用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文小測,全班只有两人合格
樓主: like_travel
go

中一中文小測,全班只有两人合格   [複製鏈接]

like_travel 發表於 12-10-23 18:56
totheend  前两日我女激到我跳起, 我每晚晚飯後同佢"訓話", 我老公仲係一邊說風涼話, 話我地係 "母女情仇"  ...
佢D功課的確晤晒我操心, 但做人處事的態度, 真係

我每次都為呢D野勞氣!:;pppp:

回復 celiamum 的帖子

我位小姐真係發燒呀....星期一晚拿拿聲去睇醫生...係診所..佢仲同我講...今日派咗好多功課..星期三要交,IH 又未溫好...好擔心....咁我同佢講....我寫信比老師...同老師講...妳唔舒服..要多休息...無時間做功課....萬一老師唔接受...要當欠交就欠交啦....唔好擔心咁多啦..
睇完醫生...佢又同我講....以前讀小學...唔覺考試係咩特別的一回事....依家先知咩係考試.....壓力好大....
跟著..去食咗D野..返屋企食藥、沖涼..佢即上床瞓覺...
昨日朝早...佢起身第一件事..就係做功課...
見到都心痛...
我同佢講...不如出街行下..同埋食 lunch 啦...佢都唔願去...
跟著我同佢講..要幫佢買D內衣...佢先跟我出去...
食完lunch 去書局買文具....佢就自己去睇補充練習.....都唔知應該係開心定係唔開心....佢真係好緊張....令我好擔心....
但見佢咁積極...我又點可以唔支持佢呀...
最後...科科都有買咗D練習...全部都係佢自己揀...

去到夜晚....主動要求我幫佢默IH 果D生字....
有D生字...我都唔識讀....

anyway, 今日已經係最後一日...第二部份測驗係11月中....希望佢可以自我調節..放鬆到啦...

p.s...係返屋企前..去咗補習社..幫妹妹攞返D野...個導師問候佢...我就同導師講...佢係咁ga... 一過度緊張...就會發燒....無咩大礙嘅....
出到門口...個傻妹自己都笑....係喎...媽咪妳唔講...我都唔記得自己一緊張...擔心..就會發燒 tim...
我就同佢講....妳知就好啦....咁妳要自己留意下....唔好咁緊張....放鬆D 啦....
測驗考試好平常....分數唔係最重要...影響健康就麻煩啦....

like_travel  wa ! 你個女好思想成熟.,成個成年人咁  發表於 12-10-24 23:15
like_travel  wa ! 你個女好思想成熟.,成個成年人咁  發表於 12-10-24 23:15

我仔讀小學開始已經都係咁,好多時考前一星期/考試個幾日發燒, 再唔係就一定係返學考試途中肚痛要搵廁所, 今日開始test已經叫佢早15mins返學。

點解宜家個年代既細路要大人叫佢地唔好咁緊張讀書,放開d,以前我地就成日唔讀書要阿媽叫讀書

杰杰媽媽 發表於 12-10-24 10:38
我仔讀小學開始已經都係咁,好多時考前一星期/考試個幾日發燒, 再唔係就一定係返學考試途中肚痛要搵廁所, 今 ...

我同您相反, 所以阿仔宜家唔讀書.

小姐昨日完成第一輪測驗...昨晚即刻成個唔同哂...又再係咁講學校/同學D野....
今日應該會派中文/英文兩份卷...佢自己估計..中文死硬...唔會合格...英文或者會係合格邊緣...
咁我同佢講...中文全卷76分...咁妳估自己幾多分呀...佢話希望有30分...英文全卷100分...佢希望有40-50分...
我同佢講...無論最終分數係幾多....都係個一個數字來....
最緊要知自己有咩錯...有咩唔明...繼續努力..希望下次再做好DD law....
慢慢來...今次都只係中一第一次測驗....仲有大把機會...
跟著..佢笑住攬住我瞓....

