用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 亞仔中二成績好一般...心情不佳.. 應該點幫佢.. ...
go

亞仔中二成績好一般...心情不佳.. 應該點幫佢.. [複製鏈接]

1    0    1    0

立即轉校,不要等到明年!轉Band1尾的學校,津校或直資都得!這學校的文化不適合他.

回覆:Ceci333 的帖子

Agree.

通常band1轉/band 2頭,定名列前茅,有番自信心,不轉都可以,希望佢開竅,吾開竅就蓄錢送佢外國

同阿仔有偈傾嗎? 既然P6升F1時選校, 好多時都叫家長同小朋友一齊搞, 事關佢地先係用家, 禁家下佢已F2, 轉校與否係咪都應該同仔商量? Mami可以直接d同仔講佢擔心而家pair下 pair下個樣, 係咪係學校有壓力/ 跟唔上無心機....定係乜原因? 有無需要轉校? 轉的話又要選邊間? 唔轉的話應該轉個乜態度面對o黎緊既學年?

回覆:little_Pacey 的帖子

沈祖堯當年入QC都覺得自己忽然好渣,因太多叻人,所以唔好同人比,自己努力就得啦。

vet    發表於 13-3-19 01:35
MCMADRE  Agree  發表於 12-10-25 06:52

可否告知怎樣提不起勁?測考都不讀書?不想參加活動?不和朋友聯絡?不重外表打扮?另外,你覺得他跟不上的原因是甚麼?學校不督促?力有不逮?未能好好把握時間讀書?

真系要同佢好好傾下.看來你仔都是乖仔一名.打開本書係到發夢都可能想令你安心,或他自己安心.如果他真的自己睇唔明 溫極都唔識,可能QC,DBS, LS之類的學校不適合他,這些學校的老師多是飛書,不會解析太詳細.在這類的學校,他很難找到定位.成績,實在一山還有一山高,課外活動,又有很多特異功能人仕,而且也有不少人樣樣皆通,在這樣的情形下,他變得平庸,好像怎麼努力也沒有一兩樣東西比人好.

有些人因為心理質素高,又或者有一兩樣東西做得比較好,能為自己找到定位,才能適應下來.青少年時期對自己的定位很重要.如果找不到定位,這樣下去,一是反叛變邊青,一是意志消沈變隱青.

好好傾下,我還是覺得轉校比較好,要拋開面子,也不要認為轉校是失敗.當然大前題是要他同意.可是,他只是少年,他的想法是要成人引導的.如果他已很不在乎,是不想改變任何東西,因為根本沒有動力,大人的角色更重要.祝愿他快快變回陽光少年.

見過好多cases, 小學成績好, 上到中學會走下坡. 但中三,中四會有轉機.

你仔個case, 我唔覺得要轉校, 間學校係佢想入既, 而且係好學校.佢一直以來都係成績好, 咁即係佢既基礎打得稳固, 尼一點你要對佢有信心.

現時你要多d關心佢, 常出入佢房, 借d意, 攞d野比佢吃呀飲呀, 最好要佢常開門, 陪佢溫書, 如佢不反感, 而你又能力所及, 一齊溫埋, 一齊做卷.
只要你不好比佢成績繼續差, 佢會慢慢好的.

我係過來人, 我仔在補習都冇乜起色之時, 我落手落腳, 托佢出水面.

vet    發表於 13-3-19 01:38
囝囝mama    發表於 12-11-21 12:11
kilykilyk  落手落腳托佢出水面,妳小朋友好幸福  發表於 12-11-7 13:30
MCMADRE  好媽媽  發表於 12-10-25 06:54
Yanamami  Good on you!  發表於 12-10-24 17:36

@little_pacey  我想, 不管你或小朋友, 都放輕鬆吧!
(我細囝, 升剛中一, 有類似問題...甚至老師打電話來討論(投訴))
個人意見, 如果唔係太惡劣, 還是先交小朋友解決. 培養小朋友逆境生活, 也不失一個好的機會. 當然, 唔係放曬手, 而係, 很明確很小朋友心理上支持. 畢竟, 書係小朋友讀, 面對困難也是小朋友自己面對. 有些家長常擔心, 子女年輕, 總要代為思考/安排. 可是, 隨年齡成長, 往上競爭更大, 相反, 鍺(挫)敗越多.

