用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒的家長互勉區
go

全軍覆沒的家長互勉區   [複製鏈接]

Ooooo

qq爹地  當你見到有啲咁都收, 你可能會質疑收生制度(某程度)是不太公平的...天自有安排...  發表於 12-11-9 14:23
Winnie0615  唔好灰心, 面試唔成功, 問題唔一定出在小朋友身上, 我哋根本唔知學校要收點樣嘅學生, 或者, 只可以講, 你女女唔係學校想收果類, 所以無需心灰! 加油~  發表於 12-11-1 14:30
LuckyYiu0517  有無分析過失敗的原因在那裡?盡可能再去改善下,等6,7月的大執位後捲土重來......  唔好氣餒, 加油!!  加油!!!  發表於 12-10-31 12:31
carolmum  正所謂時世做英雄...有時真係咁....
不過事情還未完結的,不要氣餒啊!!!仲有大抽獎呢?!....仍有好多學校未有消息,希望在人間, pray n pray!  發表於 12-10-26 23:45
wowowmomo  現在先係開始, 機會尚在人間, 六, 七月的時候又再大執位......  唔好氣餒, 加油!!  發表於 12-10-26 17:20
   11    0    1    0

回覆:小乖豬 的帖子

不要這樣啦,除非有好特別身份或人際関係,否則小孩都是要由面試入學。
我有壹客戶是公司老闆,文職員工有百多人,已算壹間大公司,他原本想孩子由正式面試入學,結果他孩子都在上年和你壹樣,到最後由太太通過網絡,把工作完成了。

bbforever  識人好過識字  發表於 12-10-28 01:52
kwkyeung  好黑暗,有名有錢的就可入名校  發表於 12-10-26 12:44

回覆:全軍覆沒的家長互勉區

Game is not yet over .仲有學校未int 或者未出結果,仲有機會的,不要放棄。

就係因為我哋做咗咁多年人,更要明白付出唔等同收獲,呢個時候應重整vision & strategy,再定action plan.

HHaHHa    發表於 12-10-26 10:35

回覆:momama 的帖子

今日程介明在信報的文章說:「人類原來就是各有各的學習途徑,但是教育制度規限了和劃一了個人的學習軌迹。各自去走自己的路,就感到有點不對勁。覺得:豈非亂了!其實那才是學習的常規。」共勉之

bbb330    發表於 12-10-26 10:05

你嘅付出唔會白費,你嘅收穫唔係一張成績表!小學前冇叫過阿女串字,九成以上時間用中文溝通,小一開學時連girl都串錯!當時人都癲!但一覺醒來,諗清楚自己一直嘅理念冇錯,一步一步咁幫佢,到小一下學期已可以自己睇rainbow magic(佢話自己睇得明喎)

bbforever  我好想知呢本咩書,可唔可以介詔下?thx^^  發表於 12-10-28 01:56

有時間講多句!我同朋友提起,都唔知阿女睇d英文課外書明唔明,朋友提議叫佢做個閱讀報告,好方法!係咪?但我即時諗到呢個做法唔配合我嘅理念,我寧願阿女用d時間去睇多一本唔明嘅書。記住唔好俾呢個教育制度扼殺小朋友對學習嘅興趣同動力

carolmum  請問你讀邊間小學啊?....我正煩惱,如果有得選~走不走傳統這條路!  發表於 12-10-26 23:47
wai_wai_121  "唔好俾呢個教育制度扼殺小朋友對學習嘅興趣同動力" <--TOTALLY AGREE!!!!!!!!!!!!  發表於 12-10-26 13:07

引用:經歷了一天又一天,+一封又一封的+reject+le

原帖由 小乖豬 於 12-10-26 發表
經歷了一天又一天, 一封又一封的 reject letter, 身為小乖豬父的我, 深宵在太太和女女熟睡的時候, 終也忍耐 ...
深刻明白你感受。就好像我們讀書,考不到好大學一樣、考不到好學糸一樣、工作時考不進心儀公司,我們也有過這樣經歷。小孩也一樣啊!在這遊戲,大人比小孩傷心,尤其是大人一手培育。得不到心儀offer,其實就像大人的努力一下子被否定了,難於接受。但是,這不是大學面試,小學的要求很難掌握,尤其是每所學校的要求不同,再top的也未可間間有offer. 書一定有得讀,調節心理,為小一準備,在這學年,享受一下親子楽。

小乖豬  謝謝  發表於 12-10-26 20:21

不要灰心!
可能抽到間最心儀嘅小學呢~
加油呀!

