用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 **劍擊與乒乓**
go

**劍擊與乒乓**

我的小朋友,男仔5歲,手腳慢協調唔靈活。
學劍擊定乒乓好呢?

回復 bbforever 的帖子

乒乓啦!搵人玩都容易d。

何不考慮體操?

體操都玩過幾個月,但center唔係咁好一教15,太多人,所以無玩,太遠去返學又唔想

fencing的確限時限地點, 又要器材(縛電),有教練在旁,太細兒童不建議在家練習, 如果只是你提意的2樣中選擇, 乒乓球的確方便d, 起碼book clubhouse都可以玩.

但訓練手腳協調, 應該有好多其他活動吧?! 為何只這兩樣中作選擇?

dogmonkey 發表於 12-10-24 12:43
fencing的確限時限地點, 又要器材(縛電),有教練在旁,太細兒童不建議在家練習, 如果只是你提意的2樣中選擇,  ...

YES, even go to the park can help improve the hand-foot coordiantion.

訓練手腳協調,和他玩多些捉yi yan,拋接皮球。乒乓球亦是好,不過,如果小朋友本身協調未成熟,將需要更多鼓勵,因為初初會玩得無咁好,成功感不大。
for every one criticism, three positives must be given.

本身都有1星期1堂游水,但練唔到反應快。
劍擊好近屋企,對面街就係。

我會覺得 ping pong 會實際過fencing, 而且個效果會快d.
5歲小朋友, 想訓練反應, 就要比d識得郁ge 野佢玩.
ball games 係一個好開始. ping pong係一個life long sports,
而且家長可以做小朋友的第一個老師.
要小朋友有一個 lifelong sports, 而且學有所成,
家長的參與 和將那個 sports 溶入生活才會成功的.
fencing, 如果家長自己不曉, 相信要小朋友對此運動有堅持,
有點難度.
而且, 玩 fencing 的成本其實幾高, 那些器材又不常買得到,
以一般家庭來說, 是一個高成本的運動.
總括來說, 2揀1, ping pong 會是一個較實際, 易於結交朋友的運動.

有得學唔同有得玩,fencing 學得掂都要搵friend 一同玩,亦要早幾日book 場;乒乓球可以日日玩,自己對牆打亦可,點睇乒乓球功效都大d

其實練反應手腳協調最好方法不是學什麼什麼,只要做家長每日抽15~30mins 落公園扔下球,踢下波,追下跑下就得,擔保1星期見效!如果落街都無時間,就叫小朋友在家爬多d,爬行係最好訓練手腳協調的方法。

回復 仔仔錫錫你 的帖子

考慮下攀石,對手腳協調好好。

好多謝名位的意見呀

我本身有練開Fencing. 但儅我爸爸教我乒乓時,我都會手忙腳亂.用的 muscle 同focus 都好different. 但就如大家說,乒乓的確實際D.

兩樣都好唔同,,,,你可以睇下個小朋友LIKE 邊樣AR~~~MAYBE 兩樣都唔一定佢喜歡

已玩咗劍擊幾個月,估唔到上堂勁留心,平時都猛咁提着工步,勁攪笑!
反而叫佢4月開始游番水,勁唔願意,都唔知點攪.….....

cpcog  where does he learn fencing??  發表於 13-4-6 21:47

回復 bbforever 的帖子

bbforever, where does your boy learn fencing?  Is the centre / course any good?  Thanks!

回覆:hoihoima 的帖子

訓練身體協調,最理想>幼兒體操+劍、羽或乒。

貢獻勳章

回覆:bbforever 的帖子

手眼協調去學擧石啦!

bbforever  多謝建議^^  發表於 13-4-6 21:48

攀石就無學,只係在公園玩下d一幅牆的攀石或架~~