用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試只有一位家長陪同,學校會否認為誠意不足? ...
go

面試只有一位家長陪同,學校會否認為誠意不足? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

好似有D 只淮你一個入~, 睇下邊間啦

如果考傳統學校, 兩個大人都OK 既, 因為佢地通常都會問問題!
如果係 group interview 就肯定唔可以, 只可以一位家長同一位小朋友入去咯!

我舊年就大部份學校只准一個家長陪,包括嘉諾撒聖心、大坑真光、救恩。 而SPK就只比一個家長帶小朋友入學校,小朋友自己in。

回覆:面試只有一位家長陪同,學校會否認為誠意不足?

如果間學校比2個家長陪,但只有爸爸or 媽咪一個出席,會否影響學校對家長既印象,覺得父母唔夠誠意呢?

因為我發覺如果媽咪係一齊,小朋友好痴身,影響左小朋友既表現

點算好?

每次ln都兩公婆一齊去,支持下自己小朋友嘛!如只准一個家長陪同,我會被小朋友揀邊個陪佢去,有時佢會揀爸爸陪,有時會揀媽媽陪。

回覆:面試只有一位家長陪同,學校會否認為誠意不足

大部份都只準一個家長入,
我好多次都係係門口等

回你門題
大部份学校唔介意
因為多人到企都無位企

真係間間唔同,如果係一位家長IN,
就無所謂,因你去唔去佢地都唔會知.
但我IN 過一間,有PART 係老師見家長,
咁一位家長就要睇小朋友,另一位就要聽老師講野.
有家長自己帶,小朋友又唔肯自己係度玩,
係都要過黎黐住家長就唔係咁好囉.

睇下咩學校, 有D 學校鐘意父母一齊.  

我去過INTERVIEW, 有父母帶埋大仔/女一齊去玩, 其實真係好迫好多人

eva06241980 發表於 12-10-22 11:42
如果間學校比2個家長陪,但只有爸爸or 媽咪一個出席,會否影響學校對家長既印象,覺得父母唔夠誠意呢?

因 ...

我地都有同一個困擾
不過我仔仔系癡爹地
我打算叫爹地系出面等
我自己帶仔仔入去面試

我囝黐我多D,反而我鍾意自己帶佢IN,
如果爹D帶,陣間佢唔制成日話要搵媽咪仲煩

因為我係自照顧我囡囡所以比較黐我,但所有面試唔理一個定兩個家長我都要爸爸一起去,爸爸媽咪同囡囡一起應該會開心D輕鬆D
‹ 上一主題|下一主題