用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 唔可以飯餸一齊食?
go

唔可以飯餸一齊食? [複製鏈接]

我女前一個月唔食餸只好白飯。近日我見佢食其他餸了,但要食完一樣才食第二樣。(例如先食菜,食完我再比佢食肉,最後白飯) 我想知呢個問題你們見過嗎? 是否自閉特徵?如果混埋一齊佢就Lur!

0    0    0    0

我兒子兩三歳時也一樣,現在五歲了,已完全沒有這行為。不知道這是不是自閉特徵,但小兒是自閉症患者。

回覆:唔可以飯餸一齊食?

請問如何令佢改變?我們一歲七個月。我初初以為佢出牙才會咁!

問多句,你仔仔是不是口肌過敏的?除了呢樣我想不到有何關連?但我女講野又唔係太大問題。

我個仔就黎5歲,不嬲都係咁食。無咩問題。老師教慢慢食,逐樣食。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

Chowqv,即係你仔係食完一樣才食另一樣?普通人食飯係一齊食又飯又餸喎

可能你個女口肌唔好, 唔可以突然改變口感, 所以食完一樣再一樣啦. 我個人認為唔須迫佢改變, 要知道食野係好RELEX, 迫佢只令佢食得唔開心, 呢樣野會隨住佢口肌好, 冇咁敏感而改善, 幫佢做口肌訓練啦.

我囝以前肉碎撈飯就得,加小小菜碎就不吃了,依家飯、菜、肉分開俾佢自己"不",可能係口肌弱,一口飯有軟有硬,見佢咬幾下就吞,所以至分開幾碗。

醒目開學勳章

llam1210 發表於 12-10-20 23:09
我女前一個月唔食餸只好白飯。近日我見佢食其他餸了,但要食完一樣才食第二樣。(例如先食菜,食完我再比佢 ...

我覺得唔好理係唔係自閉先, 如果小朋友有這樣既一個習慣, 你認為需不需要去處理, 需不需要去改善?

我同意chowqv和 owl_2046的說法,因我也沒有特別逼他改變,只是隨著他長大,我便讓他試不同的吃法,他又漸漸肯,現在便沒問題了。所以我贊成不要把問題看得太嚴重。

回覆:llam1210 的帖子

唔會 我個女都係甘 要一啖飯 一啖送只會食

係需要時間餵 同耐性  加油

owl_2046 發表於 12-10-22 14:41
可能你個女口肌唔好, 唔可以突然改變口感, 所以食完一樣再一樣啦. 我個人認為唔須迫佢改變, 要知道食野係好 ...

好同意你講法

近日又好番一些可以一啖內有飯有餸, 但佢還是唔喜歡刷牙洗面... 剛開始上言語治療. 希望會好一些吧... 多謝你們

llam1210 發表於 12-10-20 23:09
我女前一個月唔食餸只好白飯。近日我見佢食其他餸了,但要食完一樣才食第二樣。(例如先食菜,食完我再比佢 ...
有汁都唔食.. 浄食菜叶. 有少少連住菜勁佢都LUR... =.=''最中意食菜心叶

我個仔又係一有肉或菜係飯度就吐返哂出黎,食白飯又無事,飲湯有瓜同肉碎又可以食,都唔知點解佢反應可以咁快,一入口可以即吐出黎
‹ 上一主題|下一主題