回覆:小乖豬 的帖子

小乖豬父,我也是家中小公主的爸,看了你的文章,我替你開心。原因是,先不去理會派位的結果,你在幫你小朋友補習時,無論是開心、激氣,都是你和小朋友的生活點滴,也是難得的成長片段(不是很多人有機會)!你的小朋友會一世也記得有個這樣的父親--一個放工拖著疲倦身軀回家也辛苦為我溫功課的父親!

不要灰心,我的小公主也是一個offer也未有!但我和太太有信心,只要有我們的支持及身教,她定必找到一條她的路!

小乖豬  祝你公主有心儀學校.  發表於 12-10-26 20:23

引用:經歷了一天又一天,+一封又一封的+reject+le

原帖由 小乖豬 於 12-10-26 發表
經歷了一天又一天, 一封又一封的 reject letter, 身為小乖豬父的我, 深宵在太太和女女熟睡的時候, 終也忍耐 ...
不要灰心,面試結果並不代表孩子的真正能力!柳暗花明又一村,不要難過,向前行,能被疼愛自己的爸媽守護住的孩子已經好幸福,你女兒一定明天會更好的!不收你孩子的學校只是他們走寶了!還有漫漫的學習長路,不要氣餒啊!

carolmum  agreed!!!  發表於 12-10-26 23:49

深感你的挫敗!女兒的人生是長跑,入不到心儀小學,不代表全軍䨱沒。過程中甘苦與共,父母建立不屈不撓的榜樣,也是學習過程!

小乖豬  謝謝,  發表於 12-10-26 20:24

dont give up

It's hard and difficult. Yet, it's not the end.  God will lead the way.

carolmum    發表於 12-10-26 23:49

按已故國學大師南懷瑾提到有關教育的文字: 「孩子成長要靠自己,不要過分要求,讓他自由發展。  」 「教育不在於他將來成功不成功,先希望他長大做個好人。」 還有當沮喪的時候大師也提醒我們「一個人總在仰望和羨慕著別人的幸福,卻發現自己正被人仰望和羨慕著。不要站在旁邊羨慕著他人幸福,其實幸福一直都在你身邊。」

may.bb    發表於 12-10-26 16:27
bbb330    發表於 12-10-26 10:07

考小一結果不理想,除左係欠缺運氣外,有時要看清學校的STYLE是否適合小朋友。
我發現D老牌學校係好識搵佢地要既STYLE:乖巧D?學術水平高?巴巴閉閉樣?亦有D學校係選平平無奇樣貪佢一定會少D攪事。
講真,我自己係UK畢業,都發覺做來做去都係英資/歐資公司,梗係見親美資都唔OK,但我唔認為我能力低,只不過STYLE真的就是不一樣!
樓主你要再想想,你女兒落敗的學校,可能根本唔適合佢,如睇漏眼收左佢,佢可能未來6年都會唔開心!
加油,一定有書讀的!

momochiu  再同意不過了, 讚  發表於 12-10-26 10:42

小乖豬父親,你不要那麼傷心!再去報一d未截止的學校!小一不只是終點,只是起點,你不要這麼快便放棄。間間學校都有叻人!行行出狀元。第二時,你仲要擔心佢識乜男友,嫁乜人,有排唔駛瞓!放鬆d,睇吓仲有冇邊間有叩門位 !一齊努力嗎!good luck!

回復 小乖豬 的帖子

小乖豬爸爸, 加油呀!
上得這網的父母一定很關心自己的小朋友,
來日方長, 不要放棄!

Take it easy la.  

I always believe that it is impossible for school to know the potential of our kids in such short interview.  Afterall, the factor of LUCK is much more.

yim_yim  Agree!!  發表於 12-10-26 12:05

‹ 上一主題|下一主題