用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st paul co Ed call for second in la.
樓主: atirw
go

st paul co Ed call for second in la.   [複製鏈接]

daisy17772 發表於 12-10-30 13:16
The first day entering into this game, one should know this is not a "fair game".  As they already a ...

I was reading mum in P1 and agree with your observations on the varying standards at the start
However, there is no assessment in the first term and those kids who had a slower start can catch up really quickly. Most kids can read chapter books by the end of P1

Based on the school annual report, in the core subjects the P1 class average mark (based on second term assiessment) is 90%+

回復 4eyesDad 的帖子

關係除了siling and old boy or girl外, 還有走後門的 !! 後門我地係查唔到佢地lor, 後門位同關係位不相百重

gwengwen  其實有邊關學校 - 官校私校津校 - 唔走後門? MCS SMCC 華仁 ST JO啲叩門位一早比人封間後路! 反而光明正大叫你嗰60%唔駛諗仲實際  發表於 12-11-1 03:31

點解大家仲要不停研究點解自己的小朋友入唔到呢間學校, 其實香港仲有大把好學校, 入唔到呢間就去第二間讀都會有好的未來, 大家向前看, 有得2nd in當然好, 冇2nd in就此忘記呢間學校, 或者明年再考插班, 大家努力!!

四隻貓  同意.  發表於 12-10-31 10:44

回復 bear2233 的帖子

因為交稅的,唔甘心,資助以「關係」收生的學校?

引用:點解大家仲要不停研究點解自己的小朋友入唔

原帖由 bear2233 於 12-10-30 發表
點解大家仲要不停研究點解自己的小朋友入唔到呢間學校, 其實香港仲有大把好學校, 入唔到呢間就去第二間讀都 ...
好同意,不過看到很多家長自怨自艾,好慘,我都想大家放開一點。但不能否認陰暗面的事實,超名的這些問題自然更複雜,人還是人,我知道「關係」的存在 ,亦認識「百無」的,至於比例誰知曉,不過我想都有些人估計到。就如我先生都會同我呻,經常有人向他提出介紹兒女等等去他公司工作或當見習生,現實是很難推,現在太普遍了,競爭大了,自然就日益嚴重,很無奈。

我明知會令人覺得是酸葡萄,見giannapoon那樣坦白,又忍不住說多兩句,又多口了。

各位家長,大家努力向前走吧!

小小媽咪

我個case我無需研究, 因為我小朋友又唔叻又唔乖又唔係affiliated, 報來趁熱鬧,

koala_choco 發表於 12-10-30 15:33
有點好奇, 沒惡意的提問.  既然校長COMMENT 那小朋友坐唔定, 但又 OFFER 佢 2ND IN 既 ?  ...

2ND IN 除了見家長外另一個目的是考小朋友耐性,家長與校長交談時,小朋友要坐在旁邊看書。

我覺得有"關係"中有多數係哥哥丶家姊讀緊同old boy old girl。就算津校mcs同ls都有必收生同父母舊生分。咁咪仲唔公平!唔駛考直入。spcc都唔係一百%收弟妹。仲慘!
如果自己仔女咁出衆應該唔駛擔心,一定有更啱佢哋的學校!
我都識舊生仔女都無second in。如果唔係直資,普通家庭更加入唔到,就算十五萬學費都大把人讀。咁要入嘅中產小孩更加要百般才能先有機會,我相信SPCC 唔想係咁。
如果大仔或大女好叻咁入到SPCC ,咁佢個弟妹就係有關係生。咁係唔係唔公平呢?
況且,個校長同老師們咁有經驗,佢哋會揀到叻學生俾SPCC,唔係某某打個電話就得!

事實係就算有兄、姊讀緊嘅都有好多連2nd in 嘅機會都冇!

回復 hhaa 的帖子

Yes, heard many cases like you mentioned

CKBCHU 發表於 12-10-30 22:03
我覺得有"關係"中有多數係哥哥丶家姊讀緊同old boy old girl。就算津校mcs同ls都有必收生同父母舊生分。 ...
係,我大小朋友沒關係下入,細出年考,而家好大壓力
同埋我覺得有關係者是更加嚴陣以待。。。。我細的,比起大的同期,實力強很多,因為我不敢台慢。

香港真係容易洗腦,咁多間小學都用「關係」收生,spcc用「關係」收生,沒有問題,是嗎?
下次香港的奧運隊成員,不如由前屆奧運隊成員的有關人士做,好嗎?

我有朋友大女(沙士B)入左(成績唔多好),但阿媽過去一年,每星期番學校做2日義工,細女今年考,雖然佢亦唔係大家講又叻又醒又有禮(近乎相反!)但都入到2ND IN 喎!
不過我又唔會唔抵得,話晒我自己一定做唔到,亦無途徑做。
而點解有SIBLINGS可能會比OLD BOYS/GIRLS有優勢,原因可能係佢地家長有更直接方法去事前接觸學校,去”打咭”?

Do you ever accept small bb? Any small bb is studying in SPCC now?

引用:我有朋友大女(沙士B)入左(成績唔多好)

原帖由 CoffeeCake 於 12-10-31 發表
我有朋友大女(沙士B)入左(成績唔多好),但阿媽過去一年,每星期番學校做2日義工,細女今年考,雖然佢亦 ...
我朋友是old boy. 大女入左,讀得好好。細仔兩年後考,2nd 都冇,咁又點解?佢細也不太差的

lui 發表於 12-10-31 08:53
我朋友是old boy. 大女入左,讀得好好。細仔兩年後考,2nd 都冇,咁又點解?佢細也不太差的

...
媽咪有無落力做義工?
同埋都睇天時地利人和。。。呢個人既細女,去1ST IN 時,係佢大女班主任見。

lui 發表於 12-10-31 08:53

...
唔收的是否年尾細仔/細女?

swmami 發表於 12-10-30 16:45
好同意,不過看到很多家長自怨自艾,好慘,我都想大家放開一點。但不能否認陰暗面的事實,超名的這些問題自 ...

我都成日好多遠房親戚會突然出現,叫我帶佢D仔女入行(金融)
我有可能情況下,都會關照同門師弟妹。
但我都好市儈,我寧願請個對我利潤有幫助的人,例如,我D客既仔女,朋友,等等。
做金融就正正係利益關係行頭,所以點解有錢人D仔女話咁易就做晒PRIVATE BANKERS,D平民,讀左HARVARD,都可能係入去做後勤工作(而又甘心)?

回復 4eyesDad 的帖子

甘要不要取消埋官津校自行收生的計分制,如依你的邏輯,那都是不公平,為何有兄分姐妹同校或同宗教可加分?

最好轉做私校,百萬債券加每年學費二三十萬也大把人讀得起,有交重稅收入豐厚才有資格讀,又唔駛比人講是非,我哋啲交雞碎甘多稅又無得唔甘心!
‹ 上一主題|下一主題