用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村,迦南,金巴倫,劍鳴
go

又一村,迦南,金巴倫,劍鳴 [複製鏈接]

大家怎排?

3    0    0    0

回覆:又一村,迦南,金巴倫,劍鳴

我會將你個標題倒返轉黎排,即劍鳴,金巴倫,迦南,又一村~

引用:我會將你個標題倒返轉黎排,即劍鳴,金巴倫

原帖由 skygirl0311 於 12-10-25 發表
Thanks for your sharing, just wonder if 又一村 is better than others. Coz see quite a lot of posts claim that it is a good school

回覆:skygirl0311 的帖子

同意你的排位

skygirl0311 發表於 12-10-25 08:18

同意~~~~~!!!但km勁難入

回覆:又一村,迦南,金巴倫,劍鳴

金巴倫咁好㗎?好過迦南同又一村?

引用:金巴倫咁好㗎?好過迦南同又一村? +

原帖由 winnietingting 於 12-10-25 發表
金巴倫咁好㗎?好過迦南同又一村?
有JM話金巴倫小學派位按比例吾差得過KV, 我冇資料,吾知可信性

想問下呢, K3上學期第一個月, 學校教10以內橫式及直式加法, 係咪算係好淺呢?

ccdenc 發表於 12-10-25 12:13
有JM話金巴倫小學派位按比例吾差得過KV, 我冇資料,吾知可信性

我interview時伕3學校果d board度係咁意..見過下..我唔記得details..但我睇既大部分都係好學校~多數直資c校~

引用:Quote:ccdenc+發表於+12-10-25+12:13+有JM

原帖由 breadbb 於 12-10-25 發表
我interview時伕3學校果d board度係咁意..見過下..我唔記得details..但我睇既大部分都係好學校~多數直資c ...
吾該

回復 ccdenc 的帖子

啱啱呢年派位及結果分別::男 拔,女拔、 拔小、英華、喇沙、華仁(好似有一个)聖家、呂明才、

印象中有油天定大天, 真光及聖心

而陳守仁、九龍塘小學、蔡繼有、林文燦都分別各有幾個入。

老實說,以細校,人数咁少,比例計都好多入一線小學,

有咁既派位已經好好

引用:回復+ccdenc+的帖子 啱啱呢年派位及結果分

原帖由 manmanchubb 於 12-10-29 發表

啱啱呢年派位及結果分別::男 拔,女拔、 拔小、英華、喇沙、華仁(好似有一个)聖家、 ...
嘩,km一級仲多人,一個男拔女拔都冇喎。

引用:回復+ccdenc+的帖子 啱啱呢年派位及結果分

原帖由 manmanchubb 於 12-10-29 發表

啱啱呢年派位及結果分別::男 拔,女拔、 拔小、英華、喇沙、華仁(好似有一个)聖家、 ...
Really?刮目相看

今日認真睇多次呢年派位及考小學結果分別::

男 拔,女拔、 拔小、英華 2個以上、喇沙x好 幾個、St.paul 、瑪利諾、宣道、聖方濟各(好似x2)、 St.mary x 2  、聖家x 2、
真光2~4、呂明才x 2定3 、油天、 音小、陳瑞祺喇沙、培橋、聖若望;
而陳守仁、九龍塘小學、蔡繼有、林文燦、聖若瑟都分別各有幾個;

以上是約數,因沒有mark低
我自己就覺得考/ 派得好好,話哂細校都有唔少學生入一線學校。

引用:+本帖最後由+manmanchubb+於+12-10-30+20:0

原帖由 manmanchubb 於 12-10-30 發表

今日認真睇多次呢年派位及考小學結果分別::
吾該,你有小朋友在金巴倫讀嗎?是否滿意?

整體上很滿意,
上上下下老師嬸嬸教職員校長全部對學生,家長都好好
St.nic 不會單單重視學術,尤其關注小朋友德育,自理,大小肌肉發展,各方好平均;
至於學術方面,囝囝才剛K1....暫時程度合理,只知K2開始很深,尤其中文,課程能夠銜接小學

暫時囝囝喺st.nic 最明顯轉變是比以往自信很多,我囝囝本身是很慢熱及怕怕羞羞的, 老師成日讚佢同灌輸正面思想,
現在某些方面他都能衝破了,我諗這都是小班教學
帶來關顧上及與家長配合的好處,
以下條link 有少少我分享点解覺得st.nic 老師真心為孩子既回應(sorry..懒打字了)
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2384615&extra=&page=1

To manmanchubb

請問sn適合太有主見的小孩嗎?我囝囝太有原則,凡事都要自己做,我們都需要無比的耐性去等他。你認為sn的課程和老師能否配合/糾正他嗎?

引用:+本帖最後由+manmanchubb+於+12-10-30+22:3

原帖由 manmanchubb 於 12-10-30 發表

整體上很滿意,
Very appreciate your sharing

回復 ghosta618 的帖子

我諗Sn都係咩性格既小朋友都有對唔同學生老師自然有方法..
我囝囝本身較有主見...但一般而言,小朋友對住老師會聽教 d

引用:回復+ghosta618+的帖子 我諗Sn都係咩性格

原帖由 manmanchubb 於 12-11-02 發表
回復 ghosta618 的帖子

我諗Sn都係咩性格既小朋友都有對唔同學生老師自然有方法..
Sn k1-k3都只是半天課程,想問sn k2和k3學生多唔多課外再上堂催谷,來應付考小一,謝謝。因本人知道York k2和k3都有全日班催谷學業。非常感謝。

‹ 上一主題|下一主題