用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 利他林(Ritalin)效用及副作用
go

利他林(Ritalin)效用及副作用

有無媽咪可以講吓小朋友服食利他林(Ritalin)後的效用及副作用?
謝謝

可以控制自己上課時少說話,不會隨便笑,不受同學動靜影响。學習上理解能力好咗,明多咗亦記多咗。運動,手腳協調明顯進步,突然學識游水,打波亦醒咗,彈琴做到哂老師教的技巧。社交,開始留意到同學們做緊乜講緊乜,開始可以明白人地的身體語言,開始會有傾計的朋友仔。在屋企,合作聽話,明白事理。

副作用,無胃口,好瘦。如果太夜食藥,會瞓唔著覺。藥退後,媽咪會覺得好難頂,因為前後分別可能好大,媽咪有適應困難。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

thanks,
你小朋友一日食幾次?

你小朋友需要吃藥嗎?
for every one criticism, three positives must be given.

醫生建議我小朋友食利他林(有效8小時), 但我想觀察吓先.
我上網查過好似"C"字個隻好D, 係唔係呢?

醫生建議給你的那8小時有效,可能是Ritalin LA. C字頭的,是Concerta (有效12小時)。其實兩隻都是同一隻藥,只是有效時間不同。

8小時,早上食完,放學4點零鐘無效,咁小朋友在學校可以專心上課,放學回到家又有胃口食飯,唔驚佢長期食唔落野過瘦。缺點是放學在家無哂藥力,做功課溫習會辛苦。

12小時,早上8點食,到晚上8點才散藥力,如果有胃口問題,小朋友要靠食早餐和宵夜。同時藥力散時,有2個鐘可能會有少許反彈,小朋友可能會瞓唔著。好處當然是功課溫習時會專心。

bobolam  thanks  發表於 12-10-26 17:25

醒目開學勳章

回覆:利他林(Ritalin)效用及副作用

C字頭果隻我囝食咗夜晚11,12點仲未瞓到,好慘,睇到我肉都赤埋.

sharon26788 發表於 12-10-25 19:17
C字頭果隻我囝食咗夜晚11,12點仲未瞓到,好慘,睇到我肉都赤埋.
11,12點又真係好殘喎!係咪要做功課溫習,無時間俾佢放鬆心情呀?有無可能請醫生改用8小時那隻?我聽過有些人,係食8小時,放學再加隻4小時的。咁就唔驚好夜藥氣未散。

醒目開學勳章

C字隻藥係壓縮到好實,醫生話要飲多D水,等藥性可以早些融化,但小朋友返校後未必記得飲;首先試C嘅23mg,瞓唔到,人又𢛴,比平時大脾氣;再試C嘅18mg,無乜料到;後來轉R嘅20mg,雖然話係八個鐘,但我囝一般都可以7:30食,keep到下午5:00左右。

我都聽過醫生話,有些人藥氣好快散,但有些人就多兩三個鐘。

我阿仔今年升小一, 學校建議佢食藥, 10月頭醫生開左呢隻藥10mg, 話初初食比半粒即5mg, 很

初初食都oK, 冇咁活躍, 個人定左乖左, 又冇乜副作用, 2星期後覆診醫生建議食一粒10mg, 最近老師見佢寫字有震, 我唸要同醫生講, 唔知係咪一粒藥力太勁呢? 有冇小朋友都有呢種情況呀!

引用:初初食都oK,+冇咁活躍,+個人定左乖左,+又冇

原帖由 衰豬仔 於 12-10-28 發表
初初食都oK, 冇咁活躍, 個人定左乖左, 又冇乜副作用, 2星期後覆診醫生建議食一粒10mg, 最近老師見佢寫字有 ...
點樣震法?唔好等覆診,直接打電話問醫生。我自己就未聽過或見過。

請問你們在甚麼情況下才決定要食藥? 學校, 醫生, 父母建議?

最主要考慮小朋友的自尊心。
小朋友在學校日日被罰無小息,被老師話佢唔專心。回到家做功課,做極都有錯。明明識哂溫習好哂,考試時因為“唔小心”的錯,扣了好多分。學乜野都要好耐時間。其實小朋友好挫敗。每日做功課前都大哭半個鐘,因為好驚做功課,好難控制情緒。

不是所有人吃藥都有效的,十個只有八個有效。小朋友算幸運,對藥有很好的反應。食了藥後校長就話佢“是正”咗,似返個品學兼優的好學生。因為佢本身是個好乖和好聰明的孩子,只是個病令佢控制唔到自己,亦無法發揮佢的能力。

如果食藥可以幫到佢,點解唔食?

那會否擔心藥殘留身體? 傷肝等問題? 而且藥只用了幾十年, 有否長遠副作用仍是未知之素. 始終小朋友仍很小.....

回覆:papajelly 的帖子

是呀!的確有很多事不知道,有風險的。

但小朋友在若在十多年的學習生活裏那麼挫敗,就肯定對人格有損。而且這病會影響小朋友社交能力,在學校被同學排擠的見不少,家長勸自己子女少跟這些小朋友來往的亦聽不少。所以說考慮小朋友的自尊心。

藥只是其中一種方法,另一個證實有效的是運動,每天30-45分鐘。

做父母不容易,ADHD 的父母更不容易!

多謝你的分享.
我仔現小一, 勁多甩漏,成績算跟倒,最大問題係專注力弱, 上課玩自己野.  食藥會影響胃口, 所以15/16, 唔知食唔食好.
請問你小朋友幾年級開始食?

回覆:利他林(Ritalin)效用及副作用

講真,如果小朋友功課跟得上,返學開心,老師接受到,父母又接受到,小朋友又交到朋友。又真是無食藥的迫切性。

病情輕的用行為治療可能已夠。

醒目開學勳章

lillymarie 發表於 12-10-30 15:30
講真,如果小朋友功課跟得上,返學開心,老師接受到,父母又接受到,小朋友又交到朋友。又真是無食藥的迫切 ...

lillymarie,

請問你仔仔吃了幾耐藥就見到功效或明顯分別?

另外, 你仔仔有沒有上行為治療? 知不知那裡有得上堂?