用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔 ...
樓主: smallfoothk
go

邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我見養和網頁都係得EN, 係咪有新發展我就唔知喇......
養和, 唔易做呢, 你家姐EQ一定好高, 我朋友果時日日喊(唔係辛苦, 係俾D高級職員蝦)

Charlotte_mom 發表於 12-10-30 17:11
我見養和網頁都係得EN, 係咪有新發展我就唔知喇......
養和, 唔易做呢, 你家姐EQ一定好高, 我朋友果時日日 ...
我家姐唔係姑娘, 係做 admission 的, 不過真係唔易做, 但問題係來自上級而唔係客.

Charlotte_mom  exactly! 係職員問題, 唔係客問題, 我朋友就係咁講  發表於 12-10-31 09:56

啟思中學?

回覆:邊間Band One 英文中學有愉快學習,少考試和默書,又唔谷?

Banding是用成績分的。當全港大部分成績好的學校日谷夜谷,邏輯上,可能存在唔谷但又全校大部分學生成績好的學校嗎?你說某幾個學生天資過人,過目不忘,讀書異常輕鬆,我覺得可能;全校學生也如此?你信嗎?反正我就不相信了。

常聽到家長在找愉快學習的幼稚園和小學,現在中學,可能很快要找愉快學習的大學硏究院和無壓力的工作了。

我認識的一些Band One中學生,正是「校不谷人人自谷」。Give and take, fair game   !

囝囝mama    發表於 12-11-16 22:54
skyskyy1    發表於 12-11-8 06:39
WChan    發表於 12-11-2 17:34
vincher  好句!  發表於 12-10-31 17:49
vincher  好句!  發表於 12-10-31 17:49

回復 JustAParent 的帖子

ANChan59  幾個星期前我出過一個帖講無壓力及愉快學習的大學!!  發表於 3 小時前

...

回復 Joe媽媽 的帖子

agree  "一分耕耘, 一分收穫".

個個都想讀得happy,但最終現實歸現實,考得唔好点讀大學,点找份好工呀?除非呀爸大把$$$$$$,唔駛做啦!

skyskyy1    發表於 12-11-8 06:39

最近睇到呢段片, 讀完大學, 搵份好工都唔係咁易!?...
http://www.youtube.com/watch?v=DMmMejuY3RE

其實無論任何banding的學校、有幾多測驗和默書,覺得學校谷唔谷係睇自己。正如樓上很多的家長分享,有人自谷,又有人唔洗谷都有好表現。希望更多父母能學會放鬆D、睇長遠D。

就算讀band 2 .都想谷一谷. 希望爭入大學啦.
香港大學位唔足夠, 所以要爭要谷.
除非去外國. 大學多. 唔駛爭就唔駛谷啦.

最大問題有一些谷極都谷唔上. 還要影響親子關係. 所以有人後悔揀錯學校. 我識有人日日補習, 最後都要留班.

csy_ma  提升學習能力,都係需要時間空間既,日日補習,可能係冇留思考時間俾個小朋友,咁小朋友點可以諗到點樣改進呢?  發表於 12-11-16 14:18
csy_ma  由興趣同榮譽感入手比較好,所以唔谷既學校活動多半多元化,等學生有咗自信,再面對學習壓力  發表於 12-11-16 14:17

回復 judy 的帖子

不同意。
我親戚個仔,加同事O既子女,讀呢幾間,無錯,返學好輕鬆,上堂吹水,不過一放學就去補習啦!

例如九華,我表姐個仔,由中一開始要補中文,補到中五會考,我幫佢補,每個星期三個鐘,平日仲有俾功課佢。唔係同佢補,我都唔知九華D老中文老師咁「幸福」,上堂吹水,交左作文又唔改,會考要考卷五,好少操,係我同佢操,要考小組討論從未練過,係我同佢練,不過佢資質好,係咁易,都叫中文拎個4等返來。
最後中五考得好好,都唔在原校升讀,去讀恆商,而家順利入大學。
我表姐話,賺少D錢都唔得,又覺得學校D老師不負責任,不過又無法子,一定要自己谷囉。

smallfoothk  九龍華仁書院早前被揭發有教師漏做中文科校本評核,校長陳岡回應指是人為疏忽,名校多靠自己studying  發表於 12-11-28 12:50

judy 發表於 12-10-24 10:33
DB,LS,DG,華仁個類。

我覺得DB&九華可能是1類,LS (& DG?)可能是另一類...

