用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒的家長互勉區
樓主: 小乖豬
go

全軍覆沒的家長互勉區   [複製鏈接]

回覆:全軍覆沒的家長互勉區

小乖豬爸爸,小乖豬最幸福的是有你這個愛她的爸爸,但你要堅強一點,樣女兒明白人生總有不如意時,但只要我們盡力已足夠了。她未來的路還需要你繼續扶持,讀書是緊要,但正確和積極的人生態度更加重要,加油!

小乖豬爸爸,今天的失落,並不是你女兒一生的全部,最重要有你和媽媽在身旁的鼓勵和照顧。

各位失落的家長:你們也不要灰心,因為小朋友好醒目,我們的反應會影響他們的情緒。

努力,加油!

好明白你心情, 我咪何嘗一樣, 話需如此仲有學校未考,但收了多間 reject 及面對強勁對手及總總因素, 已略知來緊的結果也不會有什麼喜出望外. Anyway, 努力面對...命裡有時終需有, 命裡無時莫強求.

回復 小乖豬 的帖子

堅強d,我同你一樣,都系一個offer都未有。感同身受!!!!!!!!!!!

dollyyuki  me2, 不過睇化左...
而且所報既學校全部in 完, 只有1間等 results, 冇2nd 冇waiting. 玩完   發表於 12-10-26 11:21

深切明白你的感受, 在我們家長的年代, 只要你付出努力, 或多或小, 總有點收穫, 現今社會, 競爭之大, 已非和我們的年代可比. 可能你是專業人士之高層, 是一直努力之成果, 可能你未慣一時間太多挫折同時出現, 我已經接受左啦.

我也很同意你的說法, 小學入學試, 已非我們控制範圍以內的事, 要講天時, 地利, 人和.

況且, 我覺得根本小學本身選人也難, 在數千人裹, 如何在每人十數分鐘內,  發掘出真正有潛質之小朋友? 其實運氣也很重要.

回覆:小乖豬 的帖子

Add oil! Don't give up!!!

我覺得以上每個家長都說得令人感動,小乖豬爸爸,你不是孤單的,你也很努力地支持孩子,我們繼續努力加油, 面對將來的挑戰!

其實我識一啲朋友上年考小一都係好進取,好努力谷(好多cert)的父母,最後都係要靠人事先可以入到心儀學校,所以現實中,人事比證書更重要...

albert831  正所謂 : 識人好過識字  發表於 12-10-26 10:16

miffy 發表於 12-10-26 09:13
其實小朋友interview唔ok, 但又唔代表佢讀書唔ok

我仔以前由考幼稚園到考小學, 都全軍覆沒架
很好的例子, 告訴我們, 考直資及私校並非唯一的出路, 條條大路通羅馬
樓主你已經係200分爸爸, 你既努力絕對沒有白費的, 你對女兒的愛她是知道的
在充滿愛的家庭長大, 去到邊間學校讀書都沒問題嫁...
不要灰心!

大家共勉之!不要被這場小一入學申請的仗打擊自己對子女的信心!人生有高低起伏,我深信沒有人可以由頭贏到尾,as parents we should always be failthful to our kids! Cheer up parents!

comemon999    發表於 12-10-26 10:34

回復 miffy 的帖子

Good sharing!  Thank you so much!

玩得呢個遊戲我都預咗輸,因為間間都閒閒地2000-3000千考,除咗實力之外,都有運氣成份,大家繼續努力啦,還有很長的路要走呢!

樓主, 好欣賞你這個爸爸, 又要返工, 又要教育女兒, "躉" 你老婆同個女幸福! 有你咁優秀既爸爸, 相信你囡囡都一定好優秀!
相信佢入到邊間學校都可以好叻架!! 未到最後, 唔好咁快洩氣! 仲有大半年時間, 繼續努力啦!!!

有誠意又覺得自己個小朋友能力不錯的話, 建議寫封信去學校, 表達你的入讀決心及為何覺得令千金是合適上那間學校, 拒絕都可以再收返!
家長的工作就是用盡合法方法去為不懂事的孩子求一個好的人生機會! 加油!去信!
機會永遠是給一些願意行多步的人!!!!!!!!!

down, 我自己都好 down, 不過, 我同自己講: 喂, 你 down 十分鐘好啦, 發生左既事已經係過去式啦 ..... 抺走眼淚, 揮一揮手, 訓醒又係新既一日啦 .... 記住, 考幼稚園又好, 考小學又好, 咩都好, 輸唔代表一切, 最緊要係 -- 輸得起, 咁輸又何妨呢, 拍一拍, 起身, 又再跑過, 呢 d 先係人生呀 ......

小乖豬  謝謝! 沒錯, down完后返工我面對同事又要做番領導層.  發表於 12-10-26 20:33

同你一樣,做了好多野但1個 offer 或 waiting 都未有
心情都 .....可能之前經歷過考幼稚園,今次識調節心情,加上一定有書讀,依家反而計劃緊升小之前要玩多d,建立更好的親子關係。

小乖豬  祝福你和孩子  發表於 12-10-26 20:34

回覆:全軍覆沒的家長互勉區

哩個遊戲從你兩年前是否入到名幼稚園開始,好多家長覺得讀乜幼稚園不重要,現在成功率咪話俾你聽.

tung0409  又未必喎, 真係好多人話花了咁多錢讀名幼稚園都係得個吉, 好心痛喎  發表於 12-10-26 12:44

引用:哩個遊戲從你兩年前是否入到名幼稚園開始,

原帖由 jackjet 於 12-10-26 發表
哩個遊戲從你兩年前是否入到名幼稚園開始,好多家長覺得讀乜幼稚園不重要,現在成功率咪話俾你聽.

...
不見得。

CurrySo  維記算唔算名幼稚園?  發表於 12-10-28 01:07
calvin1688  我覺得唔系名幼稚園的原因!  發表於 12-10-26 12:59
‹ 上一主題|下一主題