用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你哋小朋友有無喺interview 前參加interview嘅班? ...
go

你哋小朋友有無喺interview 前參加interview嘅班? [複製鏈接]

你哋小朋友有無喺interview 前參加interview嘅班?有join係咪真係好好多呢?

我無幫小朋友報interview班,因為我個小朋友性格唔係怕羞,我以為自己喺屋企同佢練下就得,點知我幫小朋友報咗4間私校同直資,in 咗3間,有兩間rejected。

0    0    0    0

回覆:你哋小朋友有無喺interview 前參加interview嘅班?

我都無報, 我覺得無用.

回覆:JHsbb 的帖子

我無報,但 in 3間,一間等消息,一間收咗,一間19/11 first in

回覆:你哋小朋友有無喺interview 前參加interview嘅班?

唔關事吧.
聖心, 嶺南, 聖保祿都係有學劵學校, 1樣年年有唔少人入名校

kwkyeung    發表於 12-10-23 18:40

回覆:細B媽媽 的帖子

我小朋友都無讀面試班,我覺得呢d班只係商業技倆!改變唔倒小朋友既性格特質,亦提升唔倒小朋友既自信心!我小朋友讀屋邨幼稚園,只係學琴同音樂性既興趣班,由佢几個月開始就睇書,我就係做呢種家庭教育!直至目前為止,佢考左六間學校,三間收左,兩間有2nd in, 一間未有消息!我已經好滿足!我覺得好老師怎样也比不上一個好媽媽!更何況係面試班接觸十堂八堂既老師呢!多點跟小朋友說故事,四圍探索有趣既事物,小朋友已經可以好精靈活潑!

ps-mon  AGREE!  發表於 12-10-24 14:06
kwkyeung    發表於 12-10-23 18:41

引用:我小朋友都無讀面試班,我覺得呢d班只係商

原帖由 joantsang 於 12-10-23 發表
我小朋友都無讀面試班,我覺得呢d班只係商業技倆!改變唔倒小朋友既性格特質,亦提升唔倒小朋友既自信心! ...
Totally agreed!

醒目開學勳章 王國長老

吾關事,面試班可以改善到技巧,但吾可以令小朋友突然變叻。而家d小朋友太卧虎藏龍了,5歲人仔幾級鋼琴又有,精通兩文三語又有。我仔考小孩時英文書識睇一版幾句,人地睇chapter books喇

如果D面試班教到小朋友答問題好似背答案咁咪仲衰,D學校唔like㗎。

有d train 番basic skills n knowledge eg popular English words, maths, popular Chinese words , logic etc

我個細路都無,考9間,2間rejected,4間有得2nd-in,其他等緊結果
面試班都係要嚟安慰一下D父母,個小朋友細細個就帶佢周圍去見多D陌生人,所以佢唔怯場

Charlotte_mom 發表於 12-10-23 18:15
吾關事,面試班可以改善到技巧,但吾可以令小朋友突然變叻。而家d小朋友太卧虎藏龍了,5歲人仔幾級鋼琴又有 ...
yes...我朋友小朋友讀isf,佢話佢個仔讀ort去到level 3都幾勉強, 但同班有人睇緊level 8了!

嘻嘻,我有讀面試班(唔係成日派單張個幾間),我其實都好怕個d咁hard sell。我個小朋友唔係怕羞個d,反而係坐唔定,唔定性個d,我報面試班就係要train吓佢個人定d (頭幾堂面試老師直情話佢一興奮就起身),所以我個case就幾好。我覺得要清楚自己報為咗咩同唔好以為報咗就會所有面試搞掂。So far,我有一間offer,兩間2nd in,2間reject。以我個小朋友唔定個格,呢個result 已經far from my expectation, 仲要有間係sfa 2nd in (估唔到佢肯坐定定做卷)。不過小小提議,千其唔好讀鷄精班(即臨近面試月只讀三個月,但一個星期上幾堂個d),我見d friend d 小朋友好辛苦咁幾個月密集式上上上。所以我係大半年前就開始讀,一個星期一堂個d,當playgroup咁,小朋友都易吸收。

引用:唔好意思,想問下樓主小朋友係讀學卷定私幼

原帖由 cherryird 於 12-10-23 發表
唔好意思,想問下樓主小朋友係讀學卷定私幼稚園?因有朋友講學校係鐘意收無學卷的,因為深d喎,真係想知真 ...
係呀,我係讀有學卷嘅幼稚園。

其實說來說去還是父母會不會幫助小朋友, 這幫助定義廣泛, 個人操守, 身教, 至學術吸收, 日常自理等等...

My kid also studies at voucher kinder.  We did not let my kid to interview class.
so far, we have 2 offers, 2 2nd in (including SFA & SPCC), 1 waiting for results for 2nd in this week.

I focus on training up my kid on the following, academic, home reading (Treetops Level 11), story telling and retelling, manner, concentration and happy for any participations.

學之園呢方面做得好好, 有自己o既面試班, 不單止學術上同行為上train得很好, 仲令到小朋友好喜歡面試.
‹ 上一主題|下一主題