此外,看見不少有insight的家長在討論“校不谷人人自谷”的問題。回想這在讀書時代的motivation課可能有教。有些人是內化motivated去努力,不論任何外在環境(學校谷或不谷),他們都strive for excellence (IBM名句)。他們較多是outcome oriented,對成功的享受(有些則享受自身升華的過程,等等)多於介意其中過程的辛勞。如熟識Maslow‘s hierarchy of needs,這可能是屬於第2最頂重的“achievement” 心理需要。很多領袖有這種特質,也可能是“校不谷人人自谷”的典型。如果說這類人很辛苦,不能盡言,因失敗(不一定要跟人比較下的失敗)有時對他們而言更苦,反而辛苦得來的成就可能令他們更滿足,更“津津有味”。我覺得一些QC仔和名U的U仔女可能是其中典型。

樓主的願望我也有。我的出發點是:若然學校的”吹谷“方向跟(已內化motivated去努力)孩子的興趣有異,那麼學校不吹谷,可能比吹谷更好,因孩子不用未來6年,都可能受這勉強之苦。當然,最理想是在決定這6年”姻緣“前,先完全了解對方(學校),以免“誤嫁”。

以上乃我的愚見,如有錯誤,請各位指正。不喜勿插,手下留情,謝謝。

redkoni  很少看得到類似的分析,多謝分享!  發表於 12-12-2 14:38
ivantissue  若然學校的”吹谷“方向跟孩子的興趣有異,那麼學校不吹谷,可能比吹谷更好。  發表於 12-12-2 12:31
ivantissue  因失敗(不一定要跟人比較下的失敗) 有時對他們而言更苦,反而辛苦得來的成就可能令他們更滿足,更“津津有味”。  發表於 12-12-2 12:30
smallfoothk  姻緣,誤嫁,like the words  發表於 12-12-2 11:46

Charlotte_mom 發表於 12-10-24 12:47
好多家長覺得愉快學習係死路一條, HKUGA已經出左成績, 不過不失, 都有一半入U (愉快學習+無放棄任何學生情 ...

Charlotte_mom

KUGA 今年考DSE既學生, 小學是不是港同升上去?
朋友個兒子, 小一已在港同讀, 天天功課少, 考試叫評估. 現在中三如是, 天天都HEA住讀, 每天都有時間打機, 因功課少.  但校成績很好, 當然讀書講天份, 不過現在中,英,通講語文根底. 愉快學習 + 學校不放棄, 係咪就可以?
我知D係名校讀既小朋友 , 之所以O甘叻, 係後面有個虎爸/媽.

我不覺- 愉快學習係死路一條, 不過我朋友D仔仔女女, 讀D熱滿科, 無一個唔係讀到就死, 一個讀 MUG MUG 金融, 一個讀建築.....     

j2baba 發表於 12-12-2 10:33
我覺得DB&九華可能是1類,LS (& DG?)可能是另一類...

此外,看見不少有insight的家長在討論“校不谷人 ...

我之前睇過一本書, 教人點樣可以係考試拿高分, 考到好成績, 最後一個CASE, 講一個男仔很喜歡考試測驗, 拿到高分, 是人生一大樂事. 一日無測驗就周身唔自在, 起曬風"難",  睇左甘多親子書, 覺得最有趣的一個方法.

有一個日文老師, 有個同學問如何學好日文, 老師係中國人, 講一口好地度既日語, 老師甘講: 第一要愛上日文, 日日食日本棻,(學日本菜既日文), 日日睇日本MOVIE, 改過日本名. 當然最好去埋日本讀書.  

Yanamami  禁都要個小朋友有d資質羅高分, 試過果种感覺先會get hooked. 有d從來都中中庸庸, 未試過勝利既滋味啊~~  發表於 12-12-3 08:03
smallfoothk  第一要愛上日文, 日日食日本棻,(學日本菜既日文), 日日睇日本MOVIE, 改過日本名. 當然最好去埋日本讀書+識番個日本女朋友 發表於 12-12-2 17:34

引用:But+考試和默書+can+also+be+happy+(accord

原帖由 martie 於 12-10-23 發表
But 考試和默書 can also be happy (according to my daughter) as long as she is not feeling with press ...
贊同。

catcatmom 發表於 12-12-2 17:18
我之前睇過一本書, 教人點樣可以係考試拿高分, 考到好成績, 最後一個CASE, 講一個男仔很喜歡考試測驗, 拿 ...

