用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日IN完祟真
樓主: fredachowct
go

今日IN完祟真   [複製鏈接]

leungcnine 發表於 12-10-18 09:14
請問interview時有冇問家長問題?

冇問家長問題

KTP 發表於 12-10-18 09:40
一個老師同時in兩個小朋友? 真係唔得呀, 小朋友會分心同有樣學樣, 好擔心會影響表現... ...

我覺得, 學校按排一個老師同時只兩個小朋友, 一可能是人手資源問題, 二可能是可校想觀察小朋友在有其他小朋友時的情況, 例如老師問同學A, 同學B會否安心等候或受另一人影響, 呢個本身可能都係考的項目之一

朱寶媽媽  衰硬:我個女答完老師問的問題,另一位小朋友比較細唔識答,佢仲側身望人o地將咭搶答  發表於 12-10-21 03:53

123onebaby 發表於 12-10-17 23:17
這學校安排人等候都幾差

可能早D in 果批亂D, 我們報到時間6:15pm, 去到操場廣播不停話唔好去禮堂住, 咁我們留在操場玩滑梯, 屋仔...等到6:45先叫排隊入禮堂拎label, 英普和英粵各有三個interview rooms.  開頭都找不到label, 幾個媽媽都係, 睇住個list 見D number 跳咗找不到, 但好彩有家長義工幫手找.  拎o左label 跟room number 坐低等, 可以拎圖書睇, 同時有viedo係D學生活動.  睇o左一陣書已經叫成大班人一齊入一間課室玩玩具,  係兩張大枱有好多玩具俾小朋友玩, 我覺得呢個應該只係等候區, 唔計分, 玩唔夠幾分鐘已俾叫number  去另一課室interview,  7:10pm 已interview 完走得.   囡囡拎住禮物笑著離開, 第一次來TT的囡囡仲好開心話:"媽媽, 呢間學校好好玩".  仲要再去玩滑梯

所以, 雖然要等, 但我反而幾欣賞學校的安排.  幾千人報的學校預o左一定要等, 可能我較好彩, 全程用了不夠一小時, 唔知係唔係考英粵快D.  全程囡囡都唔會乾等, 一定有不同的東西俾佢玩/做, 唔悶, 我覺得個process係有為小朋友想過.  好過有些九龍塘學校勁晒或下雨都要考生及家長在門外排長龍等入學校.  

fredachowct 發表於 12-10-17 20:48
問名, 問邊個帶你黎, 認顏色, 看圖讀咭, CAKE, 打拍子
我仔一樣都冇做~~~~

我見英粵, 內容差不多, 考了只數分鐘, 當老師說今日面試到此完畢, 14天內會有通知, 我內心的反應係, o下? 咁就in 完?  咁快ge.  但再想想, 考的都是難度適中, 不是mission impossible (雖然我囡囡不是完全有做), 覺得這樣的interview 才合理.  

同埋, 我覺得個老師都幾nice, 當小朋友未答/或唔多識答的時候她也耐心引導, 抵讚

不過我們冇Cake, 但要跟老師變魔術, 其實是把螺絲帽放到螺絲

有冇offer 就看眼緣罷!

sarubuta 發表於 12-10-19 02:18
我覺得, 學校按排一個老師同時只兩個小朋友, 一可能是人手資源問題, 二可能是可校想觀察小朋友在有其他小 ...
Tks for sharing~~都好有道理!!

我IN果個老師, 當小朋友未答/或唔多識答的時候她無引導佢呀, 我自己出聲
引導亞B咋, 可能扣左分了, 無機會啦.....

引用:其實這間學校真的好好嗎??

原帖由 123onebaby 於 12-10-18 發表
其實這間學校真的好好嗎??
真係好好!

引用:問名,+問邊個帶你黎,+認顏色,+看圖讀咭,+CA

原帖由 fredachowct 於 12-10-17 發表
問名, 問邊個帶你黎, 認顏色, 看圖讀咭, CAKE, 打拍子
我仔一樣都冇做~~~~
cake係指什麼?

其实,TT安排不算差,去邊間面試我預了要等,自己带備圖書或小玩具;可進入校园礼堂坐下舒服地等侯;想当年,in St. Ca#, 天寒地凍,冒雨带阿女在校外排街,褸又跌濕,入去in 完,遮都冇埋,唉!
另外,今年一对二总比上年一对六好些,老師容易看到孩子的表現;Group interview , 老師又要睇小朋友,又要mark野,更易走漏眼。
大家in 完, relax 吓啦!仲有好多机会嘛!

