用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band 1英中讀唔掂, 被"勸"走(updated) ...
go

band 1英中讀唔掂, 被"勸"走(updated)  

唔知點解原來之位置想加又加唔到, 想覆又覆唔到, 唯有另開一個新位置? 板主可幫忙接續回去原先之位置上??   

轉了學校才知原來好多Band 1英中, 也有"勸走"學生之習慣/ 做法! 我仔同班又有一位新插班同學重勁料, 區內band 1 一哥勸出來, 因為衰拍拖, 女生精英班全級15名(所以被口頭警告就算). 但男仔成繽唔好, 全級尾XX, 所以被"記大過+勸走". 完全係一個天, 一個地, 現實世界就是這樣啦, 小朋友! 其實反面睇, 亦係好好之一課, 要珍惜眼前所有之東西!

宜家間學校只係 band2 中/尾, 講衰D, 無人叻, 我個仔就叻lor! 宜加係班長 + 風紀tim. 遲D考試才知成績. 但用D書全中文而且真係好淺, 但無辦法, 鬼叫自己唔爭氣咩, 攪成今日要讀 band 2尾學校, 亞仔唔敢有聲氣, 可能係學生成績唔好, 學校就成日掛住操運動. 又乒乓球隊/ 又足球隊, 好似唔洗讀書gum! 唯有靠自已補習, E+ keep 住有補習, 希望仍有機會入到本地大學, 再唔係, 遲D高中可能去英國吧, 香港睇怕都係唔夠人爭.

不過關係好左, 大家開心左, 琴晚佢收到我送比佢部新 Ipod touch, 刻左佢個名 + I love you 咭片仔, 佢話好感動 wor!
以前我唔會送比佢, 因為佢成績唔好, 唔值得獎勵, 唔值得......

社工哥哥/ 心理醫生指導過後, 我都開始放低了一些, 開始接受仔女唔一定會叻過自己之父母. 而且, 小朋友重細, 點知將來"際遇"係點呢? 我仔其實最弱係語文(中/ 英)亦差. 最強係思考, 數學運算! 親和力/ 領導力亦唔差, 可能係另類發展...

記住呀, 仔女唔一定讀書叻過父母, 搵錢亦未必一定會多過父母, 自己做到唔等於仔女一定做到, 唔好要求過高, 要包容... 我見過2位心理醫生都係 gum 講, 要放低啦, 唔係再睇就係"精神病"醫生, 唔係心理醫生啦

moyan    發表於 13-2-25 00:09
antia    發表於 13-1-2 11:33
antia    發表於 13-1-2 11:32
bb86    發表於 13-1-2 10:26
~~kitty~~    發表於 12-12-10 21:13

係龍係蟲都係自己生, 自己d基因, 無得怪佢. 所以要求既唔係佢要幾叻, 而係佢有無責任心, 態度正唔正確. 唔叻都起碼要做個好人. 係社會上, 叻人有叻人貢獻, 平凡人有平凡人貢獻.

bb86    發表於 13-1-2 10:26
Jackieson  agree  發表於 12-11-9 10:46
龍舌蘭  平凡人有平凡人貢獻  發表於 12-10-22 17:10
vincher  慶幸你睇得咁開!冇期望冇失望  發表於 12-10-20 23:33
ngma  agree  發表於 12-10-19 15:39

醒目開學勳章

關係好咗呢樣最難得!!!!

好感動睇到你學識放下標準,
重有你會發現亞囝還有好多的優點,
沒有甚麼事重要過同亞囝關係好咗, 繼續加油,
你做得好好,一定不須要看精神科醫生

familyking  睇到差D眼濕濕, 而家做父母都係一種學問.  發表於 13-2-4 16:13

你好叻!

回復 Toni媽媽 的帖子

小朋友仲細,係龍係蟲都是未知之數,唔好咁快打定輸數,大家一齊努力

回復 Ivy07 的帖子

好感動呀!!!

好感動! 亦好欣賞你們放得底!

我仔現中一,當派位吾糸心中英中學位,都吾開心,但佢現對新中學感歸屬感而讀得開心,也放下憂慮,齊齊努力

Yanamami 發表於 12-10-18 17:01
係龍係蟲都係自己生, 自己d基因, 無得怪佢. 所以要求既唔係佢要幾叻, 而係佢有無責任心, 態度正唔正確. 唔 ...

100% agree..我都會以小朋友kei 品行同態度為首要...同埋做一個有用kei人!

我們有時不經意將孩子同自己細個時比較, 或跟其他人的孩子比較, 過份放大了他們的缺點, 而忽略了他們的優點.  

