用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 羊奶/荳奶可代替牛奶嗎
go

羊奶/荳奶可代替牛奶嗎 [複製鏈接]

我見你們有好多對生物/自然治療好有研究. 我在未開始之前, 我想以自己同呀女介奶開始試一下. 我女未到2歲, 佢一直都只係早晚一枝奶. 但如果我想試下成效先介奶, 我要比什麼代替? 羊奶或荳奶可以嗎? 有冇一些brand 可告訴我? 我怕女女唔夠營養(市面上奶粉好多營養)...我想先試一下才考慮做其他治療.

另外... 我想問, 是不是一定是有自閉/自閉傾向的小朋友才會對牛奶有這一樣的反應 (即介咗就有好不一樣的反應).
   2    0    0    0

回復 llam1210 的帖子

"由於牛乳中富含乳糖,乳糖是一種雙糖,需要生物體中分泌的乳糖來分解,哺乳動物幼體都會自然產生乳糖酶,但成年後乳糖酶的分泌就會減少或停止。對人來說,不同民族的情況不同。一般游牧民族由於經常以乳製品為生,經過自然選擇,終生會分泌乳糖酶。
但亦有民族哺乳期過後不再接觸奶製品,因此停止分泌乳糖酶,對他們來說,牛奶不能消化,會引起腹瀉,甚至導致疾病,如非洲有些民族。中國人乳糖不耐症比例很高,但每個個體對牛奶的反應不同,有人喜喝成癮,有人不能消化,也有人飲用後容易嘔吐或不適,一般兒童和年輕人容易吸收牛乳,老年人不易消化。"

fr: 維基百科
http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%89%9B%E5%A5%B6

消化不到的牛奶蛋白質酪蛋白(casein),留在腸中引致腸中的惡菌會滋生,引起"腸炎-- 腸漏",惡菌排出的毒素及未完全被消化的食物,經腸壁小孔入血,身體免疫力會啟動處理外物(即未完全被消化的食物),引致全人發炎。

回覆:llam1210 的帖子

據我所知你如果用生物療法就不能飲食奶類食品,要飲就飲米奶

回覆:羊奶/荳奶可代替牛奶嗎

我仔大豆、米都敏感,只能燕麥奶及杏仁奶

回覆:羊奶/荳奶可代替牛奶嗎

真是要驗過先知

其實女女對食物冇敏感(唔係講生物治療個d); 只係我想試一下如果同佢介牛奶(奶粉) 會唔會好一些而已. 所以我想問一下, 我應給女女羊奶 or 荳奶 or 米奶粉好呢? 我想比些有營養的佢食. 謝謝

myson727 兄, 我讀了一些post 知你對介口呢個topic 好有認識. 我想知如果係呢個情況 -- for 自閉傾向的小朋友 -- 應該是比乜佢食呢?

回復 FeiG 的帖子

幾年前鏗鏘集,都講過飲牛奶的問題,未睇過可睇下面條link:
http://www.youtube.com/watch?v=w0Rl6WRtA8s

回復 man811231 的帖子

米都敏感??咪唔可以食飯
平時食咩??

小朋友過0左1age奶巳經唔係主要糧食,主要食固體食物
點解要擔心無營養,
我細囡19個月大都係一日一餐奶,主要食固體食物
不過你想比囡囡試戒飲牛奶,即管試0下豆奶,米奶
會唔會有改善都係個個不同,
我小朋友試過戒口一排我同老師覺得效果不大,見到人0地食自己無得食又唔開心
所以放棄0左只係戒飲牛奶,反而針炙加訓練我仔仔好work,進步得好明顯
所以都係要小朋友試0下先知.
不過平常心去做,唔好攪到自己有壓我力,始終小朋友仲0甘細
加油

是的 多謝你們. 我就是想試下介一排牛奶看下有冇分別才考慮. 針炙...就再下一步. 如仔所說個個不同我都唔之係唔係得. 荳奶粉好似好難飲,,, 我拿了試用裝給呀女佢唔like 唔飲呀. 米奶我就未試過. 我媽話我女咁細你唔比奶佢又話冇dha 又冇乜冇物係咁話我. 所以我才想問一下你們會點比佢地飲.

myson727, 我都有看你個條link 的鏗鏘集, 真係好得人驚.....

我唔米e生,純粹個人意見,最好請教專業人仕。

1.  需否需要介口,其實要做test才知,如果小朋友無腸炎(驗屎可知),腸正正常常消化倒牛奶及小麥,腸中益菌多過惡菌,唔需要GFCF(即gluten free and dairy free 戒奶及小麥)

2. 另外食物敏感(igG4) 或延遲性過敏反應, 要驗血才知邊D食物引起身體免疫力反應。

其實戒口不是治療,只在減低身體的付擔,還要補充好多維他命, e.g, B6, B12, 鎂......,腦部才能有足夠營養發展。

還有一點,如腸有惡菌,單單介口處理唔到D菌(最好唔好比佢食太甜),D菌會繼續破壞腸道及排出毒素。

想問在那兒有得test? 請pm me, 可以嗎?

其實小朋友過左1YR巳經可以不飲牛奶了, 飲食均衡巳足夠, 唔一定要飲奶, 除非你小朋友有偏食問題喇, 奶粉係有好多營養, 但呢啲究竟係咪必需既營養呢? 其實米奶, 豆奶都可以飲, 但無需要日日飲同一款, 應該比小朋友吸收不同種類的營養

回覆:llam1210 的帖子

其實傳統奶粉牌子e.g. 雅x 都有出荳奶粉soya formula,味道和奶差不多,一樣有加很多營養素,你去萬O 找找。

Ronnie, thank you .  我也是買了呢隻荳奶粉比呀女試緊, 佢飲咗幾日又真係好似醒目咗... 唔知係唔係我心理作用. 叫佢會應我, 但眼神仍未好好.

我個仔14個月stop人奶後我一直都俾羊奶佢飲, 直到佢大約2歲, 因為我見佢都ok, 冇乜敏感, 咪費事煩俾佢飲牛奶囉....... 點知發現佢D皮膚開始差, 最近俾返羊奶佢飲, 覺得皮膚好咗, 但都冇以前咁好, 唔知係咪佢鐘意食牛油和yoghurt嘅關係.....

回復 gatochat 的帖子

牛油和yoghurt 都系加左牛奶。
‹ 上一主題|下一主題