回覆:charlotte2008 的帖子

係呵!我覺得最差係培正,去到報到,跟著面試房編號前站立排隊超過大半粒鐘,家長、小孩都冇位坐一齊排,又冇玩具,等咗好耐,校長開咪宣布,但音響勁差,大部份家長根本聽唔到佢講咩!呢D就叫名校囉!咁差既安排,家長都接受!唉!

選幼稚園認清國際真貌

文章日期:2012年10月17日

【明報專訊】現今全球一體化,家長更重培養孩子英語、普通話等多種語言能力,務求與世界接軌。本地一些幼稚園便標榜設國際班,校名又有「國際」等字眼,以吸引報讀。不過,爸媽們別被「國際」二字蒙混,國際學校、國際幼稚園、國際班三者大不同,為孩子揀選幼稚園前,父母先要全面了解「國際」這回事。

國際學校 直升中小學

放大及觀看全部圖片(5張)

家長不要誤以為校內很多外籍教師、主要以英語授課、使用非本地課程的就是國際學校。香港教育學院幼兒教育學系副教授鄭佩華博士表示,真正的國際學校提供的學前教育,毋須依從教育局《學前教育課程指引》,可直接升讀小學、中學課程,例如新加坡國際學校、漢基國際學校和香港國際學校(HKIS)都設有幼稚園課程。國際學校主要照顧非華語學生的教學需要,它不用依據本港教育課程,學生亦不用參加本地的公開考試。

國際幼稚園 非本地課程

根據教育局的資料顯示,國際幼稚園是指為非華語兒童提供服務的幼稚園,它們與本地幼稚園主要不同的地方是採用非華語作為主要的教學語言,如英語、日語等。

身兼香港幼稚園協會會長的基海韻幼稚園校長唐少勳指出,私立幼稚園沒有參加學券計劃,不用參照本地的課程指引,在設計教學模式和內容、安排師資各方面都有較大的空間發揮,故可以推行國際化的教學,但不一定屬於國際幼稚園。她強調,申請名為「國際幼稚園」須具備特定條件。

「例如基海韻幼稚園在2007年之前是基海韻國際幼稚園。當時幼稚園採用國際化的教學模式是基於實際需要,香港有很多大型工程,很多外籍工程師攜同子女來港,為了服務他們,學校註冊為『國際幼稚園』。申請辦學權時,(教育局)需要評估該區需要,當時幼稚園大約有十多個海外學生,由於大比數的學生使用外語,有成為『國際幼稚園』的實際需要;校內的課程理念、師資各方面亦需要符合國際幼稚園的特點。後來根據調查,發現外籍學童減少,因此決定轉成非牟利學校,並依據學前教育課程指引,使用本地課程,校名亦除去『國際』二字。」

非華語教學

至於基海韻幼稚園的姊妹校基國際幼稚園及基國際幼稚園(九龍),則依舊走國際化教學模式。唐少勳表示兩校採用IB Primary Years Programme(PYP)課程,校內亦有20至30個外籍學生,70%課堂內容使用外語。「國際幼稚園需要採用國際課程,例如全校主要採用蒙特梭利教學模式,或IBPYP課程。」

根據教育局資料,現時採用非本地課程的幼稚園/幼稚園暨幼兒中心大約有90間,例如京斯敦國際幼稚園、耀中國際幼稚園(根德道)、朗思國際幼稚園及蒙特梭利國際學校等,部分校名都標明國際幼稚園。不過,唐少勳表示有些標明國際幼兒園不一定代表採用國際模式的教學;亦有些幼稚園使用「國際」二字當成名稱,不代表它們是國際化教學。因此,家長為孩子報讀國際幼稚園時,需要多了解學校的教學理念、模式。

