用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 視察WFK後感2012-10-25 12:45-13:45
go

視察WFK後感2012-10-25 12:45-13:45   [複製鏈接]

2012/10/25日由中午12:45-13:45

今日係我第一日去用眼睛同皮膚去感受一下WKF !

一去到, 我企左係ROUND ABOUT果個位到, 更亭前面, 從玻璃窗中見到有一班大約小二小三的小朋友坐晒係地下上音樂堂….當先生背向同學時, 最後排的幾個男仔有傾下計, 但前面的女同學好注動用手勢叫佢地靜D , 男孩子亦有即時停止. 整體上課秩序良好.

之後我行左去小學部球場外, 睇下D小朋友上PE…大部份都是用英語溝通, 秩序亦良好.

我最想看並不是小學部其實我是想看一看中學部, 看一看他們中午外出時的表現, 大家都知中午食飯是最能表現佢地最真的一面, 學校校風如何, 從他們中午出去食飯都可以知道8,9…..

叮噹, 叮噹 !

好多學生好有秩序咁從樓梯落去足球場及籃球場, 無人爭打波, 無人爭球場….

之前已覺其怪, 點解中學部門口有一張大枱,點解有家長放低不同公仔人名的保溫袋係枱面, 當時心諗係唔係小學部先放係到呢….過左一陣, 見到好多中學部男男女女去枱面認領, 見佢地行返去CANTEEN 先知原來中學生都可以叫屋企人送飯, 我想現今沒有幾多中學可以咁樣做,亦不多學生接受咁隸做, 呢個不單止係一盒飯咁簡單, 比我睇到D同學有幾樸實….

等左一陣, 仍然見唔到D學生出去食飯, 忍唔住問下門口個更亭姊姊幾點放食飯一問之下, 原來整個中學部都無得中午出去食飯……..佢仲話, 呢間學校真係好嚴真係唔敢相信竟然香港有中學生六年中學生涯都唔可以出去食飯…..

但我好喜歡, 亦肯定一點, WKF D學生真係好好

在我來講, 中學生涯中午食飯可以學到好多野,食煙,操口,遲到,洗錢及認識其他學校的朋友仔的最好時機小左呢個機會,我比佢讀呢間小學更加有信心。。

之後同左個小二家長傾左陣,我表明來意,佢亦好有誠意咁同我講,中交程度真係比較淺,但英文和數學真係幾深,佢無QUOTE任何資料比我,只係咁講,佢小朋友係來自學之園。

明天我會來睇下佢地中學部放學,畢竟十二年生涯,好想知道佢中學部D學生係點先放心比佢入去讀,但我今日所見令我好開心。。。好有信心。

可能我見到的你們不同意,但不用引起爭議,我只係想大家感受一下一個準備13-14入小一的家長,親身見到呢到D學生的感覺。

小女有2間OFFER及1間2ND IN, 但我最喜歡都是WKF , 要說服自己TURN DOWN另外兩間有一定難度,畢竟WKF雖然有6-7,但仍然覺得很新, 但校舍真係好吸引,所以希望睇多D, 睇真D去証明自己的選擇是正確的.

好明天來看看他們放學先….

11    0    2    2

引用:2012/10/25日由中午12:45-13:45+今日係我第

原帖由 benpod 於 12-10-25 發表
2012/10/25日由中午12:45-13:45 今日係我第一日去用眼睛同皮膚去感受一下WKF ! 一去到, 我企左係ROUND ABOU ...

benpod 發表於 12-10-25 15:04
2012/10/25日由中午12:45-13:45 今日係我第一日去用眼睛同皮膚去感受一下WKF ! 一去到, 我企左係ROUND ABOU ...
Support !!! 多謝妳使我加深對學校認識、

回覆:視察WFK後感2012-10-25 12:45-13:45

多謝你的分享!

回復 benpod 的帖子

你真係一個很認真的家長, 很多謝你除了自己去花時間感受之外還分享給其他準P1家長知道. 因為始終這不是一間有歷史的學校, 而且行政方面實在有改善空間,而令大家都有所擔心.
希望你繼續分享

回覆:視察WFK後感2012-10-25 12:45-13:45

Thanks for sharing

Thanks for sharing. Anyone knows have they done the 全面評鑑報告? Can't found it on government web?

Tvm for your sharing .

Thank you for your efford n sharing

我之前有跟學校去WKF參觀,小朋友的上課秩序很好,小班教學,令每個學生都得到老師照顧。我也去過同區的培橋,小朋友相對較活潑好動。中學部就不清楚了,等你的視察。不過我見我住的屋苑的一個WKF中學生,像一個文弱書生呀!
我也是學之園家長,坦白講,學之園的中文幾深架!

當年去過參觀都好like

呢幾日同左個朋友的朋友傾左幾次電話, 他的小朋友現在是讀緊WKF , GRADE 5 , 佢係又浸幼開始讀上.
他給我的意見十分正面, 他說唔覺得任何一課是如外間說是比較淺, 工課量是少是肯定的, 每個月做PROJECT, 大部份資料都是係WEB SITE COPY & PASTE , 再加上小小個人意見就交工課, 如果同出面死做難做的名校比寫作一定不及他們. 有見及此, 部份家長自行安排出去外面補一般寫作, 結果出來十分好, 他們說, 想不到WKF學生有好好思考和理解能力, 再加上外面補一補寫作就絕對在寫作上不比外面差, 加上獨有思考能力, D答案絕不是MODEL ANSWER. 我聽了很興奮及期待, 我已決定TURN DOWN其他OFFER而且亦不會再安排任何INTERVIEW, 開開心心去準備成為WKF一員. 希望大家努力為 WKF做出更好成績, 令學校更上一層樓.

