用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒的家長互勉區
樓主: 小乖豬
go

全軍覆沒的家長互勉區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+jackjet+於+12-10-26+發表哩

原帖由 longlokma 於 12-10-26 發表
不見得。
對,不見得。好多時聽到邊間邊收好多st.Cat既bla bla bla.不過你又知唔知每年有幾多St.Cat既考小學吖?

CurrySo  我朋友個女讀st Cat,考5 間,一間都考唔到。  發表於 12-10-28 01:09

回覆:tung0409 的帖子

其實我唔係今年考小學的,但見到都好明白樓主心情,但其實好多入到出名小學對小朋友又未必岩佢呢

簽名被屏蔽

輸人唔輸陣! 我地可以對學校唔簡我個仔女而失望, 但我地做父母千祈唔可以對小孩子本身同我地盡心去教養孩子而無信心!  

我作為三個孩子既父親, 自問三年前經歷過大哥搵小一既遊戲, 都已經好明白呢個遊戲既玩法同殘忍程度; 但係, 今年輪到對孖仔女搵學校, 都係一樣對不斷收reject 信而失望!  所以, 我好明白樓主既心情!  但係, 無論如何, 學校簡唔簡我地既小朋友都好, 我地一定唔可以對小朋友失望!  我地今日讓小朋友去學習既, 絕對唔只係為左等佢地考到間好父母心儀既小學; 當您個仔您個女今日學識左游水踩單車, 佢地一世都識架!  

挫折係一定會帶來失望; 但我地對於一D大原則, 一定要有堅定既信念! 我相信天父造人, 每個小朋友都係gifted!  如今我地呢班父母已經好辛苦, 大家都要放鬆d; 如果我地都亂, 我地都失去信心, 我地仲點帶領我地既小朋友, 繼續走佢地既人生路呢?

Do our best, leave the rest to God.  共勉!   

cattoo  如果我地都亂, 我地都失去信心, 我地仲點帶領我地既小朋友, 繼續走佢地既人生路呢? ...........極同意  !!!  發表於 12-11-5 23:12
CurrySo    發表於 12-10-28 01:13
carolmum    發表於 12-10-27 00:15
sheffield    發表於 12-10-26 17:09
chunyatmama  well said.  May God bless all the kids to have one suitable primary school.  發表於 12-10-26 13:40

我們都報了8間, 見了6間(1間撞時間)...只有2間waiting (包括自己幼稚園的小學), 2間未出結果 (但都唔樂觀, 因為阿囝唔識英文重組句子).... 我們重要只有15分.. 自行都一樣死梗....

但讀小學只不過係開始....... 人生仲有很長的路要行.... 最緊要唔好將負面情緒帶給小朋友,, 他們只係5yrs 人仔... 要去陌生的學校面試, 可以完成面試已經好叻.....唔好再要他們承受壓力, 覺得爸爸媽媽唔開心, 係因為以為自己唔叻, 所以無學校收 ........
大家一起加油...      

CurrySo  試過面試完,個仔同我講,老師點點點問佢,佢全部都識答,係咪即係考到。我答佢,收唔收重有其他好多原因,只要盡力參與過,媽咪已經很開心。  發表於 12-10-28 01:24
url=http://www.TickerFactory.com/]

引用:+本帖最後由+miffy+於+12-10-26+10:57+編輯

原帖由 miffy 於 12-10-26 發表
不過要抽一間60%band1有D難度喎。我個網最好果間都係得約50%。

回覆:全軍覆沒的家長互勉區

現在只是第一階段-"學校揀人",但過了12月就開始"人揀學校",到明年6月後情況完全逆轉,成為"音樂椅"遊戲最精彩階段,遊戲只是開始不久,無需洩氣,加油呀!

evaken    發表於 12-10-29 12:12
tutik  同意,現在只是開始,未到戲肉,更叻既始終都只能讀一間要放位。  發表於 12-10-26 22:20

醒目開學勳章

我只幫仔仔報咗4間,但最後只係考咗2間,因怕阿仔太辛苦,又怕不斷收reject信,
結果1間仲等緊RESULT,1間就有2ND,但機會不大

樓主是好爸爸

不要氣餒! 因為大部份私校都有過千人報名, 唔得既其實over90%! 即係9xx人!

另外,請問邊到搵到小學升中派位去band 1的%資料? 謝謝!

albert831  每間小學自己網頁會公布升中結果, 有D會有好詳細數字, 但有D會好tricky, 只報升band one百分比, or 第一志願百分比. 等等....  發表於 12-10-26 16:09

在這個世界上,有一種小孩子,很聰明,很有潛質,但絕對不會在他們5歲多的時候,就會在學校的多重審核中,散發他們的光芒。 別的小孩可能早熟一點,开朗一些,穩當一些,服從一些,自然令人接受多一些;但這種小孩,遲一點開竅,就等於叫他們可以再繼續「天真」多一段時間,裡面的潛能更儲存多些,以後所摒發的小宇宙,將會更奪目。

最重要的是,在這個世界上,起碼,有我們父母懂得欣賞他們。這些學校在這個階段錯過了他們,只是機緣錯配,但痛過憂心過後,再往前看,只要仍相信小孩子有他們的一份特質,只要有我們的鼓勵,只要他們有自信,只要他們得到栽培,他們一定會有成就的,那怕現在in了20間學校後都是reject letters,之後抽獎到任何一間津貼學校,他們都一樣可以成才,一樣可以成功的。

moboy    發表於 12-11-20 13:37

不如講下我大女幼稚園個同學仔.......... 三年前, 出生率未高企的時候, 呢個小男孩考左八間都REJECTED(當年陳守仁都只是3080人),當年連中西區個間命中率最高既男私校都唔收佢, 於是20分寄望下抽ST JO 啦, 點知都唔中, 最後只有入讀區內一間OK的津校(BAND ONE 英中率約50%)。佢阿媽係鐘意名校, 好無奈先入讀呢間地區小學。佢仔一年級二年級, 在英語和普通話校際都能擊倒不少名校生拿冠亞軍, 學業成績冇全級頭三不過頭十一定有份, 學校老師有愛心, 同學都純品,佢仔而家好開心, 問佢試唔試轉校都唔肯, 所以當幾年後你回頭再望, 人生的小挫折都不打緊了

evaken    發表於 12-10-29 12:13
katimbear  謝謝你.. 為我打了支強心針  發表於 12-10-26 16:53

回復 cmchang0927 的帖子

好好既分享, thank you !

小學有無分branding架?

小乖豬daddy,全部reject連wait都無溉大有人在呀!
唔可以俾小朋友知我地大人都氣"裏"架
加油呀

引用:在這個世界上,有一種小孩子,很聰明,很有

原帖由 猴子爸 於 12-10-26 發表
在這個世界上,有一種小孩子,很聰明,很有潛質,但絕對不會在他們5歲多的時候,就會在學校的多重審核中, ...
說得好,現在正是考驗我們對孩子的愛的時候。

回覆:猴子爸 的帖子

睇完即淚如泉湧

回覆:小乖豬 的帖子

不要灰心,考不到學校不代表你小朋友唔叻的,可能最後抽到間好學校呢?加油!

‹ 上一主題|下一主題