用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到 ...
樓主: FTYPAPA
go

2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到   [複製鏈接]

請問聖若瑟與聖若瑟中學的直屬關係是什麼意思?有多少%小學band 1可以入SJC?請賜教,謝謝!

醒目開學勳章

SeeLong 發表於 13-7-13 13:22
嗰位band 1同學派咗band 2是因為他笫一志願是揀皇仁也!

自行同甲部填QC無問題,但乙部點都應該填番SJC做first choice保險呀!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

mirrorfun 發表於 13-7-15 08:44
請問聖若瑟與聖若瑟中學的直屬關係是什麼意思?有多少%小學band 1可以入SJC?請賜教,謝謝! ...
唔知點解年年都有人問,但其實去教育局就可以找到呢o的基本資料。

P. 6-7
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT_c_27Feb2013_cln.pdf

P.2-3, Q7
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1113__2013-07-09__C_1.pdf

Best wish,

醒目開學勳章

khwong67 發表於 13-7-13 17:53
其實中一書本是否除了法文科,全部都要買。
選讀法文就唔洗買中文書,選讀中文就唔洗買法文書。
Best wish,

明天考PreS1 各位準中學生比心機!努力
Hong Hong Ma  :-)

考試中..............佢琴晚居然拎左本英文GRAMMAR出黎溫

醒目開學勳章

kerobobo 發表於 13-7-16 11:34
考試中..............佢琴晚居然拎左本英文GRAMMAR出黎溫

Best wish,

醒目開學勳章

引用:Quote:khwong67+發表於+13-7-13+17:53+其實

原帖由 Derdad 於 13-07-15 發表
選讀法文就唔洗買中文書,選讀中文就唔洗買法文書。
真的嗎?

回覆:kerobobo 的帖子

幾時知分班試結果, 9月2日??
多唔多人報咗普通話班,好似只有50幾人報名? 乜普通話真係咁唔重要.

醒目開學勳章

kerobobo 發表於 13-7-16 11:34
佢有冇話深唔深呢?或識唔識做?
Best wish,

引用:Quote:kerobobo+發表於+13-7-16+11:34+考試

原帖由 Derdad 於 13-07-17 發表
佢有冇話深唔深呢?或識唔識做?
英,數ok,中文做唔切

回覆:2012一2013升小六家長交流、呻吓、請來報到

我個仔都話英, 數ok, 中文最難。St Joe 仔的中文真係弱小小,朋友仔仔話中文最易,但數就做唔晒。

引用:我個仔都話英,+數ok,+中文最難。St+Joe+仔

原帖由 SeeLong 於 13-07-17 發表
我個仔都話英, 數ok, 中文最難。St Joe 仔的中文真係弱小小,朋友仔仔話中文最易,但數就做唔晒。

...
佢話佢寫字慢喎不過試卷好似有深淺程度比學校簡?

請問知唔知幾時有分班的結果呢?

醒目開學勳章

SeeLong 發表於 13-7-20 17:14
請問知唔知幾時有分班的結果呢?

好似係8月26日。
Best wish,
‹ 上一主題|下一主題