用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 請有經驗嘅家長指教 interview 技巧,謝謝! ...
go

請有經驗嘅家長指教 interview 技巧,謝謝! [複製鏈接]

如題,小女一直有返民生PG,請問有冇幫助呢?

16    0    0    0

上年有d有讀PG都唔收.

講明係無

回覆:請有經驗嘅家長指教 interview 技巧,謝謝!

請問面試形式係點㗎? 大概考D咩㗎? 我個囡8月尾出世,講嘢好麻麻,機會係咪好渺茫呢?

根據上年經驗︰
1. 先交回交form時嗰張問卷。
2. 我個仔IN英粵班,一班interview有8個小朋友加家長,隨機分兩組,一組用全英文IN,另一組全廣東話IN,每組4個小朋友加一位家長,另一位陪同家長就靠邊站。
3. 老師有問以下問題(大概,太耐之前…)︰字母板認字母、唔同顏色積木認顏色、問小朋友今日邊個一齊黎…
4. 老師問我老婆(根據我地份報名表)點解我地兩公婆都係K.2先入民生…老實講,如果當時係IN我我一定會拎個電話出黎叫佢問我老豆…我老婆吹幾句(老過係事實),話以為民生係唔收九月或之後出世嘅小朋友讀K.1,所以喺其他幼稚園先讀一年K.1,之後先考入K.2,但個老師好似唔係好明…
5. 之後會離開張枱四個小朋友排排坐聽故事,我個仔就無乜特別反應,有個小朋友就不時爭住答問題…最後派咗兩個stress balls俾小朋友,俾咗個紙盒家長,叫小朋友放嗰兩個波入盒,要笑臉向盒膠片方向…

By the way,我個仔都係細仔(9月),我地無特別教佢英文,所以IN時用英文問佢問題佢都唔知個老師問乜,我老婆就用中文引導佢作笞,如問佢邊一個積木係紅色,邊一個係黃色,起碼俾老師知佢只不過係唔識英文而唔係唔識認顏色。

引用:面試著重家校合作+單對單家長面談教育界常

原帖由 LamKin 於 12-10-24 發表
面試著重家校合作 單對單家長面談
教育界常強調家校合作,其實學校在學生面試時,都會留意家長與學校理念是 ...
多謝!非常有幫助!

MilkMan 發表於 12-10-24 14:00
By the way,我個仔都係細仔(9月),我地無特別教佢英文,所以IN時用英文問佢問題佢都唔知個老師問乜,我老 ...

MilkMan: 請問負責用英文面試的是本地老師還是外籍老師呢?  謝謝!

回復 pig_bear 的帖子

本地…聽我老婆講,佢D英文都好本地下…

上年我地面試時兩組都係本地老師,同樣用廣東話。不過同組中有位小朋友只識英文所以老師都係用英文問下佢叫咩名、邊個同佢一齊、爸爸係邊(媽媽坐隔離)、叫佢唱隻歌等,內容同in廣東話一樣。

引用:上年我地面試時兩組都係本地老師,同樣用廣

原帖由 b-ba-ma 於 12-10-26 發表
上年我地面試時兩組都係本地老師,同樣用廣東話。不過同組中有位小朋友只識英文所以老師都係用英文問下佢叫 ...
不過今年多左好多net,因為所有k1都有班都一位net做班主任,所以有機會搵net幫手in都唔奇!

坦白講冇咩心得可以share,因為無論你有幾充足嘅準備,始終小朋友臨埸表現先最重要。反而值得一提係民生好重視家校合作,事實亦有好多親子功課:;pppp:,所以無論有幾忙,父母都要去,因為老師必問亦要小朋友識指。

回覆:請有經驗嘅家長指教 inter ...

星期六阿囡PG放學時問老師,佢話用中文in,小朋友同父母一齊in喎,唔知堅唔堅呢?!

其實PG的老師係咪學校的老師?還是外判的呢?

PG 嘅老師唔係學校嘅老師。

PG老師有小部份係民幼老師

咁考之前可唔可以早d到學生warm up下先, 例如向出面個遊樂場玩一陣, 或者有個waiting room 玩下先?

sorry, 學生 = 學校

校內個遊樂場唔會開放俾面試生玩,亦都無waiting room開放。

咁就慘喇, 我個女鬼咁慢熱, 要想下辦法先, 唔該哂!!
‹ 上一主題|下一主題