用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 求救!不懂教愛囡串字讀書。
樓主: kc_united
go

求救!不懂教愛囡串字讀書。 [複製鏈接]

你選給她的書太深!!!??佢平日能否以英語溝通?
你focus在spelling,最後可能令佢失去學習英文的興趣!

我女兒是在認識了26個英文字母後,並且非常熟練的見到,例如A她就就會很熟悉自然地想到蘋果,見到B就很自然地想到嬰兒BABY依次類推記得26個字母後,就開始串生字,我跟她是用講故事的形式,把一個英文生字當以個故事,例如:APPLE 裡A就是(蘋果),PP(2個電話),L(獅子)E(雞蛋),那我跟她要記這個生字的時候,我首先就會講一次故事:從前有個蘋果(A)拿著兩個電話(PP)打給獅子(L)叫獅子扔雞蛋(E)。 我講完了,就請她講兩次給我聽,感覺故事流利了,就可以請她在紙上寫2次,當然整個過程中我們彼此是互動的。。。。當中我會贊一下她,哄下她,再利誘一下她,偶爾讓她威風一下等她記得新學的這個生字後剛開始的幾個小時我會不定時的突擊檢查到了晚上睡覺前再問一次今天學的生字,到了早上她剛睡醒就問一次昨天學的生字,也就是溫習後再學新的,通常一天我就只跟她串3個左右,積少成多。。。。。。我個人認為這個方法還不錯,希望可以幫到你!!!

引用:我女兒是在認識了26個英文字母後,並且非常

原帖由 pinkamclara 於 12-11-17 發表
我女兒是在認識了26個英文字母後,並且非常熟練的見到,例如A她就就會很熟悉自然地想到蘋果,見到B就很自然 ...
學會 Phonics ,多D閱讀,大人細路也會遠比你這樣教法輕鬆。效果更好。作為親子活動,不為學習,則無所謂。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

請問我個仔5歲已學左一年phonics, 但係都唔識串字, 只係識讀bbb, ppp, nnn...係咪仲要學呢? 但我問個導師, 佢又話無需要再學, 話小朋友識讀之後, 自己慢慢就會識串字的. 真係唔知點做?
lok lok 在2007年2月21日出左世啦~~

引用:請問我個仔5歲已學左一年phonics,+但係都唔

原帖由 lokyinma 於 12-11-18 發表
請問我個仔5歲已學左一年phonics, 但係都唔識串字, 只係識讀bbb, ppp, nnn...係咪仲要學呢? 但我問個導師,  ...
學了所有的英文字母発音後,還要多閱讀和聽多點英文。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 12-11-18 16:00
學了所有的英文字母発音後,還要多閱讀和聽多點英文。

照你咁講, 我仔真係唔需要再學phonics. 只要多聽多講多睇, 就自然識串字?

引用:Quote:shadeslayer+發表於+12-11-18+16:00+

原帖由 lokyinma 於 12-11-18 發表
照你咁講, 我仔真係唔需要再學phonics. 只要多聽多講多睇, 就自然識串字?
我只是家長分享,我身邊的人是如此做而串字沒問題。

當然有些孩子快,有些孩子慢,大方向正確,不用太擔心,漫漫養兒路還有更多重要的事,如健康,閱讀等等。

shadeslayer 發表於 12-11-18 16:53
我只是家長分享,我身邊的人是如此做而串字沒問題。

當然有些孩子快,有些孩子慢,大方向正確,不用太擔心 ...

其實係我自己唔清楚, 以為學完phonics就一定會識串字. 但原來只係學發音...
依家明白晒, 多謝你分享!

好似其他媽咪咁講, 先閱讀, 閱讀多了就會慢慢儲起識到d生字來, 我地唔係要求佢咁細去串識d字先, 而係先培養閱讀習慣, 記住, 唔係一定要佢讀俾你聽架, 家長都要讀俾佢聽, 有時你可以扮野讀錯, 睇下佢會唔會識更正你? 如果有, 即係她已入腦, 不要迫, 家長們, 唔好成日話佢地: 咁都唔記得...讀過好多次.....等說話, 越迫越係反效果呢! 佢只不過是k3的小朋友仔, 好細個, 唔可以用大人的速度加上小朋友身上的! 有耐性!

至於串字, 記得自己都有迫佢, 但諗諗下唔係辦法, 自己就做左d字粒, 同佢玩遊戲咁, 先把要串的字粒攞出來, 叫佢排好, 之後又撈下佢, 又叫佢排, 排下排下, 佢又會識串呢!

不過, 學過phonics真係會有幫助, 例如讀:baby, 佢起碼都會知bbb, b開頭先呢! 其實仲有好多音, 我仔都學左2年!

個人意見而已!

kc_united 發表於 12-10-26 14:17
串英文生字的目的是...... 好多小一面試都考串字. 同朗讀英文句字! 應該甘話, 我見佢面試最差都是英文串字 ...

我的兒子跟你差不多, 他上Phonics後,好似好了, 果間叫"高智x教育" 可以留意下.

學完phonics後,需要多聽多讀。

其實香港小學教的英文唔算深,始終是第二語言。反而中文就深得多了,若有時間,認多些中文字對小朋友將來學習更有用。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:求救!不懂教愛囡串字讀書。

我開始比呀囡上

我開始比佢上phonics啦!看看有無改善。上次在家同佢默書,cat, hand, etc. 拿了100分她十分開心。雖然是淺,但從基礎開始吧!多謝大家意見,我亦會盡力打好她中英數基礎。

lokyinma 發表於 12-11-18 13:06
請問我個仔5歲已學左一年phonics, 但係都唔識串字, 只係識讀bbb, ppp, nnn...係咪仲要學呢? 但我問個導師,  ...

phonics要學好多年, 若果只學單音是未學完的, 仲要學兩個三個字母的phonics才可併出, 我囝囝都前後學了3,4年phonics.

phonics真的好有用, 囝囝是讀英數及英常的, 但從不需要我教串字(Rectangular prism, parallelogram, trapezium)這些深字在三,四年級已自己串好, 不用操心. 英文默書相比更淺, 試過唔記得温書都有96分,所以我都覺得好慶幸從少讓他學了phonics.

longfung 發表於 12-12-8 10:46
phonics要學好多年, 若果只學單音是未學完的, 仲要學兩個三個字母的phonics才可併出, 我囝囝都前後學了3,4 ...

我就係覺得冇理由學左phonics只係識讀單音, 完全唔識串字. 咁bbb, ppp學校都一定有教啦, 使乜個個都出去學呢? 原來係仲有排學的. 依家真係清楚明白晒.
我最近自己係屋企教個仔串字, 例: ar-park, er-her, ir-bird, ur-burn... 都好似有d成效, 想請問自己教得唔得呢? 還是要出面教會好d, 全面d呢? 多謝指教.

引用:+本帖最後由+lokyinma+於+12-12-9+12:13+編

原帖由 lokyinma 於 12-12-09 發表
家長教也可。可參考現時英國用緊的各種synthetic phonics 方法,eg RWI, Get Reading Right, etc.

‹ 上一主題|下一主題