發表
下?三歲至六歲的小朋友,是培養其學習的興趣、發展其好奇心、訓練大小肌肉的時期。為何要那麼小就要串字 ...
培養學習興趣怎培養呢?只顧睇電視天天hea過!串字訓練記性!正如好多小一面試要寫生字認字,英文對答,如不從小訓練,如果不勤有功,怎會有成果?臨急抱佛腳只會功敗垂成!人各有志!

引用:+本帖最後由+giannapoon+於+12-10-26+20:46

原帖由 giannapoon 於 12-10-26 發表

樓主嘅遭遇,本人感同身受!不過我有啲嘢唔係好認同。樓 ...
你係咪真係知定係你想當然估㗎喳。我都識D所謂神級名校既家長,佢地全部都係普通打工仔,重有係住公屋既喎!

回覆:carriebaby111 的帖子

努力! 別氣餒!

引用:小乖豬父親不要氣餒!天生我才必有用!我由

原帖由 tabo911 於 12-10-26 發表
小乖豬父親不要氣餒!天生我才必有用!我由我女兒N班開始已經訓練她,每天放學除了功課,課外功課,自己pri ...
又未必一定要要咁既,我除左禮貌,品德related既事情no compromise 之外就任個仔explore 個世界,我地一齊拆D玩具,一齊上網搵乜嘢係長毛象,一齊踏單車。亦可玩game 同睇電視。只要佢自發做哂應做既嘢就ok。我地甚至比佢同我地negotiate 多D佢想要既嘢。佢說服倒我就得嘞。我覺得個doy可以有快樂童年最緊要。千其唔好為左入名校或你(唔係佢)心儀既小學就 犧牲左佢最應擁有既東西。入唔入到報左既學校真係一件非常minor既事。令到佢地唔開心或失自信就大鑊啦。佢地真係feel倒㗎!

回復 HelicopterDad 的帖子

我都係咁既家長~ 十萬分之認同!!!!!!!!! 小朋友既品行來得比一切重要!

大家要振作!呢場硬仗無論怎樣也要继續打下去!正能量!同埋我好希望有多於一間offer的家長唔好hold住D學位,留給有需要的小朋友,每個小朋友能早些得到學位,也是教育下一代的好榜樣!

引用:Quote:原帖由+skmibb+於+12-10-26+發表下?

原帖由 tabo911 於 12-10-26 發表
培養學習興趣怎培養呢?只顧睇電視天天hea過!串字訓練記性!正如好多小一面試要寫生字認字,英文對答,如 ...
找個平衡和看階段喇,在幼稚園時,有的幼稚園會用學習區形式引發孩子對事物的興趣,透過唱歌和遊戲令小孩對英文、國語產生興趣,(情況就象如果妳要養肥個人,就先要加大他的胃口),到了小學就有動力和能耐吸收更多知識,並多下苦功,打好語文基礎(需每天都做一點,而不是到五、六年級考升中試才來谷)。

有些家長在K1已谷,令孩子失去學習動力及興趣,壞了學習胃口,到小學又怎能學得有效,學得多,學得好呢?

唔好因為要考私小而拔苗助長,因小失大。

‹ 上一主題|下一主題