國際班 主流校設英普教學

鄭佩華表示非牟利幼稚園在設計課程上亦具備彈性,近年學校流行開設「國際班」或「全英班」。這些國際班、全英班標榜主要以英語教學,或在課程中加入非廣東話語言教學。

其實設有「國際班」的幼稚園,有些都是使用本地課程,而非使用外國學制或課程,因此實際上仍屬本地主流幼稚園,只是它們會聘用較多外籍老師,以及有較多甚至全部時間採用非廣東話教學。以每年大約收到3000個申請的崇真小學暨幼稚園為例,其幼稚園便分為「中英文幼稚園部」和「全英語幼稚園部」,前者是主流幼稚園,主要教學語言是廣東話、英文及普通話;後者簡稱IKG(International Kindergarten),家長都會稱之為國際班,只以英語和普通話作教學語言。學校共有9班幼稚園,其中3班是IKG。由於崇真有學券,兼設有國際班,擁有學習英語的優勢,所以甚受家長歡迎。

崇真小學暨幼稚園校長譚煥玲表示,全校在課室內外均鼓勵學生說英語及普通話。主流班與國際班的分別在於主流部每天有15分鐘英文會話課及每周2次各15分鐘普通話會話課;國際部則每日有2小時普通話及1小時英文課。

可接軌國際或主流中小學

說到崇真的IKG跟國際學校所設的幼稚園有何分別,譚煥玲認為國際學校裏大部分老師是外籍人士,相對本地學校來說,學生的中文可能較弱;崇真幼稚園的外籍老師數目較國際學校少,共有24名外籍老師及40名以普通話為母語的老師,但相對其他本地幼稚園,比例又較多。「很多學校也會聘請外籍老師,但未必每天都有外籍老師的課堂。IKG的上課模式比較活潑,外籍老師多採用做project、探訪等形式跟學生互動。」也許有家長擔心,這種類似國際學校的教學模式,會令學生「坐唔定」,譚煥玲表示國際部每班由3名老師負責,除了有外籍英語及普通話老師,還有一位本地老師負責課堂紀律,當然,這位老師亦只會用普通話或英語跟學生溝通。

幼園校長﹕母語學習最佳

那麼,念國際部的學生,可以升讀正式的國際學校嗎?「若家長想升讀崇真小學,他們可以選擇英文小學部或國際小學部,讀國際小學部的學生可修讀法文或日文。有些IKG學生升小時也會選擇念其他國際小學,亦有學生於小五時轉讀國際學校的Grade 7。當然,他們亦可選擇入讀主流中小學,出路甚廣。」

很多家長慕名讓子女入讀主流幼稚園的國際班,但譚煥玲奉勸家長,小朋友用母語去學習是最自然的事,毋須強迫孩子入讀國際班。「國際班比較適合較靈活、適應力強的學生,因為我們完全不會採用廣東話,母語為廣東話的小朋友會有些壓力,有時候想向老師表達時,又未能用英語或普通話溝通,情緒便較難控制。而我亦相信讀主流班的學生,英文不一定較國際班學生遜色,父母的支援也很重要。」

文﹕顏燕雯、顏紫燕

圖﹕陳淑安、資料圖片、受訪者提供

小模特兒:駱晉晞

統籌:陳詠詩

編輯:李曉虹

[email protected]

happypama.mingpao.com

回覆:123onebaby 的帖子

真係好好架!感覺非常好!學校好充實:①通告不斷〜國民教育都交代得很清楚②課外活動〜有幾十樣課外活動揀,每天上一小時,又有校巴,好似返大半日學,好抵!③有學券最抵!④仲有小學backup5⑤資源多,可使用教會/小學/中學校舍設施⑥英普語境好⑦聽講學生考到小學都幾好,但校方唔公布,因為呢間係龍校,希望培養學生對學校的忠心!

回復 Andymammy 的帖子

可唔可以講講學校點交代國教科?thx thxthx thx

引用:回復+Andymammy+的帖子 可唔可以講講學校

原帖由 mrschiang 於 12-10-20 發表
回復 Andymammy 的帖子

可唔可以講講學校點交代國教科?thx thxthx thx
通告是給小學部,但派埋俾幼生,大致:①講明唔要政府53萬②不會獨立成科

mrschiang  Good!!  發表於 12-10-20 10:09

幾時知結果?

我覺得學校係刻意2個人一齊見, 睇下小朋友同家長的反應!
人多可能都係睇專注力。 我之前都有INTERVIEW 一間房成10個人以上GROUP分玩!

面試當日....我帶囡囡 in 亦覺得安排非常亂,眼見有部分家長在禮堂跟錯組別,但校方無人跟進!

我囡囡面試時,嗰老師無確認你身份,就問問題畀分,之後才在單張上揾考生名字,我都覺得有機會畀錯分其他人!
‹ 上一主題|下一主題