無論他們是龍是蟲, 都是我們的仔女啊!  而家讀書真生活真的好tough, 我們真的要對他們多加支持, 少些無謂的挑剔和批評.

142526  依家讀書,日日早出晚歸,仲辛苦過.....又大壓力,小朋友d情緒好波動,好易發脾氣.  發表於 12-10-22 14:04

142526, 你講得好啱, 佢哋早出晚歸, 放學後/放假又要做功課温書, 辛苦度不比我哋大人返工少, 起碼放工後我唔洗帶工作回家做.  所以我有時雖然話佢哦佢, 但都要提醒自己"適可而止".  

Meikin:講開又講,上星期開家長會,老師話阿仔d成績好差,態度又差,又講大話,無樣好,好大幾會留班 我果陣好嬲,回到家即時同佢六國封相,事後我覺得自己太衝動,我當時受到老師說話影響,即時判了佢死刑,好彩老公係到先至無事,我現在重新調整他的學習目標及目的,我不要以升班為基本,只要他做好本份,過了測試再作打算...但心中總有d不開心.無奈.

醒目開學勳章

感動!

引用:Meikin:講開又講,上星期開家長會,老師話阿

原帖由 142526 於 12-10-22 發表
Meikin:講開又講,上星期開家長會,老師話阿仔d成績好差,態度又差,又講大話,無樣好,好大幾會留班 我果陣好嬲, ...
我 case 同你好相似!每每都忍唔住,駡、打行先,事後會後悔,其實係冇形中傷害咗大家嘅信任、關係。

Jackieson  同意有時真係好難忍架...但都要學董忍!!  發表於 12-11-9 10:50

回復 142526 的帖子

好彩你沒有在老師面前或當眾責罵佢, 佢會好hurt冇晒自尊.  其實有邊個小朋友唔想做得好俾人讚, 只是未必每個孩子都能做到自律自覺, 或掌握讀書的竅門.

身為父母, 孩子失意失敗時, 我們除了在適當時候薄責幾句, 最好還是在他們身邊默默守護和支持 (他們是feel得到的), 也看看有甚麼可以幫他們一把, 也嘗試多與他們溝通, 了解他們的想法/感受.  有時打罵不單會傷感情, 更會令他們變得反叛或自暴自棄, 覺得概然老師和家人都覺得自己係咁, 咁咪咁算數.

Jackieson  totally agree  發表於 12-11-9 10:51

阿仔今天開始測驗,剛剛測了英及中史,佢話有信心會合格,明天測maths &epa,希望佢d數得啦,小學時數是強項,唔明現在s1會變得差晒??但佢照樣唔肯溫書,溫了一陣epa就要落樓打波.無奈.

Add oil.

回復 142526 的帖子

小學的數學較中學的簡單很多, 我阿仔小學數學都好好, 但升中後, 中一的數學尚可以, 而家中二的數學都危危乎, 應該都不是讀理科的材料.

你阿仔是剛升中一嗎?  中一對於孩子來說真的有多方面 (e.g. 學業/學習方式/自我安排/交友/往返學校 etc.)要適應, 要俾多些時間和支援 (單是鼓勵未必足夠) 他們.  一時間他們遇上太多的困難, 他們會不知如何處理, 及從何入手處理, 就會選擇放棄或逃避.

去年大仔升中, 眼見佢辛苦了差不多8-9個月, 且一直生病但又要繼續返學, 練田徑 及趕功課, 我都好心痛, 但卻是成長一部份.  直至近學期末, 他終於找到合拍的朋友, 擺脫了長期感冒和腹痛腹瀉, 適應了, 也開始享受學校的生活.  今年中二開學至今, 各方面也好了很多咯.

所以你和你的囝囝也要加油啊!

ANChan59  腹痛加腹瀉可能是腸激,可能表示他壓力過大,現在應該改善了。可喜可賀。  發表於 12-11-9 07:49
杰杰媽媽  由細到大人地都好快記得佢個名,只係佢唔記得人地個名  (但絕對唔係因為好乖所以就得佢)  發表於 12-11-1 14:35
杰杰媽媽  我仔中一一開學已經問左幾個同學拎電話,我宜家成日都聽到佢同d同學係電話到討論功課,咁樣好過抄功課...........  發表於 12-11-1 14:33
like_travel  有朋輩的支持好緊要   發表於 12-11-1 13:30

Meikin:
佢今年是s1 ,d數仍處於低位,我仍在努力中,希望佢會聽我講