用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細仔細女考直資會否蝕底D?
樓主: 蝦米豬
go

細仔細女考直資會否蝕底D? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我朋友仔仔係超大仔(06/11)考咗4間,全部reject

albert831  唔你化?  發表於 12-10-30 17:40
little_yolky    發表於 12-10-30 17:00

我個仔都係大仔,一間OFFER都無,佢唔係好出色的,但亦非好差的,所以我認為大細B無乜關係,佢學校都好多細仔細女

我個仔9月尾細仔,但係佢醒過好多大仔 (中英數學美術樣樣得),我老婆教小學話佢醒過佢班2年級好多。暫時公佈左的4間 (報左名六間) 全部都有second in 。所以大細仔我覺得無關係。

albert831  人的資質始終是有分別的.  發表於 12-10-30 17:42
little_yolky  因為你好彩, 老婆係教書0既。  發表於 12-10-30 17:01

我個仔12月頭出世, 考幼稚園時有分別, 因為未到2歲唔多講野, 考6間3間reject, 收的3間是純考activities唔問問題的. 到2歲後開曉講野講不停. 今年考小學就沒有分別了. 考7間暫時1個reject, 2個offer, 1個2nd in. 但佢有女同學同月份考5間就未有offer. 所以都應是睇小朋友個別發展.  

evaken    發表於 12-10-30 18:04

因人而異

我個女係11月尾細女. K1在班中只算中等, K2已追過大仔, K3全班大仔同細仔又拉近左好多. 今年只報2間直資2間都收. 我覺得小孩每年都有變化都會有進步, 各人有各人唔同進展, 不如好好觀察自已小孩你就會知答案.

考10間幼稚園
1. 大部份有offer.這位小朋友做細仔細女沒問題.
2. 大部份Reject.小朋友應考慮做大仔大女.
有得選擇做大或細.好好嫁!!

引用:考10間幼稚園1.+大部份有offer.這位小朋友

原帖由 winggear 於 12-10-30 發表
考10間幼稚園
1. 大部份有offer.這位小朋友做細仔細女沒問題.
2. 大部份Reject.小朋友應考慮做大仔大女.
其實無分大細。如果你個b今年考唔到,咪比個機會自己同個b,讀多年再黎過羅!我試左,阿b今年入到。

我果個超級大,考了十幾間,暫時只有二間收。今年太多考生,冇分大細!只分高下!

我個人可能比報幼稚園時影響, 好多較好的幼稚園10月打後出世都唔收, 但又比你interview喎!  到現在, 而in 小學成2000人咁多, 係咪好多時都已經篩走細仔(無論in 得好或差) , 再揀其他幾佰人second in 呢?

如果唔係資優, 人生流流長, 讀遲一年做大仔, 可以叻D, 我覺得可以接受.

為何培正指定收大仔.

cwclsh 發表於 12-10-30 18:24
我個女係11月尾細女. K1在班中只算中等, K2已追過大仔, K3全班大仔同細仔又拉近左好多. 今年只報2間直資2間 ...

請問小朋友讀的幼稚園是課程較深那類嗎?因為我囡都系11月尾細女,今年要報校,暫時都有幾間學卷K1offer,不過都煩惱緊考小學時會唔會有影響.

回復 lhw820 的帖子

不是. 她讀的是出名以快樂童年的開心學校, 淺過屋村學校. 但學生卻自信十足, 很靈活!

回復 cwclsh 的帖子

THX!
聽你咁講都安心D,因為我既目標都系愉快學習,覺得啱阿女性格多D,而佢又鍾意痴著大D既小朋友玩,所以覺得佢比較啱做細b.

雖然是因人而異, 但好明顯大仔的機會是比較大D.  試問如果讀完K3和兩個月小一再去和其他剛上K3的弟弟妹妹爭, 普遍上都應該有著數的.

再講, 有些私校是沒有年齡上限的, 如果你是細仔細女, 隨時有小朋友排你前面的那個大你1.5年, 而且高你個半頭(有朋友今年在某名校小一面試的經歷, 有相為証), 點玩?:;pppp:

回覆:細仔細女考直資會否蝕底D?

但係我個仔就係高過前面後面小朋友一個頭,但係佢係今年適齡學童。

點解成日問呢個問題?實有直資收細仔細女嫁啦?呢D又點計?

我覺得小學已經唔分大細仔,係有d學校講明唔收姐,無講的我相信是一視同仁。我個仔9月尾DBS 今日都收信有 second in

回覆:細仔細女考直資會否蝕底D?

簡單啲講,大幾多個月=做多幾日人,正常來講識多少少嘢係好正常

‹ 上一主題|下一主題