In fact, the writing skills of WKF children is quite strong with the improvement of the school curriculum.  My son in G2 this year; however, he could easily write up a 2 pages A4 essay on his own with the 6Ws, sequence, adjectives and verb usage.

This is the key writing elements that children in G1 need to include in their G1 final exam English writing.

I don't think this is consider to be "weak" compare to other so call famous school or traditional.

Compare to other "famous school" and traditional, children are still doing setence instead of paragraph in G1 or 2.  WKF is pretty advance in the writing skill training for kids even they are not very picky on the spelling and punctuation.  But this helps to encourage student to write more with what they are thinking instead of too much worry if the details are being count.  Teachers are more cocern and will comments on teh contents of the writing.

loching    發表於 12-11-1 11:07
loching   謝謝你的分享!! 很期待2013年9月小女加入 WKF 大家庭~~  發表於 12-11-1 11:07

GOOD ! 好希望快D到明年開學!

小兒現在是WKF一年級的學生了, 當時放棄了6個OFFERS, 幸好沒有選錯,現在都很滿意, 去年我都視察過學校4,5次.

WKF的功課不用死抄爛,每天大約半小時至一小時多一點可以完成, 質量及難度都不錯, 英文及數學科己完成上學期考試. 雖然係活動教學,好彩唔係hae hae下, 返而一d 傳統kindergarten上來的小朋友英文及數學要努力dd追下. 佢地己經開始要寫中文及英文的句子短文了, 大約4-5句一篇左右.

不過wkf的行政,真的還有改善的空間. 而且我都好想知佢DSE 成績呀!!!!!! D家長話唔錯,但係我都想要正式的資料.

最後大家最關心的英語會話環境----滿意(當然不及國際學校,因絕大部份都是本土學生), 但都做到除中文堂以外, 同學們傾計都要用英文/普通話 (包括PE及食飯).

下年見啦!

bmw2012 發表於 12-11-2 00:44
小兒現在是WKF一年級的學生了, 當時放棄了6個OFFERS, 幸好沒有選錯,現在都很滿意, 去年我都視察過學校4,5次 ...

嘩....你有6個offers, 咁你小朋友一定係好叻架啦!
有6間都揀wkf, 想知你放棄咗邊幾間同埋點樣取捨, 可以分享多d嗎? thx~

其實有無中學部既家長可以分享下?
我個人認為小學部我好有信心,但始終中學部認知不多,有無幾多人講?
我自己都有去觀察過D學生,亦同意WKF校風樸實呢個評價。
放棄6個OFFERS既家長,你點樣說服你及先生/太太呢?
可唔可以分享來參考下?
We are cheerful kids

上星期六3/11 , 我去參觀了中學OPEN DAY同聽左校長個TALK , 首先, 我肯定自己沒有選擇錯誤讓女兒入讀13-14小一, 亦感榮幸能得到一個OFFER , 畢竟有3-4千份申請!外界對學校環境及設施絕不需要懷疑, 問題在於學校太新 (6-7年) , 至今仍未有一條龍學生出世, 大家對仍估估究竟會係咩成績呢...

講座如其他一般中小學一樣, 安排兩名學生做司儀, WKF用了兩名女孩子負責, 一流利英語, 另一位操流利國語. 開始時播放一段10分鐘VIDEO介紹一下學校,訪問下一D學生, 當然時全部都講有幾好有幾好, 而且同學重點都在於講課外活動有幾多幾好. 好似唔駛返學咁.

在講解中,比較令我有興趣是交換生計劃及國際中學評估試. 交換生有去中國及歐洲,佢仲話上年去左牛津三星期. 絕對令中學階段大開眼界. 校長話學校目標並不是香港出名的大學, 係世界級學府. 希望出來D學生, 除左成績好之外亦有遠景及思考. 校長話以學校先生以專科專教型式上堂, 學生水平絕不會差,中學部共有100名先生,大約有30班學生, 我覺得絕對足夠!
其他介紹學校D野我唔多講, 到左Q&A , 是我今天來的目標…
Q1) 小學升中學佔左幾多人
A1) 小學升中學若135人左右, 中學部每年外收若30人左右. 我有睇過某幾間名小學升中資訊, 每年都有一兩名學生在升中時去左WKF.
Q1)  2012年GRADE12入大學成績如何…..(大家係咪好緊張!!!!想知答案!!)
A1) 校長答: 1/3學生入左港大, 中大,城大及科大, 只有一個入浸大.
另外1/3去左外國大學(之前佢已經講過學校是希望訓練學生可以入到外國出名的大學)
另外 1/3 浸會TOP UP和副學士接收.
100%學生繼續升學.
校長強調過一點今年(2012)GRADE 12 , 唔等於今年GRADE 7 , 因為佢對13-14的GRADE 7好有信心…因為全部都係有GRADE1自己TRAIN上來…

累了, 不打了, 希望有OFFER的好好把握, 有好多OFFER的早早放位, 未有OFFER的努力加油 ! 大抽獎亦有好多好學校!!!

benpod 發表於 12-11-5 10:55
上星期六3/11 , 我去參觀了中學OPEN DAY同聽左校長個TALK , 首先, 我肯定自己沒有選擇錯誤讓女兒入讀13-14 ...
Thanks for your sharing! You make me also feel no regret to confirm my child for studying in this school on the coming of G1 13/14.  "Benpod", Hope that we would known all of our G1 (13/14) parents and children soon.
‹ 上一主題|下一主題