用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇戴漸進鏡經驗分享^^
go

有冇戴漸進鏡經驗分享^^ [複製鏈接]

仔8歲,年半前遠視25度,一年前零度近視,半年前25度近視,至最近再follow up已升至125度,視光師建議配漸進鏡控制近視,我曾提議可否配硬鏡訓覺矯視,佢話一般過200度先會建議,目前漸進鏡較為合適,可控制急升達3x%,過幾日我就去攞鏡,有d擔心亞仔唔適應,因上下鏡片好似相差成300度的,佢又做好多運動,有經驗家長可否分享一下你地小朋友點樣適應?如打羽毛球時一時望遠一時望近會否很辛苦??落樓梯時會否睇唔清楚條梯??有甚麼需要注意既地方??
   0    0    0    0

引用:請問該名視光師以什麼研究資料說明「可控制

原帖由 ha8mo 於 12-10-24 發表
請問該名視光師以什麼研究資料說明「可控制急升達3x%」?

以下是十年前的舊聞給你參考:http://paper.wenw ...
我仔在理大follow up左5年,我唔會質疑佢地問佢數據何來bor,身邊都有位朋友仔帶左一段時間,謂帶左後冇急升到,一年只是升左幾十度,比未戴前一年升百幾度已經好好咁話,我冇期望會減,只係希望唔好bang bang聲咁升啫

‹ 上一主題|下一主題