用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習
go

補習 [複製鏈接]

其實我咁做, 有無問題, 是否浪費時間 ????

0    0    0    3

妳岐視人種???英文有英式、美式,乜仲有巴式架???咁澳式、法式、印式、乜乜式之類樓主個女好易言語問題喎!!!!!

樓主幾時講巴式呀

beywat496 發表於 12-10-18 00:14
在公園認識咗一名中二Form 2巴藉女孩, 佢讀柴灣某中學, 講流利英文。

佢在我家同我囡以英語傾計, 每星期一 ...
佢F.2都咁得閒

careysum  讀國際學校真係好得閒架, 唔出奇  發表於 12-10-19 09:01

你囡囡讀咩年級? 你可以提議補習老師要活動教學多些, 除了who, when, when, where, 可能囡囡己經識, 成日問會悶, 可以show and tell, 每次教囡囡兩三個日常會用到既生字, 令佢有新鮮感先唔會悶.

回復 beywat496 的帖子

I don't see any problem with her.  But your comment "無臭味架" reeks of racism

twolilmonkeys  無臭味架 reeks - Pun intended.  發表於 12-10-19 00:38
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

醒目開學勳章 王國長老

回覆:巴藉女幫我囡補英文, 有問題嗎 ?

我覺得咩國藉吾係問題,最緊要識教。試過請個NZ返黎,勁dum波鐘,激死我

最緊要識教-> cannot agree more.
how old is your girl??
A F2 girl may be too young and not experienced enough to be a tutor

睇下你比幾錢啦!如果少既, 無咩問題, 多個講英文既伴玩下.

回覆:巴藉女幫我囡補英文, 有問題嗎

中二做老師就太細,當她做補習老師就唔好喇,當有個外籍朋友,日日同妳個女玩仲好,不要要求她教妳個女書本上的知識,只需要她同妳個女玩,不停講,妳個女學到的會更多。

我地學校都係巴籍老師教英文喇!

用国籍去分、真係好有問題。 好多在BBC的主持都是印籍、但因従小到大都在英国受教育、発音就是正統英国音。 有D中国人、過了美国、好短時間便入了美籍、但英文就、、、、。 
不過無論這位少女的英文如何、楼主的一句「 無臭味架」、実在令人聴得痛心、希望楼主没有在小朋友面前説這種話。 如果係美国、楼主有機会比人告架!!

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回復 Mighty 的帖子

《「 無臭味架」、実在令人聴得痛心、希望楼主没有在小朋友面前説這種話》-------很有同感你的話。希望是無心之失,講吓笑。若家長常常說某些眨低人的詞語-------賓妹、印妹、亞差等,小孩子也會不自覺學了歧視!

You just provide an environment for your daughter to speak English, no need to bother which race is she. "Practice makes perfect!"

醒目開學勳章

引用:在公園認識咗一名中二Form+2巴藉女孩,+佢讀

原帖由 beywat496 於 12-10-18 發表
在公園認識咗一名中二Form 2巴藉女孩, 佢讀柴灣某中學, 講流利英文。

佢在我家同我囡以英語傾計, 每星期一 ...
冇臭味都講得出囗

‹ 上一主題|下一主題