第1個例子是outcome oriented的較極端例子。

第2個例子是process oriented的較典型例子。先get acquainted,慢慢be familiar,understand,漸漸accept,然後開始like,。。。最後fall in love,甚至master 它。這過程是否很熟。不錯,不少人的戀愛過程是如此(除了master 部分)。以上過程不是必然,有人一見鍾情,有人。。。

這是不小學校cultivate language 的常用方法,印象中較高調的是英華小學,高調鼓勵小孩閱讀。process oriented 的持久機會較大,因愛上其過程,便更願生死與共。還記得這名句嗎:“三日不讀書,便覺面目可憎、言語無味”。

catcatmom,你的兩個例子,剛好代表motivation的兩大方法,不是巧合吧。高人!高人!小人相形見絀,佩服!

Yanamami  Process oriented真有d難度.  發表於 12-12-3 08:04

catcatmom 發表於 12-12-2 15:21
Charlotte_mom

KUGA 今年考DSE既學生, 小學是不是港同升上去?

關於"我知D係名校讀既小朋友 , 之所以O甘叻, 係後面有個虎爸/媽. ",要學業好,有眾多formulas:
- 綿羊B (講麥都跟)+ 虎爸/媽
- 虎B
- 綿羊B + 直升機虎校
- 跟風B + 虎輩(同學)
。。。

你講的是case 1或類似情況. 我估樓主想要的是避免“直升機虎校”。

關於"讀D熱滿科, 無一個唔係讀到就死, 一個讀 MUG MUG 金融, 一個讀建築.....",一般而言,小時較宜多用process orientation 去motivate,即培育興趣;大個時則多加上 outcome orientation 來 motivate學習,因大專學習,特別是工商科,主要以功能為主,而不單是基於興趣,於是大專生幾辛苦,為了飯碗、前途、理想。。。。讀到死,都可以挨下去,否則,眼高手低,只好轉科。。。     

Yanamamai,關於“禁都要個小朋友有d資質羅高分, 試過果种感覺先會get hooked. 有d從來都中中庸庸, 未試過勝利既滋味啊~~ ”,有的小孩,就算試過勝利,都不一定喜歡,因其對過程的厭惡,蓋過成就帶來的喜悅。不少孩子,重視過程,多於成就。情況嚴重者,可能有”公主/王子病“,或者超hea,等等。我曾經問過心理學家,hea有無的救,他說沒有!總之,不同孩子,不同教法,我知你比我更了解。至於“Process oriented真有d難度”,這對你沒難度,回顧你如何教你的千金,我都知你很懂得其中方法的

杰杰媽媽  我仔f.1 愛睇書,呢排仲睇埋心理學既書,但佢更愛打機100倍  發表於 12-12-3 17:06
Yanamami  抬舉了~只不對我不是outcome oriented, 並不代表我是process oriented啊~~事關我都唔係幾曉鼓勵人果种人.  發表於 12-12-3 10:07
Yanamami  "Hea無得救" How discouraging~~定係未搵到motivation? 過程痛苦方法不對以至用hea來作無聲抗議?  發表於 12-12-3 10:04

回復 Yanamami 的帖子

有d從來都中中庸庸, 未試過勝利既滋味啊~~  講得像我的孩子一樣

smallfoothk 發表於 12-12-3 10:22
回復 Yanamami 的帖子

有d從來都中中庸庸, 未試過勝利既滋味啊~~  講得像我的孩子一樣 ...

勝利有好多種
e.g. 今次默書比上次默書多5分;進步都是勝利呵!就要給小孩一點點鼓勵 (我不讚成用物質作鼓勵),讓他有勝利既滋味!

對我而言,佢地係同類。之所以話讀這种學校較愉快,是因為在學校的行政制度上、文化傳统上,此類學校有其優勝地方。

感覺上,這類學校确是少測驗、少默書。這不是因為其收生特別標青,而可少測驗、少默書。這是因為在文化傳統上,這類學校較能忍受學生成績之間之差异。成績出眾之一群,唔使好似讀地區名校咁,成日俾測驗、默書搞住晒,可更自主學習,自然較快樂。成績差啲一群,也少人鬧,此其一。

另一點,這類學校多鼓勵學生多參加課外活動,讀書冇人咁好,在搞活動、在運動、音樂等方面有一手,一樣受人尊重。每個人在校內校外都能有自信心,有自信的孩子自然較快樂,此其二。

純以學校制度、文化而言,我認為DB,LS,DG,華仁個類較快樂。

‹ 上一主題|下一主題