用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st paul co Ed call for second in la.
樓主: atirw
go

st paul co Ed call for second in la.   [複製鏈接]

如果順利取錄,這一類人是利用宗教彰顯自己的榮耀

其實好多家長都為左小朋友信教同轉會. 好我都識有朋友由唔信教, 跟住有小朋友後無啦啦入左聖公會, 另一個就返返下九龍教會轉去中環聖公會, 個小朋友就山長水遠咁返聖公會幼稚園.

我小朋友都讀緊,都是沒關係,沒背景一類,一家都是天主教徒。除了運氣外,我又唔敢講自己小朋友有什麼過人之處,因為入到之後覺得天外有天,個個小朋友都好smart。

不要看少那些有背景人事,例如寶x出來的小朋友。他們已經有優良先天基因(父母都是成功人士,不是有$就入到),加上龐大資源後天栽培,好多真係十項全能。他們都是十分有實力的。

寶X都有2類有關係人事。
一種係父母係舊生,而家事業有成,當然出力谷成醒目仔/女。
另外當然還有D富三代,可能會比較嬌D,但勝在阿爺夠照!
不過IN GENERAL 寶X既小朋友行出來都係幾醒神。

在SPCC裏, 叻的小朋友真的很多很多, 我的小朋友在入面讀, 也感受到天外有天, 人外有人, 且不看其關係/背境, 這些小朋友也確是各間學校爭收的學生

等緊收reject信.

引用:聖公會教友加牧師信可以令一個普通的學生入

原帖由 tycoon 於 12-10-29 發表
聖公會教友加牧師信可以令一個普通的學生入到,有些家長因此無拿拿由其他基督教會忽然轉去聖公會,或在K1或 ...
吾好咁講,我小朋友有2nd in, 我一家也不是返聖公會,更加無叫牧師寫信,只係返普通教會既普通家庭

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

當然不是所有2nd小朋友是有關係,但如果80℅有關係和20℅冇關係咁冇關係既機會就更小.

回復 gwengwen 的帖子

同意,我家小主讀緊,老婆是信佛,我本身無宗教信仰。

又是無背景的打工一族。

tinghai 發表於 12-10-29 14:39
當然不是所有2nd小朋友是有關係,但如果80℅有關係和20℅冇關係咁冇關係既機會就更小.  ...

比你講嘅好dd喇, 今年收係最高70%有關係人士, 唔係80%. 不過就算當佢唔用盡, 只用60%, 即係剩餘140 x 40%=56個位會比同校方無關係嘅小朋友, 再加上56個位仲要預兩個性別, 即係約28個位比其中一個性別又同校方無關係嘅小朋友 .....機會真係比較細.

請問幾時會收到reject信呀!我有幾次公司開會都接唔到電話,成日迎住會唔係我Miss Call咗學校電話,希望快D寄信比我啦!

恭喜各位無任何関係而入圍的小朋友,你們一定是優秀的一羣!事實是,interview看得最重的應不是其臨場表現,而是父母的背景和人脈。小女入讀的幼稚園有十人入2nd in,全部都是有關係人事,平心而論,其校內表現實屬一般,自理都有問題,獲獎無數的卻落選。小女落選屬意料中事,我沒有失落,因我已給她最好的,她也活得很快樂。但有背景的一定大有優勢。有本人暫時未看到有関係的家長在bk說自己小朋友入圍完全實至名歸,跟背後的網絡和関係完全無関

gwengwen 發表於 12-10-28 19:17
回復 Bertie07 的帖子

贊成Bertie07喎。
Gwengwen, your daughter is so smart to have "K2Movers考14盾", did you teach your daughter by yourself or attend English center? Would you mind to pm me the details? Thank you very much.

gwengwen  Hi fishmeow: my daughter has not attended any academic class outside, all taught by ourselves, she only has ballet & swimming outside  發表於 12-11-1 03:03

BonusB 發表於 12-10-29 19:08
恭喜各位無任何関係而入圍的小朋友,你們一定是優秀的一羣!事實是,interview看得最重的應不是其臨場表現 ...
Bonus B, May I know what are their " relationship" ?
Do u mean: sibling ? Religion? Parents connection with the school/ church...
Thanks.
「我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。」(哥林多後書12:9)

我女女都係無關係組別的都收到CALL有 2nd in.  我地都是中產人士, 晤係什么上市公司CEO或超級CHINA背景和人脈。 我可以好SURE是女女的努力, 用心, 和學校對她的在K1 & K2的付出有所肯定。  再加上父母在家的 SUPPORT.  雖然, 有關係人士都占上多數 %。  

當然神校也要有成績好既學生去撐場, 所以每年總有些無關係但讀得下書既人入到,
我個女學畫果度好多呢d有關係人, 佢地100%入2nd in, 但問心我 100% 覺得自己應該同佢地friend唔埋, 因為身家真係差太遠了, 哈~~~

BonusB 發表於 12-10-29 19:08
恭喜各位無任何関係而入圍的小朋友,你們一定是優秀的一羣!事實是,interview看得最重的應不是其臨場表現 ...

咁其實話自己“實至名歸”,這不是聖保羅style
‹ 上一主題|下一主題