用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教有插班經驗的家長
go

請教有插班經驗的家長 [複製鏈接]

6    0    0    1

我冇插班經驗,不過我估除了國際學校外,一般本地小學(就算行ib,就算直資)的中文都唔會好易,如果中文弱可能真係蝕d,你介意講下現在仔仔的中文程度嗎?睇下有冇你以上講各間學校的現任家長可以比到意見你?

你想出年轉校插小幾先?

每間學校都想收d叻學生,所以大多以筆試來決定取錄與否。講到"拔尖",通常只會拔數,好少拔中/英。因數只有對與錯,可從答案解難程度知其能力;中英就算聽寫講睇都掂亦未必可叫尖子,因沒有絕對答案。

說實話mover 13盾是不錯成績,但絕不足以去做尖子,比得13盾即仍有不足地方,如何拔呢?再者好多讀緊男女拔/spcc 什至付村校 的小一生都有mover 15盾,你肯定你個小2生的英語比這些小1生更好?

數學 3位混合加減及4位數值不太清楚深定淺,但很多小—下學期尾已懂乘數,相信他們什麼 3位混合加減同樣可應付得了。

中英默書100分叻仔!請問錯1個字扣1分定5分?anyway, 學校收取學生會全面睇,如果你打算插小3但學校覺得中文/數得小2程度仍只會給予小二學位;如果中文小一程度都達唔到,極期量試插小2,唔掂就下學期去返小1。所以如果有心轉校(插小2又好小3又好),建議放多點時間在中 rather than flyer。

回覆:請教有插班經驗的家長

我有一個提議唔知可行否,你以上提及的你都試替兒子考,我覺得有offer才去想拔尖的問題會比較理想,至於搞搞震,是否單純因為悶這點不好說,我覺得作家長亦不宜只向這方面想,拔尖也有拔尖的問題,如社交相處等

回覆:joanthony 的帖子

中文唔好,插入直資英小真係唔洗諗,英小是以英文為主,但中文科一啲都唔容易,英數幾叻都無用,不如追返好啲中文先。

恩盈    發表於 12-10-25 23:42

再講多少少我的看法,唔知o岩唔o岩,樓主可以自己再諗下,去考插班,仲要係你以上所提的小學,相信學校會想收一些起碼跟現有學生水平相約(甚或更高)的同學,是平均每科都要高,否則就可能要某一科超得特別勁(例如全港/全球性的數學比賽獎項)才有機會,中文tsa 你的學校會操,人家學校一樣會操,又正如你的學校用2c(即2下),人地一樣用緊2下,要突圍真的不容易,一係就在這一年自己同佢超年班,否則其實我諗插班未必太樂觀,如果真的不能插班,我覺得都應該引導下孩子,如果課堂覺得悶時可以點樣做打發時間而又不影響人,有一點我特別留意就是樓主提到孩子不喜歡他認為幼稚朋友,我沒有教養資優兒的經驗,但我覺得這一點是否可以從家長處多做一些引導?令他有更正面的價值觀?如有冒犯,先行謝過

joanthony 發表於 12-10-25 23:26
我明白了, 多謝你的意見, 我出此post的目的就是因為好茅盾, 出年插p2(在佢來講叫repeat, 佢又無錯, 又唔係 ...
我大仔細個時都會睇唔起人,我唔會教佢去教人(除非人地問),我覺得咁樣會令佢覺得自己更叻,但我會教佢去發掘下人地的優點,教佢天父做我地係公平,你呢方面叻d,人地就另一方面叻過你,佢笑過邊個,我就比個時限佢,要佢搵出人地的優點,否則當輸xdddddd,如果我係你,我會同佢做下評估,唔係用黎證實佢有幾叻,而係睇下有咩辦法可以教好佢

bb623623  而係睇下有咩辦法可以教好佢  --    發表於 12-10-26 09:26

回覆:marcuscyrus 的帖子

"我會教佢去發掘下人地的優點,教佢天父做我地係公平,你呢方面叻d,人地就另一方面叻過你,佢笑過邊個,我就比個時限佢,要佢搵出人地的優點"
真的要讚這是很好的教導!

deleted deleted

joanthony 發表於 12-10-26 12:38
This is an extreme case, not relevant to mine at all

中文吾掂, 你小朋友再跳班, 跟本學吾到中文!  加上性格問題, 佢又要適應大哥哥姐姐做同學, 整體嚟講, 真係吾合適.

中文吾掂, 吾可以 jupus考大學, 你全程讀 IB 拔尖先得!  

joanthony 發表於 12-10-26 15:30
今日parents day, 佢中文老師話我仔的中文算跟得到(睇佢平時上堂及默書成績而言), 因12月先考試, 佢話佢地 ...

反而你將讀 flyers時間, 去惡補中文, 亦等小朋友明白自己吾係特別優勝, 考試成績係全面, 吾係只得一兩科, 等佢謙厚d, 咁先對未來學習有幫助!

其實你個case同好多人一樣, 只不過人地中文特別叻, 但英文吾得, 你小朋友就英文特別好, 中文一般!  奉勸你吾好行錯方向, 心急跳班, 到頭來返吾到轉頭, 又考吾到大學, 真係好無謂!  

根基同心態先係小朋友學習重點, 好嘅根基先幫到佢日後學習同更上一層樓!

回復 joanthony 的帖子

CKY的小學只有五年,您仔仔要是插P3,恐怕會錯過了課程中的一大截,請留意。

‹ 上一主題|下一主題