用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文小測,全班只有两人合格
樓主: like_travel
go

中一中文小測,全班只有两人合格   [複製鏈接]

引用:My+girl+got+8+out+of+10+in+Chin+History+

原帖由 htts 於 12-10-20 發表
My girl got 8 out of 10 in Chin History quiz
有成80分,咪幾好咩?

BallBallMaMa 發表於 12-10-20 13:54
有成80分,咪幾好咩?
比我,笑住收貨囉!

htts  typo error. should be 8 out of 15  發表於 12-10-20 22:38

8 out of 10咪好lor! 好高分呀.
我女上次有個數學quiz,差些肥佬,英文及數學一向都是她的強項都考成咁!
佢話個個都覺得好深,又唔夠時間做.
但就不清楚有幾多人唔合格.

回覆:中一中文小測,全班只有两人合格

我仔學校下星期統測,派左張紙俾佢地寫低自己既目標分數有幾多,遲 d測完又寫低實際分數又有幾多,到時作賽後檢討。

我仔寫左科科都有80分,跟住我就同佢講,如果科科有80分,應該都係全班頭幾名。  叫佢有目標盡努力就得,唔係必需要做到。

kilykilyk  有大志,非常好  發表於 12-11-6 00:31
Meikin  好, 目標清晰! 如果我個仔有咁大志就好囉.  發表於 12-10-22 10:40
like_travel    發表於 12-10-21 13:08

回覆:中一中文小測,全班只有两人合格

我仔學校下星期統測,派左張紙俾佢地寫低自己既目標分數有幾多,遲 d測完又寫低實際分數又有幾多,到時作賽後檢討。

我仔寫左科科都有80分,跟住我就同佢講,如果科科有80分,應該都係全班頭幾名。  叫佢有目標盡努力就得,唔係必需要做到。

smallfoothk  應該都係全級頭幾名  發表於 12-10-21 11:43

like_travel 發表於 12-10-18 09:00
亞囡班主任昨天公佈中文小測成績,全班得两位同學合格!

請問令千金讀邊區??band幾??

回復 kilykilyk 的帖子

band 1A but not top tier school in HK. I am not worry as it was just the 1st test.

htts    發表於 12-10-22 08:08
kilykilyk  加油!  發表於 12-10-21 15:35

cccccc123456 發表於 12-10-21 07:27
小學和中學標準不同,中學標準會高些,所以分數會略低。最重要是看他在全級排名,還看這家學校在全港水平。 ...

剛聽完亞女學校家長會,老師好有愛心又好有heart 講解点解中文小測咁多人唔合格,原因係學生仲以為自己係小學,在阅讀理解文中尋找答案,未懂分析再用自己文字加以说明。模式與小學完全不同,所以咁多人失分!

我自己試做呢份卷,都係唔合格。問題有d tricky

回復 like_travel 的帖子

hi,媽咪,咁你要揾返個補習老師比自己,ha,ha。

lauerica 發表於 12-10-21 14:00

hi,媽咪,咁你要揾返個補習老師比自己,ha,ha。
嘿! 第二份卷我都唔合格既話我會抄自己鱿魚,今次份卷係2年前大考题黎。

龍舌蘭  小測已用大考題  發表於 12-10-25 11:45

文言文最致命,尋日學校家長會班主任都講定可能會有多人唔合格,阿女下星期四测中文,希望合格,先前D小测各科成績都滿意,希望可以keeP住。

like_travel  我女明天-->星期三又測中文啦, 大家都好認真接受呢個挑戰   發表於 12-10-23 19:13

今日測英文、星期三測 I.H.
佢昨天早上起身時...開始唔舒服..長流鼻水..即刻食藥...
佢想繼續溫書....我同佢講....算啦....依家最緊要係休息...如果唔係...星期一返唔到學ga...
但佢都堅持要溫一陣....咁我就由得佢....
最後...5:XX 話要食野...跟著食藥瞓覺....

唉....佢由細都大都係咁....一緊張過度...就會發燒...唔舒服....今早體溫有D高...差D唔可以返學....

唔知幾時先可以平常心面對測驗/考試呢...

Meikin  近期天氣轉涼, 好多人感冒, 真係要小心身體, 温得太倦, 病咗就辛苦了!睇住仔女病到七彩, 仍要上堂測驗温書做功課, 做父母都好心痛.  發表於 12-10-22 10:43
like_travel  小心身體  發表於 12-10-22 10:21
like_travel  小心身體  發表於 12-10-22 10:21

係怕我仔自己自我要求過高,最後做唔到,又發癲

以前曾經睇過一篇文章講, 當面對挑戰而緊張時, 用心諗 "平常心" 十次以上, 就會令心情平定些, 我想試過有時都ok !  最少心情唔會咁緊張 !! 同時我都同小朋友講盡力做, 只要問心無愧 !! 下次再努力 !

定喎....................講真如果咁多人唔合格,佢都冇咁多位俾全部人留班啦!!

like_travel  cannot agree more ... lovin EK a lot  發表於 12-10-23 18:57

totheend  前两日我女激到我跳起, 我每晚晚飯後同佢"訓話", 我老公仲係一邊說風涼話, 話我地係 "母女情仇"  發表於 5 天前

totheend, your daughter is so good, i thought she will never mad you up.

laumanwinnie 發表於 12-10-22 16:16
回復 杰杰媽媽 的帖子

多謝杰杰媽媽的支持, 唉, 好在有個討論區比我們這班媽媽傾下講下, 不然真是精神緊張 ...
其實您不用擔心, 好多學校都係比d 好深既考卷來做頭幾test, 目的係想剌激家長提高腎上腺分泌提高皮質醇, 等家長同孩子一同應付, 而家係中學生嘞, 要認真d 啦 !

我感激學校既苦心 ! 好彩全級都係呢份卷.... 咁多人唔合格真係唔洗太擔心, 反而令女兒更認真中文呢一科, 我地讚左嘞
‹ 上一主題|下一主題