用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到 ...
樓主: FTYPAPA
go

2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到   [複製鏈接]

回覆:2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到

Math ok,eng 中文mamadi,默書中作常識同science就幾好,anyway祝各位順利升中!

回覆:2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到

其實中英數幾多分先係band 1呀?

醒目開學勳章

有個鄰居今年都係St. Joe小六,呀爸呀媽唔識英文,剛派英文卷考到89分!
佢冇補習,只係靠鄰居"我"間中幫佢溫吓書,主要靠佢自己。
我昨日知道佢成績後攬住佢喊咗出嚟,仲開心過自己個大仔當年考到好成績! 我仲同佢媽咪傾計傾到差啲唔記得自己個細仔今日要測驗同溫書添!

佢唔係叻嗰類,但係唔介意冇哂假期同埋唔怕辛苦。所以大家要多加努力,相信"一分耕耘,一分收獲"。

共勉之。

GogoCheung  你真係澤心人厚,你鄰居小孩都好幸運  發表於 13-4-10 12:04
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

引用:有個鄰居今年都係St.+Joe小六,呀爸呀媽唔

原帖由 Derdad 於 13-04-10 發表
有個鄰居今年都係St. Joe小六,呀爸呀媽唔識英文,剛派英文卷考到89分!
佢冇補習,只係靠鄰居"我"間中幫佢 ...
明呀!我都想做你鄰居其實我仔都有操卷,但都未凸破到英文科。

我仔都完全冇補英文

引用:Quote:原帖由+Derdad+於+13-04-10+發表有個

原帖由 llmom 於 13-04-10 發表
我仔都完全冇補英文
咁點解英文咁好呢?係咪睇好多英文書?

回復 Derdad 的帖子

實在利害,好聰明!我個仔有咁醒就好!

引用:Quote:原帖由+llmom+於+13-04-10+發表我仔

原帖由 kerobobo 於 13-04-10 發表
咁點解英文咁好呢?係咪睇好多英文書?
睇電視Discovery Channel,National Geographic , 聽得多!

回復 kerobobo 的帖子

我唸中,英,數平均有8x同9x,其他有9X,咁應該有Band 1,要全部9x應該係全級+名之內.

FTYPAPA 發表於 13-4-10 10:34
想問中、英、數佔的比重

中、英  Ⅹ  9

我諗都係X9

IMS001 發表於 13-4-10 12:00

我唸中,英,數平均有8x同9x,其他有9X,咁應該有Band 1,要全部9x應該係全級+名之內.

THANKS AR~咁默書,作文同考試卷各佔分例又係幾多呢?

FTYPAPA 發表於 13-4-10 10:34
想問中、英、數佔的比重
中、英  Ⅹ  9
數   X  ?
Maths x 9
Science / General studies x 3
Liftoff of Space Shuttle Atlantis, on a mission to build, resupply, and to do research on the International Space Station!

默書可以死讀9x一定要, 作文大部分又唔會高分,特別係中作,好難拿到高分,所以真係唔知点計?

這個鄰居是你上次考試提過MathI 85,Mathsll 96的那位friend?

醒目開學勳章

skyway1668 發表於 13-4-10 22:55
這個鄰居是你上次考試提過MathI 85,Mathsll 96的那位friend?

係呀!佢呢次Maths I有97分,連妳哋話深咗嘅Maths II 都有88分,如果冇填錯申請表嘅話應該入到SJC咯!

佢一路都係守响Band 2C,但五年班下學期先發力追,後勁凌厲!

小朋友嘅潛力,真係唔講得笑。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

回復 Derdad 的帖子

咁利害,一定係Band1啦!点會係Band 2C呀

引用:+本帖最後由+Derdad+於+13-4-11+10:42+編輯

原帖由 Derdad 於 13-04-11 發表
除左maths,其他科又如何呢?下星期家長會了很驚呀

引用:Quote:FTYPAPA+發表於+13-4-10+10:34+想問

原帖由 Aardvark 於 13-04-10 發表
Maths x 9
應該X6,美術音樂X2

kerobobo 發表於 13-4-11 12:45
原帖由 Aardvark 於 13-04-10 發表
Maths x 9
應該X6,美術音樂X2
Ain't sure Music.  But I'm pretty sure Maths is x 9 whereas Science / General studies is x 3

Liftoff of Space Shuttle Atlantis, on a mission to build, resupply, and to do research on the International Space Station!
‹ 上一主題|下一主題