用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請間啟思好唔好? (藍田嗰間)
go

請間啟思好唔好? (藍田嗰間) [複製鏈接]

如題, 我知他們用的是自編教材, 請問課程如何, 會否太淺?
老師對小朋友如何, 會否對他們太寬鬆, 以至會習慣有好大自由?

因我有朋友說他們的教材好淺, 小朋友好HEA, 話唔好讀 (但她的小朋友不是讀這間) .....
但我有另一朋友個女係度讀緊, 佢覺得好, 小朋友好開心.....

因兩種說法太極端, 想再聽聽其他意見
   1    0    0    0

有冇人可以答我呀?!!

我都好想知

咁我講~我個女K1讀左一個月就同佢轉左校.......當時我考幾間得佢收咪讀住先,,,一返學我個女就唁肯返.....以前起第二度返未試過唔肯返學..仲...我陪佢返學見倒一班38人個課員唔算大....已經好唔鍾意...地方又污穢唔掂啦....都算見個女打去問下班主任啦.佢居然話下無野.....頂咩意思呀...仲要好唔想同我講咁,返來睇下佢D書淺都不得了讀N班都學過......話有學卷不過雜費多....校服$12XX一套玩咩...我唔係要起LEE度數LEE間學校...不過見有媽咪問我先講出來分享~~
好彩彩讀左一個月......轉倒間好學校個女讀就好開心.....而家K2

回復 拾仔 的帖子

現在讀邊間?

不過我家姐個仔以前讀啟思, 依家讀皇仁, 同事個仔亦入咗男拔

我個女讀緊K3, 佢番得很開心喎, 校舍都很亁淨整潔, 我自已都是個有潔癖的人, K2開始有功課, K3每日有2至3樣, 有上英文班及普通話班. 我細仔都會跟着入讀.

回覆:請間啟思好唔好

其實無乜好唔好,係睇你想點,你想佢快樂童年,定係打好個底上小學。我都唔知邊樣好,只知以前唔同而家,而家大部份個個幼稚園都勁操,以前(講5,6年前),出生率低,好易入好學校。皇仁係中學,而家入得中學即係10年前讀幼稚園,果陣一年得3,4萬個b出世,而家閒閒地都8萬,樓主自己諗下囉

我個女讀得好開心, 日日都一早起身話要返學, 放學日日話我知學校做了什麼, 識講好多野, 又唱歌.......本身我都知可能比其他學校淺, 但小朋友最緊要有快樂童年, 要讀20年書, 如果3,4歲人仔已要溫習默書太殘忍

我仔讀緊K3, 好開心呀, 好睇家長要求D乜, 老實講, 讀書時間流流長, 仲有10幾年佢讀, 我就揀開開心心返學好過喇....

我朋友讀緊,佢地小朋友就好開心..
旦我就唔太LIKE.都唔係十分之乾淨感覺上.

我個女讀緊N, 比想像中好,可能之前太多負面文章;值得一贊係每個學生要放口罩在書包,小小唔舒服老師會立即幫小朋友戴上,so far 我個女冇病過
‹ 上一主題|下一主題