kilykilyk  好溫馨  發表於 12-10-30 17:12
日常  So sweet!  {:1_1:}  發表於 12-10-26 09:40

見到佢派返英文既2次小測,都係岩岩合格多dd, 合格我已經收貨啦,始終佢英文最差

亞囡測了三科,
派左中文唔及格,不過全班得十個及格,
英文ok,但份卷比較淺,有d都唔應該錯

下星期一仲有三科要測......惶恐中

celiamum  我小姐11中再測其他4科...希望有咗今次經驗...下次唔會咁緊張...溫習時間再安排得好D啦...
我都估佢地中文得1/3人合格...英文合格率就1/2 啦...  發表於 12-10-25 11:00

你個女呢種性格真係天生, 佢體質都係同我一樣, 心情唔好, 緊張都會發燒, 你要多開解佢, 係要對價值觀嘅睇法, 所謂塞翁失馬...........

其實有時做父母真係難難難, 唔緊張又驚佢唔上心, 緊張又驚佢太上心.........

celiamum  佢小學時,係hea住讀,但又比佢考得唔差wor,反之,而家上到中學,見佢咁緊張,D成績又未係佢預期中..反而擔心佢身心健康,真矛盾   發表於 12-10-25 16:56

VV媽 發表於 12-10-25 10:49
亞囡測了三科,
派左中文唔及格,不過全班得十個及格,
英文ok,但份卷比較淺,有d都唔應該錯

原來唔係十個,
係全班得五個及格

回復 laumanwinnie 的帖子

有校本--課文,古詩 ,會考作者 ,理解
有閱讀理解 , 現代文 及 文言文 (佔60%) ,亞囡最差 ,得10分
成語

杰杰媽媽  我有興趣想知佢點問,點解閱讀理解拎得10分  發表於 12-10-25 22:16

VV媽 發表於 12-10-25 21:57
回復 laumanwinnie 的帖子

有校本--課文,古詩 ,會考作者 ,理解

我女都話對測驗無信心, 覺得將會肥佬, 之前d quizes, 都有d唔合格

like_travel  no worry, 即使真係fail 大把人"倍" , 加上你地學校....個個人中之鳳  發表於 12-10-27 12:51

昨日終於派咗佢最擔心嘅中文卷啦...佢好開心...因為比佢預期好..44/75..合格...暫時都唔使見紅...我睇返份卷...我都唔識做....

另外..英文老師預告咗...佢地成班英文都考得唔係幾好...不過..亞女都唔係太擔心...畢竟..都已經測完...已成定局....

anyway, 經過今次, 佢話...下次應該會知道點做...會做得好D....
真安慰.....

kilykilyk    發表於 12-11-6 00:37
htts  good  發表於 12-10-28 12:04
日常  知道咗測驗、考試模式,下次就知道怎樣去準備,放心吧,下次一定考得更好!  發表於 12-10-26 10:09
日常  恭喜!  發表於 12-10-26 10:02
orangebb  個女咁乖, 值得高興呀 !  發表於 12-10-26 09:35

請問你哋學校測驗是不是50%為之合格?

like_travel  yes  發表於 12-10-27 12:47
Yanamami  Yes.  發表於 12-10-26 10:38
celiamum  亞女學校通常都係50%為之合格..  發表於 12-10-26 10:15

回復 杰杰媽媽 的帖子

對不起,因昨日很忙,沒有詳閱她的試卷,
答不到你

引用:

csy_ma:  "計得慢,最好每日做10-15分鐘百子格,我囡初小做咗真係有用,但僅針對速度同準確性,到中學未必夠用(您可搜尋"百子格"應可見我以前的介紹"   發表於 前天 00:58

請問csy_ma百子格是什麼?我想比小女兒做吓,因為佢計數實在太過慢,而且成日計錯數.

大家個朋友咁快測驗完啦!我個囝星期5先測..

上星期測晒,暫時派既都合格,最後聽日既 is,呢科最唔熟,多數唔合格。
‹ 上一主題|下一主題