用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 大家的子女有沒有聽歌做功課或溫習的習慣 ...
go

大家的子女有沒有聽歌做功課或溫習的習慣 [複製鏈接]

我小兒升中一後,經常聽歌做功課或溫習,勸告他也不聽,大家的子女會不會有相同習慣,對學習是否一定有壞的影響呢?

vincher  0下!咁都得,你估畫畫和跳舞咩!最好剛開始就力勸......  發表於 12-10-20 23:25
   0    0    0    0

點止聽歌!我女仲一邊睇電視,又或者上網等等,一邊做功課,但已由小四五左右開始.
我諗都有小小影響學習嘅,但反正我要求唔高,而佢又攪得掂,咪算lor.

有 .但佢是失控o個種,
成日同佢講,你控制唔到自己,就我要控制你啦  

stanleypyk 發表於 12-10-20 13:57
我小兒升中一後,經常聽歌做功課或溫習,勸告他也不聽,大家的子女會不會有相同習慣,對學習是否一定有壞的影響 ...

我家人人(自己/ 老公 讀書時)都愛聽歌做功課、温書。帶着愉快的心情,進度特別快.
我仲記得果時一邊聽收音機(英文歌), 一邊溫書, 做功課, 學識唔少英交, 發音都學埋

寫毛筆字,畫畫會比佢聽,要習中注意力果D唔會比佢聽,佢自已從來無要求聽

我阿仔最初都有, 佢重話一邊聽歌可以計數/温習得快些, 但我堅持反對, 我同佢講要養成做正經事專心, 我唔接受冇聽歌做野就會做得冇咁好的解釋, 因為上堂, 或第日在公司做事, 老師及老闆都冇可能俾你一路聽歌/上網, 一路做正經事, 即使你同他們說功課/工作可做得好好, 這是規矩和/原則和態度問題.

So, 佢俾我哦到而家, 佢都被迫要改咗這個習慣, 起碼在我面前唔敢咁做.  做完正經事, 在唔騷擾其他人的情況吓, 佢可以大聽特聽歌都冇問題.

like_travel  同意你既觀點, 不過我公司d professional 好多個都係聽住歌做野, 好多次同事叫佢地都係聽唔到, 引發很多辦公室笑話....  發表於 12-10-21 17:38

引用:我小兒升中一後,經常聽歌做功課或溫習,勸告

原帖由 stanleypyk 於 12-10-20 發表
我小兒升中一後,經常聽歌做功課或溫習,勸告他也不聽,大家的子女會不會有相同習慣,對學習是否一定有壞的影響 ...
想當年我同我大哥都中意一邊聽收音機,一邊讀書,我哋嘅成績都好OK㗎!反而唔中意溫書時太靜

回覆:大家的子女有沒有聽歌做功課或溫習的習慣

我細女都係,如果可令她坐定定,聽歌而唔影響成绩,我係接受的。講真我以前做功課都係咁。

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我以目標為本,交得出成績,我可以唔理過程......

每人讀書方法不同.... 有些要靜, 有些要有 " background noise " ..... 不理黑貓白貓,捉到老鼠就係好貓!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

"ANChan59 發表於 12-10-21 16:35
我以目標為本,交得出成績,我可以唔理過程......

每人讀書方法不同.... 有些要靜, 有些要有 " backgroun ..."

對!我都係咁諗.
以前讀書時就有個最好的同學是這樣,在學校有空閒時間就一邊聽歌一邊做功課或溫習,我後來發覺原來佢在家中就一邊睇電視就一邊溫習或做功課,讀完PhD後就做了lecturer,現在已是professor 仲做埋department head 添,所以我覺得每個人都不一樣,雖然自問做唔到,但見女兒交足"功課",我就覺得冇所謂.
不過真係每個人都唔同架!

like_travel  cannot agree more !  發表於 12-10-21 17:26

建議家長不要硬來監管, 佢地唔肯聽, 硬關機可能會反效果. 即管睇吓聽住歌同唔  聽 歌既成績係咪有好大分別  

日常  我覺得硬來有時是會傷感情的!  發表於 12-10-21 18:06
日常  對! 這真是一個好建議.  發表於 12-10-21 18:01

我仔都會開收音機邊做邊聽,直至我放工回來便關了它

我仔有時都係咁,我只要求佢用耳塞聽歌時吾好咁大聲,以免損害耳膜

話時話,可能訓練佢d Multi-tasking....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我小兒升中一後,經常聽歌做功課或溫習,勸告他也不聽,大家的子女會不會有相同習慣,對學習是否一定有壞的影響 .
有時都會開電視溫習或做功課,我都有問小朋友這樣會否應響習中力,
但呀囝話有時有啲聲仲易入腦,我見佢成績或各方面OK,咪由佢囉..

醒目開學勳章

呀仔而家讀 F.4, 由 F. 1 開始都係一路聽歌, 一路做功課或溫書, 初頭我都質疑佢架, 我話你聽住歌做功課或溫書係唔會專心架喎, 但係呀仔叫我信佢, 後來見佢做功課同埋 D 成績又 ok 喎, 咁咪由得佢囉!

回復 ANChan59 的帖子

非常同意,以目標本,可惜我個仔就是一邊聽歌(用Headphone)一邊計數/温習,結果較佢靜心做來得差一些,而且需時耐一些。若非計數/温習,只是繪畫,佢聽歌都冇所謂。佢已經是天生multi-tasking的人,可以一邊做野,一邊聽野,一邊講另外一些話題,個腦成日不停想奇怪的東西,所以有時正經事唔記得晒,其他野就做咗好多。

回復 Meikin 的帖子

點指呀,重會下上埋 FACEBOOK 答人嘢呀,睇電視,樣樣齊.

回復 WongWong 的帖子

唉, 俾你講中, 阿仔時常把手機放在枱面, 我知佢應該是利用埋D時間download吓歌/games, 又或是一有人whatsapp, 佢就睇吓回唔回覆.......
‹ 上一主題|下一主題