家長必須考慮提高小朋友的IQ, & EQ.
比方, 一星期多前, 一個富裕家庭碩士生跳樓. 這是不幸的事. 原因不多研究, 但最簡單, 就是不快樂. (Have anyhtings, but, only lack of happiness)

就我自己小朋友情況. 1) 我肯定他讀書的能力, 不會跟同學們有大的差別, 那我十分放心
2) 面對壓力, 比如短期成績不好-----是加大讀書力度, 還是放寬一點, 成績次要, 但往後慢慢再追上.  
3) 調適課外活動和學習, 開心, 有幫忙的照常.... 不必要的, 減少....
(當然, 家長想: 一串光陰一串金......多材多藝....是給子女必要的條件)

其實, 各人背景不同, 想法各異. 另外, 後果自負. 所以, 放輕鬆吧!跟小朋友研究一下.....
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

係呀,我絕對同意家長在力所能及的范圍內引導好過去補習社,更能因勢利導,我仔也是小學top 5, 中一,二時數學陷入低谷,仅仅合格,而佢又极之抗拒補習,一籌莫展之際,我發現佢其實都算勤力,肯做題就是欠缺耐性,遇到稍微有些難度的就放棄,於是我同佢輸賭,如果阿媽我能解得出而你不得的話就要罰做額外10題,我仔明知阿媽丟低書包20幾年啦,而且曾經數理亦是弱性,所以佢很是不以為然,於是乎騎虎難下的情況下,我唯有奋發圖強,努力挖掘出腦海里仅存的"那些年"的記憶,真正體會到書到用時方恨少的滋味,,如是者經過幾回交手,我仔對我令眼相看,不敢掉以輕心,(可能覺得輸俾阿媽好冇面)慢慢的佢自己亦摸索出一套學習方法,而且遇強越強,喜歡挑戰打星號的超難題,有時看他解題時全神投入幾小時茶飯不思,不免心疼但亦感欣慰,現在小兒已是中五,我也江郎才盡,功成身退,而佢的成績亦一直keep住 top 5 ,以上是個人的一點心得,我相信每個孩子都有自己的特質,特別是男孩子一升上中三,四在數理方面真的如坊間所說的會開窍,中一,二是個過渡期,家長如能適時找到問題所在,興孩子一起面對解決,相信會有莫大裨益

motivator_kids  感動  發表於 13-2-13 15:24
kilykilyk  經過挫折再KEEP住全級第5,很厲害  發表於 12-11-7 13:35
HY412    發表於 12-10-27 10:40
totheend  真是一個好媽媽! 我女小4在奧數組時也遇到挫折, 我也是用你的方法, 硬著頭皮去做那些題目,終於幫阿女度過難關!  發表於 12-10-26 11:08

回復 family1234 的帖子

你和囝囝的經歷算是苦盡甘來,真的恭喜你。但願一切如你所說,這個過渡期真難涯,大家一起努力!

過埋中三相信會好D,小學主要攪掂中英數常就OK,中一多了那麼多科,中三大部份自然科學分出生化物三科,主科中英數通識加埋中西史地理經濟,十一科,你估每個小朋友都文理全材,文科又得,理科又得,我估不是沒有,但可能兼顧不到那麼好,男仔尤其是對文科可能弱D,到了中四選了科,科目小了或選到喜愛的科目,可能又完全不同,個人覺得最難捱是中三,其他家長同不同意?

回復 Yanamami 的帖子

打到埋身, 係本著 "求人不如求自己" 的心態.  還好, 大考前二個月到, 佢不抗拒我參與佢d學習.  我話每日你邊科冇堂既, 擺本書係桌頭, 而我就日日埋頭苦幹, 再解唔掂, 搵埋佢daddy.   
唉, 希望唔好再繼續, 我力有不逮.    

‹ 上一主題|下一主題