用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york AM VS ST nicholas AM
樓主: lovekidss
go

york AM VS ST nicholas AM [複製鏈接]

回覆:lovekidss 的帖子

各位媽咪,
真係忍不住發表,因我女讀緊k2, 細仔將12月in, 如果係甘讃,細仔可能無位
但sn確實做到校長所講,不像kv咁深,不會淺,不太像某些幼稚園牟利, 對我這用家來說恰到好處!老師好,姐姐好,校長好,囡囡+分喜歡返學,+分喜歡做功課,掂!
當然想當年也有in sc, 只是waiting ! 起初以為世界末日,但原來好學校是不只一間,希望各位媽咪不要被名氣充昏了!選一間適合自己小朋友的幼稚園!
最後有些媽咪朋友說york 的英文好好,雖然比好多錢,但是有回報的!

回覆:FortuneBB 的帖子

可以Share下你不選york的原因嗎?我知道york是比較commercial,還有其他不好的地方嗎?

THANKS 咁多位媽媽......我報YORK因為知道配套多....好似會考晒CAMBRIDGE 先搵小一.....如果學校有,不用出去再搵來讀...也不錯。當然
我也知道YORK貴很多,但是.......佢是貴得來唔值嗎??我都有聽講YORK小朋友英文好,但唔LIKE學中文.....等等....又是否真實?????SN有冇咩....配套架呢????

另外想補充,對SN 有疑惑,因為好似人人都收...校長係話收2000張FORM 收10%左右....但朋友仔女唔係全部問題都答到.....又細到成10月出世...咩都未識....都收...其實有冇人收REJECT LETTER 架..

SN暫時唔會出waiting letter, 不過好似冇信就冇.
佢好似等啲人下個星期前有幾多人唔比留位費先再出第二次信同埋第二輪interview

回復 lovekidss 的帖子

讀 york 鐘唔鐘意中文就唔知,不過佢啲中文就真係唔淺囉,朋友囝囝係 york 讀,k1 已經學 "朋" 字。
我有樣唔係係咁鐘意 york o既,就係佢地會派成績表,but 只公佈班內頭十名,之後果啲唔分名次。朋友囝囝科科都一百分,都冇名次,可想而知競爭幾大。我覺得咁樣有啲 discourage

但聽D人咁反對YORK...有D擔心真係咁差.....因為見小朋友有能力,想比D深D既課程佢讀...唔好WASTE左....佢MA.......

回覆:york AM VS ST nicholas AM

據聞樂基都是小班教學,如果sn, 樂基,學之園,劍嗚有offer, 你哋會揀邊間?

kvc711 發表於 12-10-24 22:05
據聞樂基都是小班教學,如果sn, 樂基,學之園,劍嗚有offer, 你哋會揀邊間?

...

收左先想點棟, 傳聞樂基甚靠關係, Forum 報喜罕見.
KM 每年幾千人考, 只收外來生三十幾, 四十幾個. First round offer less than 20. 跟住要等人放位

我個仔都收到offer下午班,8月B!睇完你地嘅意見,而家安心好多了!

回覆:york AM VS ST nicholas AM

大家覺得又一村同SN,那一間好些

上年就我仔仔同埋好幾個同月的細b..當中有am..有pm..有waiting...有rejected...聽聞今年無waiting..仲要超細b後in...,點都留少量位比第二輪,
不會係人都收吧!只是大多數報喜不報憂

引用:回復+lovekidss+的帖子 讀+york+鐘唔鐘意

原帖由 sophiamok1024 於 12-10-24 發表

讀 york 鐘唔鐘意中文就唔知,不過佢啲中文就真係唔淺囉,朋友囝囝係 york 讀,k1  ...
我都擔心呢樣排名次嘅野。會令家長好大壓力。

回復 ccdenc 的帖子

今年派位及考小學結果分別::男 拔,女拔、 拔小、英華 2個以上、喇沙x好 幾個、St.paul 、瑪利諾、宣道、聖方濟各(好似x2)、 St.mary x 2  、聖家x 2、
真光2~、呂明才x 2定3 、油天、 音小、陳瑞祺喇沙、培橋、聖若望;
而陳守仁、九龍塘小學、蔡繼有、林文燦、聖若瑟都分別各有幾個;

以上是約數,因沒有mark低我自己就覺得考/ 派得好好,
話哂細校都有唔少學生入一線學校。

引用:大家覺得又一村同SN,那一間好些 +

原帖由 ccdenc 於 12-10-25 發表
大家覺得又一村同SN,那一間好些
又一村係happy school, sn幾谷嫁,我囡k2已寫“電車“, “粟米“,“巴士“,“小巴“等,數而家學even numbers! 完全唔同,當然又一村唔谷唔代表吾好,但有學卷!
兩間係完全唔同形式學校,要搞清楚

我有朋友的BB讀york,成日要走鬼(超收得被大學還多=.=''),仲要周不時都有興趣班(有片拍返比家長睇)但個人感覺york好商業化.....不太像辦教育。

引用:回復+lovekidss+的帖子 讀+york+鐘唔鐘意

原帖由 sophiamok1024 於 12-10-24 發表

讀 york 鐘唔鐘意中文就唔知,不過佢啲中文就真係唔淺囉,朋友囝囝係 york 讀,k1  ...
Yes, York成績表只show頭10名,但如果你問班主任,她通常會講你聽小朋友考第幾!我係York的舊家長,我好感激York教阿仔的英文基礎好好,現在我阿仔小四了,英文料仍然是最強的一料,我阿仔嗰間是一線男校,英文好是必須的,所以York幫了我不少!但中文就令我頭都大埋!如果揀York的家長,要留意這點!

回復 bw_924 的帖子

可吾可以講下係點 走鬼 ?

引用:我有朋友的BB讀york,成日要走鬼(超收得被

原帖由 bw_924 於 12-11-10 發表
我有朋友的BB讀york,成日要走鬼(超收得被大學還多=.='),仲要周不時都有興趣班(有片拍返比家長睇)但個人 ...
「BB讀york,成日要走鬼(超收得被大學還多=.='')」可唔可以講多少少,詳細d?因這是嚴重指控。

‹ 上一主題|下一主題