用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有過來人, 小學生活不愉快, 6年級轉學了 ...
go

有沒有過來人, 小學生活不愉快, 6年級轉學了 [複製鏈接]

有沒有過來人, 小學生活不愉快, 6年級轉學了 !? 但現在已開學....怎辦...?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

rhythm 發表於 12-10-25 21:33
有沒有過來人, 小學生活不愉快, 6年級轉學了 !? 但現在已開學....怎辦...?
  停學? 但唔可以喎未夠15, 搵教局!

國際或私小會否收呢? 教局是否會幫搵校??  要不要解釋什麼? 已很不開心, 不想再糾纏了..

回覆:rhythm 的帖子

怎樣唔愉快呀?六年都係定今年才有問題?

自己問題,同學,還是學校?

唔講清楚,點比意見。

小美人 發表於 12-10-26 09:13
我小女都唔好開心, 五六年級都係同一班同學, 大多數同學唔鐘意佢, 我明白小女本身都有問題, 都而家仲成個BB ...
就係可能佢只覺得家人最重要, 而更加唔會去改變去和同學玩, 有時人家唔主動, 小朋友可以主動d, 小學都孤立自己, 上到中學更甚, 你小朋友一定要改變自己態度, 點解同學唔鍾意同你玩?

去學校讀書除了吸收知識, 更重要是學習與人溝通, 長此下去, 上到中學, 大學, 點算?

回覆:小美人 的帖子

要教小朋友不要斤斤計較,留意其他人的感受,小心自己的言語,先會多朋友。

回覆:BallBallMaMa 的帖子

想和大家分享一個我的親身經歷...有一年陪讀小一的兒子參與學校旅行,當時在營地玩桌上曲棍球、足球機等需要個別學生去服務處登記借用用具,由於學生多而遊戲少,各人借來後也是排隊分享玩的,直至有一個學生借來用具后,小兒與其他同學正在排隊輪候時,那學生的母親很「關懷」地說:「你們不要排隊了,這遊戲的用具是阿仔他借來的,他有排玩呀!」我隨即一呆,便拖小兒去別處玩了,當時小兒還不明白為什麼那學生不肯和其他人分享。

只是好幼稚, 唔跟規矩, 令人討厭,同學會罵佢 (叫佢用下你個腦諗野啦),

試吓改啦, 守規矩好容易啫, 上堂小說話, 同學相處小說話多聆聽, 我覺得小朋友唔係好記仇, 只要佢主動及改變佢唔跟規矩的行為, 好快便可以融入人群中.

其實家長反而要比小朋友知道同學係好重要:  學校就係一個社會, 你讀書幾叻, 但人際關係差都冇用 !  佢知道重要,可能會改呢 !  如果家長都話唔重要, 咁小朋友又點會肯退一步去改善跟同學的閞係呢 ?

回復 小美人 的帖子

其實點樣唔跟規矩, 有沒有例子呢?

回覆:有沒有過來人, 小學生活不愉快, 6年級轉學了

You need to take her for an formal assessment, may be she got autism features or she may be a gifted child

醒目開學勳章 王國長老

atirw 發表於 12-10-28 01:20
You need to take her for an formal assessment, may be she got autism features or she may be a gifted ...

我仔就係踩界CASE(醫生話屬於非典型自閉, 即有某D元素但又唔典型, 老師有話佢似資優, CHECK過又唔係), 其實好難的, 因為自唔自閉都係睇"表面証供", 踩界CASE尢其難DEFINE
不過係又好唔係又好, 可以做的, 就係改變小朋友心態, 就算擺明自閉, 唔識睇人眉頭眼額, 所上既TRAINING亦一樣, 就係要改變自己, 點O係適當既時候俾適當既反應, 唔好太自我, 做事唔好太衝動, 慢慢去調整返同同輩之間既關係
我亦有朋友試過, 成個小六都唔開心, 當中亦涉及個女仔個性太自我, 難聽D講, 乞人憎, 咪俾D唸野叻既同學玩LOR! 6年班女仔開始思想成熟, 如果班中有D叻攻心計既同學, 你個女就會無好日子過..........好難攪, 家長介入又好老土, 希望你個女好似我朋友咁, 升中後, 朋輩MIX唔同左, 件事可能解決啦

小美人 發表於 12-10-26 11:53
我小女好大方, 不斤斤計較...只是好幼稚, 唔跟規矩, 令人討厭,同學會罵佢 (叫佢用下你個腦諗野啦),  我個女既性格係> 大人就好鐘意佢, 同齡覺得佢幼稚,討厭, 有時我都比佢激親架, 唯有呢個時候按撫佢, 等佢開hill

國有國法,家有家規,同開唔開竅冇關。
我唯一聯想到,就係個小朋友係 ADD 或係自閉,但如果評估過唔係,就真係要教喇。
其實,個個都守規矩做事,我真係想唔到有乜原因你個女可以唔駛守規矩。你自己主觀睇可能覺得佢天真幼稚,但五六年班,都 10 歲啦,難聽 d,人地心理面會覺得係冇家教。
唔係想窒你,不過呢個問題要正視。

小美人 發表於 12-10-26 11:56
要教都已經教晒...講晒

點会講晒教晒.只要佢一日未做到,阿媽都要苦口婆心地教. 如果你在場,就要stop佢來教,教到守規則為止,平日亦多教.言教身教. 亦多舉處境例子跟佢討論.

有時係因父母太"明白"及"體諒"自己的孩子以致他們不大合眾.

No offence,只是過來人.

小美人 發表於 12-10-29 12:02
學校小朋友犯錯有幾奇怪? 當然唔係你地所想時常不守規則既小朋友

你咁諗,難怪問題會出現. 我地平水相逢,不是想你難受,只是互相切磋,為孩子好.希望你明白.
‹ 上一主題|下一主題