用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教有插班經驗的家長
樓主: joanthony
go

請教有插班經驗的家長 [複製鏈接]

joanthony 發表於 12-10-29 21:25
以我仔來說, 假設下面都有offer, 學費不是問題, 可以比意見選邊間, 及原因嗎? 我真的打算出年再接再勵考wkf ...
如果是我選, 我覺得可能是
1. CKY - 我想對你小朋友來說, 哩間應該是最不易入, 因我識的入左都是個性較靜, 手不離書個類, 但有需要時又可以講得頭頭是道, 動靜皆宜的.   上年我都好喜佢, 可惜上年都是waiting, 同埋想真下學費來說都是幾勁的. 你反而好些, 學費不是問題又少樣煩. 不如為考此鋪排多些, 尤其是中文.

2. Creative - 我識有幾個在讀的都有點似你形容你小朋友的type, 據家長說學校包容性大, 又是行IB, 即是小朋友都幾靠自己去發揮, 有空間 我想你小朋友不會悶的, 因學費的問題, 相對會少人想入, 我識幾個都可以插入不同級別 .

3. Think  - 佢比較似國際學校, 不過冇咩大路的成績, 所以相信長遠不是久留的選擇. 如果你現在入左, 好可能下年又要轉, 都幾煩..

另外我覺得 LMC / WKF 唔會好合你的.. 你不如去佢地個group 度了解清楚些.  

If I were you, I think I'll choose:

1) LMC - a pretty good choice in general although not having a brand new huge campus
2) Creative - with word of mouth, can take the advantage to improve your son's Chinese, you will then have a better chance to switch to other schools later (e.g. CKY, WKF....)
3) Think - only if you have no better choice (you need to think carefully about the study path even money is not a concern), and I guess it is very likely that you may want to quit again later

In case no offer at all in this term, stay in the current school and try very hard to improve your son's Chinese.  Then, apply other schools again next year.   

回覆:請教有插班經驗的家長

回復 joanthony 的帖子

聖三一堂小學是間有愛心的學校,如果有小一插班位,真的可以考慮,對您的孩子是件美事。

至於再考WKF,就看仔仔讀小一後的成績了; 一般而言,要有一年"見得人"的成績表,各科成績俱佳、品行良好,再加插班試和面試的表現。不如用多點時間幫助兒子適應新學校,再想其他升學問題吧。有時父母太多個人意願和喜好,會令您看不清孩子的需要和特質。

CKY應是最難插入, 以我小朋友去年考的經驗, YR2 約200人考1 個位, YR2是最多人考插班, 要坐3HRS,分別考中英數 PAPERS, 我所知往年插入都係傳統名學校過來, 宣小, 聖保祿等, 有朋友個仔仔讀緊, 小一下學期中文作文要過一百字

聖三一收的話,即轉,讀好呢一年再算,否則讀至畢業也無不可!

回覆:marcuscyrus 的帖子

聖三一堂是愛心學校,孩子可得充分照顧,但不要在學術上期望太高,雖是英小但英文程度不是很高,中文科是不錯的。

marcuscyrus  對樓主的孩子來說,其實包容更緊要,如覺得不夠,課外增潤都仲得  發表於 12-10-30 11:49

回覆:joanthony 的帖子

咁叻的小朋友,不要擔心佢學唔夠,不如多些從品德方面教佢做人。佢間小學不可以跳級嗎?

引用:CKY應是最難插入,+以我小朋友去年考的經驗,

joanthony 發表於 12-10-30 12:13
你講邊間唔可以跳? 佢而家就讀緊小二, 但而家轉校我想佢跟番大隊讀番小一, 咁佢學期尾考的成績/名次(但thin ...

你吾怕遠, 去RHS試下, 灣仔中學校網又好, 可跳班, 課程好深, 全英文, 連音樂, BIBLE都係!  但係真係有人讀吾掂, 轉番中文小學.  當年我識好多都派到好學校, 校風又吾差, 豈碼無打架!

marcuscyrus  但中學好似麻麻?  發表於 12-10-30 17:12

marcuscyrus  但中學好似麻麻?  發表於 19 分鐘前

中學可派位, 皇仁, 華仁, MARYMOUNT.........都有OFFER

joanthony 發表於 12-10-30 17:35
係wor 英小都唔記得呢間tim (太少人講, 只知個個都話中學好差) thanks , 剛打去佢地要問過校長仲收唔收人,  ...

咁少人一班又幾好喎!  程度深啱你個仔la, 吾會悶, 吾知依家係咪仲咁多功課, 做死人!  

回覆:joanthony 的帖子

樓主,剛收到消息LMC今天收了一個男生(本地人)插班讀P1.

有很多時候,插班係人事位,並不一定收表現最好那位。所以在插班一事上,如無人事關係,插班位又唔多的話,大家便別存太大期望。當然,機會仍是有的,如有幸該次沒有有人事關係的一同考插班,便真正看小朋友的表現了。

Good luck!

‹ 上一主題|下一主題