用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生的性話題~
go

小學生的性話題~ [複製鏈接]

你地既小朋友會响朋輩之間接收到這類資訊嗎?? 幾多年班開始發生?? 如果從佢口中出現"JJ", "波波", "上床", "四仔" 這類名詞... 你又會有乜反應...?? 會大興問罪?? 沈日從囝囝口中聽到"JJ"一詞, 好振驚.. 佢仲好唔明白點解我咁大反應.. 佢話所有小朋友都知果度叫JJ, 就算乖既小朋友都知... 我好想知小朋友之間仲會有乜野性話題.... 我要點面對?? 處理??
   1    0    0    0

回覆:wendy_jed 的帖子

請問你平時是如何稱呼那器官的呢?

回復 longlokma 的帖子

o者o者~  我既意思唔係個稱呼.... 而係我相信, 佢地平時既談話中可能已經涉及到性, 想知佢地會講d乜??

回覆:wendy_jed 的帖子

我想別人講乜好難估計亦不能控制,我自己就反而會主動同佢講男女的器官有什麼不同,他問自己如何出世我也會儘量解釋,令佢不覺得性是一件神秘的事,你可以滿他孩子的好奇心和求知慾,孩孑便會向你坦白心中的疑問,亦不會誤信朋友仔的錯誤觀念(如有)了。

MariaTsui  AGREE,我都有同子女講性教育  發表於 12-10-18 22:05

認識了自己身體之後,觀念方面也很重要.
如:如何保護自己/不能讓別人摸(親吻)/什麼是非禮/如何拒絕並求助.
再年長點的孩子更要知道不要濫交.

這些學校中不一定學到,也不一定會教.起碼我當初不是從課本/學校中學到的.

樓主, 你小朋友幾大 ?
我都係會由仔仔好細個開始就會講, 佢好多野都會知, 咩叫性交, bb 係點形成, 身體器官, 佢都好清楚, 所以佢唔會覺得好奇. 因為我地都開放同佢傾. 都會講比佢知, 要點樣保護自己, 不要濫交. 對女同學有好感係正常. 唔係一o的大問題. 依家細個同大個o既好感都會有分別, 噉有時聽到佢講某一o的野, 有疑惑都會盡量解釋佢知.
如果父母太大反應, 佢地仲會覺得奇. 同埋如果佢覺得你唔喜歡佢講, 噉佢有問題可能就會問同學, 如果同學講錯佢知, 噉就會有問題, 所以我覺得應盡量巳開放態度同佢傾.

同佢上網一齊學. 越早教越唔尷尬.

http://www.famplan.org.hk/sexedu/B5/resource/resource.asp
‹ 上一主題|下一主題