用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 聽日知有冇得 2nd in 既 resut 喇 ............
樓主: J.Kong
go

聽日知有冇得 2nd in 既 resut 喇 ............ [複製鏈接]

回復 mosquito_chu 的帖子

媽媽,

唔好氣餒, 大肚婆要笑架

真架, 年年六月, 都會有第二輪interview,  因第一輪有d 冇去註冊, 放左d 位出黎, 咪又可以再in 囉.
到時試下加多一封信以表你對lmc 有幾咁愛戴.

笑返啦 ~~~~ un 咕咕
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

回覆:mosquito_chu 的帖子

統一派位後還有很多變數的,真係仲有機會,這段時間繼續幫孩子加強,尤其英文,聽講讀都要兼顧,去年2nd in都是全英的,我仔說有普通對答,認讀文字,簡單算術,聽老師指示做一些小任務。

回覆:聽日知有冇得 2nd in 既 resut 喇 ............

But if we don't have the second round interview still have chance for next jun? Coz I think after this second round, they r already having offer or waiting list. So if parents don't take the offer then will go directly to the waiting list first.  So if we don't have the second interview, then the chance is very low right?

bchi  J.Kong 梳得堆   發表於 12-10-25 12:30
J.Kong  若果佢6月再向外招生一次, 咁唔需要理佢之前有冇得 2nd in or waiting 果d. 因為正常都係 call 晒 waiting list 既先, 仲有位咪再招生囉  發表於 12-10-24 13:02

回復 Max1130 的帖子

第一輪的候補名單會稍後作廢, 剩餘的學額會留待六月再重新招生.  

引用:統一派位後還有很多變數的,真係仲有機會,

原帖由 helenli 於 12-10-24 發表
統一派位後還有很多變數的,真係仲有機會,這段時間繼續幫孩子加強,尤其英文,聽講讀都要兼顧,去年2nd in ...
請問second interview 是否家長同小朋友分開見!thanks

bchi  yes !!  1st in 到2nd in 都唔會一齊見的.  發表於 12-10-25 12:31

回覆:聽日知有冇得 2nd in 既 resut 喇 ............

Bchi:多謝你的鼓勵!我只是对這間的情意結,有了期望;才会甘!宜家要等到出年實在煎熬呀!我会再努力面對!

bchi  世事無絕對架, 做人要有希望嘛, 若做人無希望, 同條咸椅無分別架咋 cheers ~~~    發表於 12-10-25 12:32

引用:如果無2nd+in又好想入,+可以留意住下年6月

原帖由 janicebbb123 於 12-10-23 發表
如果無2nd in又好想入, 可以留意住下年6月左右會又有第二輪招生,
不過我唔肯定係咪6月, 最好打去學校問問,
...
really!!??希望我都好似你個朋友一樣。

引用:我到今日都未平復心情,个肚仲有一个準備出

原帖由 mosquito_chu 於 12-10-24 發表
我到今日都未平復心情,个肚仲有一个準備出世;真是吾想影響她的,但呢刻真是好難受;我無將件事話俾亞仔聽 ...
我都唔敢講比阿仔知
我心情仍未平復,喊咗兩次……唉

我今日卒之明白今年d 家長做咩咁大壓力喇, 原來係金豬bb 啊 )))))))

大家要努力, 為左班豬仔, 唔好放棄呀 !!! :;pppp::;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

係呀係呀~大抽獎之後都有人會放棄架. 所以唔好咁快灰心.

bchi  你呢鴨樣真係巧巧笑   發表於 12-10-29 15:51

我只是waiting list....唉! 重要是排尾5,都吾知有沒有機會
moonZena
‹ 上一主題|下一主題