用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教有插班經驗的家長
樓主: joanthony
go

請教有插班經驗的家長 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆:請教有插班經驗的家長

其實樓主前後茅盾得好緊要

一時要搵插班,因為要搵英拔尖,依家又不需要啦,跟大隊就得,樓主不驚,跟大隊到時個仔識晒,無所事事,攪攪震?

Deleted ...

joanthony  thanks for your reminder, already edited  發表於 12-10-28 10:36

回覆:joanthony 的帖子

要校園宏偉那LMC一定會令你失望了。

回覆:huba 的帖子

Sorry I will delete my post when I'm back home (can't do this on iPhone) .  But you have quote my post.

joanthony  我已改了, 唔該晒你呀  發表於 12-10-28 10:40

joanthony 發表於 12-10-28 10:08
我的確有好多不滿, 本來唔想數, 但為了要令人明白: 英文無教過寫journal果d,  只係不停比d係書copy出來的e ...
相信只有你最清楚你兒子的情況及當初入讀現校的原因,只是希望你靜心多想一下才行動,太過頻繁轉校對孩子並無好處,要特別留意心儀的目標校能否及有否經驗提供孩子需要的支持,順祝孩子健康!

As I mentioned before, doing assessment is not a tool to prove one's ability.  It should be used to identify the features of a kid so that u can nurture him in the correct way.  We, as parents, should not only focus on the academic ability of our kids but also guide him to live peacefully with peers, having good attitude towards learning.  As human, somehow we have to tune ourselves to fit the environment.  Understand the school ur son attending really makes u frustrated so switching to another school is sensible.  But pls sun think in a way like'he worth learning in xxx, yyy' as this will give u even pressure on this issue.

Deleted ...

joanthony  I already edited and deleted from the name from quoted line, ok now... tkx  發表於 12-10-28 12:32

我有留意你之前嘅post,知道你對wkf,cky,tt充滿 fantasy & expectation!  而從你嘅post了解到你對academic (尤其英、數)、師資亦有要求。
其實,舊年申請呢幾間學校唔成功時,除咗你估計係因為仔仔一緊張就鵪𪂹外,有冇反思會唔會有其他因素呢?今年我仔仔考緊小一,有少少分析供你參考。
舉wkf為例,據我觀察所得,在衆多朋友子女考生當中,成功嘅並唔係academic最強個幾個,亦唔係最唔怕同陌生人溝通個幾位,學校揀選嘅似乎係小朋友個性上嘅特質。我仔仔同好幾位同類型嘅小朋友一同落敗,而成功嘅小朋友個性上亦同我仔仔有好大差異。
你按自己喜好揀選了你最心儀嘅學校,學校亦揀選佢哋認為最適合嘅學生。
明白你很用心幫仔仔選校,亦面對了不同挫折,我其實很佩服你嘅靭力,希望你早日找到適合仔仔同你嘅學校!

回復 joanthony 的帖子

我 是 cky的 家长 , 我 明 白 理 解 這 位 媽 媽 的 心 情 ﹐ 知 道 她  為 兒 子 的 學 業 緊 張 而 焦 慮 ﹐  cky也 不 是 遙 不 可 及 的 夢 ﹐ 只 要 加 油 ﹐ 絕 對有 機 會 。 首 先 你 要 重 視 孩 子 的 中 文 ﹐ 千 萬 不 要 寄 希 望 于   flyer的 證 書 可 以 助 你 一 臂 之 力 。 訓 練 小 朋 友 與 陌 生 人 溝 通 的能  力 ﹐ 即 便 是 孩 子 的 學 術 過 關 ﹐ 還 要 見 校 長 啊 ﹗  cky英 文 程 度 不 淺 ﹐ 不 過 只 要 你 的 孩 子 愛 讀 書 ﹐ 相 信 就 是 學 校 喜 歡 的 類 型 之 一 。一 年 級 考 試 多 多 少 少 靠 運 氣 ﹐ 二 年 級 插 班 就 真 的 靠 能 力 了 ﹐ 加 油 ﹗  

Deleted ...

joanthony 發表於 12-10-28 19:46
各位都比左好多善意意見, 好多謝, 剛又收到有位朋友PM我讚成盡快轉因此類半LOCAL 半國際的師資及資源很差,  ...
你可以上edb 的小學概覽睇,如果學校show的教學語言是英語,咁就應該係除中文課之外都係用英文教。另外有部份寫中文或英文,就可能係數/常用英文教

Not all subsidized.  Some dss such as tsl also teach math in eng.  some private schools too I think.  Even for those u didn't get offer in p1, u can still try, no harm right?

‹ 上一主題|下一主題