用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 脷根有白色野
go

[聽/語障] 脷根有白色野 [複製鏈接]

阿囡而家25個月,只會講單字, 好多音都發唔到, 發現阿囡脷根有D白色野,好似生痱滋咁,我問大家知唔知有無關係呢?謝謝
   1    0    0    0
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

檢查是否黐利根,有否w型舌頭?這是不說話的原因.

大家不要誤會"黐利根會令人不能說話!" 如真的有懷疑, 先去見兒科醫生, 再決定吧!

謝謝!我睇咗睇開既家庭醫生,佢都話阿囡條脷係比較短,但醫生覺得無必要咁細個做手術,因為有機會之後會長番少少,所以唔見意我做手術,因為佢話兩歲小朋友要全身麻醉對她來講唔係一件好事.
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

我個仔兩歲三個月剪咗利根,由講單字變成不停口講句子,n班老師也覺他的分別,很讚成剪利根,但有音不太準,正接受語言治療,進展都幾好,好采發現快,剪得快又訓練得快,在兩至三歲的語言黃金期治療,還考到名校幼稚園,我找小兒外科剪利根,只查了少少葯在利根,不用全身麻醉,不用三秒就剪了,冇血,他很合作,一小時後已可飲食。其實醫生說可以唔剪,但我堅持剪,n班老師話以前以為他不會說話,原來是利根拉住而不願説話,現在問題解決了,說話也清了不少,又叻咗好多,但比較大個剪,已說話所以仍要語音治療師執黐利根的舌尖音。若果一歲前剪就冇這些麻煩,越早發現越早剪對他的語言發展越好,但他細過時我唔識睇,好釆兩歲還來得及,若聽新派兒科醫生說不用剪就害了他了,助產士或老一輩的醫生見佢舌頭短又w形舌立刻已看出有輕微的黐利根,當時佢真係有口難言,現時語言治療師也覺得他利根有關的音他難發啲,剪咗也要一段時間訓練,醫生也這樣說,但進展都幾好!
‹ 上一主題|下一主題