用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2 歲返學喊
go

2 歲返學喊 [複製鏈接]

bb 2 歲返左學 個幾月 喊足 個幾月 (返到學校講bye bye時), 大家有咩辦法 ?
又tum過又鬧過, 兮.......
   0    0    0    0

回覆:2 歲返學喊

好正常,如果佢唔捨得見到你走,咁叫工人姐姐或爸爸帶佢入去。我見有個小孩K1喊咗1年呀!K2就冇喊了。忍心D放低佢,唔好轉頭望,喊一陣就冇事。

fc1111    發表於 12-10-19 11:44

回復 svdy 的帖子

老師有無話講完bye-bye你走左後重喊唔喊?  我個極品喊
到聖誕後, 但每日喊一陣間就會自己收聲好開心咁去搵野玩.
小朋友有時會喊比人睇博同情...

maggiemai77  agree!!! my son alway pretend crying!!  發表於 12-10-19 11:43

我都覺得試下第2個送返學...
我只係第一日送過返學..亞仔返pn..我要返工...無接送過喇...
平時婆婆送..佢無喊架...一byebye就唔回頭架喇~daddy得閒送果日佢就喊到顛左..所以可以試下搵第2個送

引用:我都覺得試下第2個送返學...我只係第一日送

原帖由 peckychiu 於 12-10-19 發表
我都覺得試下第2個送返學...
我只係第一日送過返學..亞仔返pn..我要返工...無接送過喇...
平時婆婆送..佢無 ...
我個女九月番學,日日都有喊一陣,但前幾日,其中有個老師同我地講,訓練佢獨立D,不要人抱,不要拖拖手,我夠知la, 鬼唔知阿媽係女人咩,做到先得㗎,激鬼氣

醒目開學勳章

唔好鬧啦,小朋友係咁,你對佢嘅SUPPORT好重要,加油

XYZABC : K1喊咗1年呀, 睇怕我o個個都有可能, 哈哈...
creamsicle : 老師話佢喊一陣間就唔喊o羅, (不過見佢日日都喊好鬼煩, 激死)
peckychiu : 我都想搵第二個試下湊佢會唔會喊, 可惜沒人呢, 如果阿婆湊肯定喊多兩錢重.... 兮.......有時諗係咪唔應該比佢咁細個返學

如果響屋企又冇乜嘢做,比佢返學,學下同人相處,唱下歌都幾好㗎。我D細佬初初返學都有喊,放完長假期返學又喊過,幾個月後踏入校門就同我講Bye。放心啦!好快會適應。

我個囡日日都係我送返學, 都是哭足差不多兩個月, 最近這3日突然無再哭...真是好開心啊, 比多D時間佢la, 等佢慢慢適應要返學就唔再哭了.

咁我嗰個好唔正常...返左N班兩個多月,,由第一日返學到依家都祇喊過一次..仲要係大病後返第一日學...朝朝送佢入課室後..就急不及待...同我揮手講ByeBye..自己去攞野玩....

kevinleemita 發表於 12-10-23 00:28
咁我嗰個好唔正常...返左N班兩個多月,,由第一日返學到依家都祇喊過一次..仲要係大病後返第一日學...朝朝送 ...

我朋友個間幼稚園都係應該好唔正常

我問佢小朋友喊左幾耐 佢話2日

咁我問佢 咁佢個班呢

佢話成班都係得1個喊左1星期

之後都冇再有人喊

引用:唔好鬧啦,小朋友係咁,你對佢嘅SUPPORT好

原帖由 lyhv 於 12-10-19 發表
唔好鬧啦,小朋友係咁,你對佢嘅SUPPORT好重要,加油
我激氣係老師咁講,我當然好support囡囡!

引用:咁我嗰個好唔正常...返左N班兩個多月,,由第

原帖由 kevinleemita 於 12-10-23 發表
咁我嗰個好唔正常...返左N班兩個多月,,由第一日返學到依家都祇喊過一次..仲要係大病後返第一日學...朝朝送 ...
其實冇話正唔正常,有D小朋友適應力強D,相反有D小朋友就对環境的轉變較為敏感.

引用:Quote:原帖由+lyhv+於+12-10-19+發表唔好鬧

原帖由 beyondcontrol 於 12-10-23 發表
我激氣係老師咁講,我當然好support囡囡!
其實學校都有關係家,我囡囡8月開學喊足兩個几月都仲喊緊,但老師從冇主動打俾我,相反我打去佢只係話我囡囡曰日喊叫媽媽抱,問我在家係唔係成日抱.次次都講同一番話,再加上其他原因.最後我们退學轉到其他學校,在新學校老師跟得好足,又有建議我地要留心一些事.囡囡新校只喊了1week就冇喊.

喊喊吓無事
放心

我囝囝都係我湊返學
返頭一星期有喊(或扮喊)
間唔中長假期後又有少少喊
但放學就嫲嫲湊
我唔知佢其實返咗學有無喊
不過叫嫲嫲問老師
嫲嫲回覆話老師話佢返入課室已無
但係我識有親戚的小朋友喊足一年
所以,真係個個小朋友唔同
同埋,同意樓上媽媽話學校處理手法都影響小朋友返學喊唔喊!

唔好比錯覺小朋友喊有用
唔好太心軟
好心做壞事

beyondcontrol 發表於 12-10-19 12:23
我個女九月番學,日日都有喊一陣,但前幾日,其中有個老師同我地講,訓練佢獨立D,不要人抱,不要拖拖手, ...

我老師都有咁同我講,仲話佢再唔脫離BB期,
會影響佢學習, 第日跟唔上會無自信.
我聽完都有D唔舒服.

話晒得果2歲人仔,自出娘胎都未試過離開屋企人生活,
我覺得應該要體諒下佢,所以初時都會陪多D佢,
返屋企抱下佢,比多D安全感.

大人返新工都要適應啦,何況小朋友?
當然老師講既說話都有道理,
但係要慢慢黎囉,唔係返左一個月就要佢獨立嘛.

‹ 上一主題|下一主題