用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日IN完祟真
樓主: fredachowct
go

今日IN完祟真   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Andymammy+於+12-10-22+發表4

原帖由 leung-baby 於 12-10-22 發表
今年崇小都三千幾人考,幼稚園仲有學卷四千幾唔出奇丫,所以校務處可能忙到連名單都無時間放上網掛。:wahah ...
其實分四批係咪佢地按年齡去分呢?  而又因為出嘅題亦要因應年齡而有所分別... 我覺得佢會有個別班係細仔,  有個別班係大仔... 所以有部份 in 左嘅 14 個工作天就知結果.. 可能都係月份差唔多既小朋友..  
我都未收到信呀!  好心急....

回復 chuiying_ball 的帖子

肯定唔係, 我個係6月月B, 而我有兩個朋友一個係11月B, 另一1個係1月B, 大家都係同一日, 應該係分報名時間

朱寶媽媽  agree,我囡係大b,坐佢隔離係細b  發表於 12-10-25 20:27

回覆:今日IN完祟真

我仔係9月B,1/9上午交表,17/10IN,我認為係跟交表時間

我都係9月1曰交,但仲未收到喎。

1/9 上午around 10點交form 17/10已in 8月b 嗰日無記錯係話兩星期收到信 唔知有無聽錯

1/9上午&下午交FORM都應該唔同日期面試,我所有朋友都係1/9上午10點前交FORM, 17號已經IN晒

個個考得崇真都係做定後備啫

引用:個個考得崇真都係做定後備啫 +

原帖由 dannyyau302 於 12-10-24 發表
Why?我覺得崇真好好啊!不過唔收我個囡

崇真有什麼問題? 點解要做後備?

我又唔覺得個個考都做後備,
我見D家長咁緊張,應該都好有心想讀呢間.
(雖然,收我都會爭扎下讀唔讀,
因地點有點遠同我自己PREFER 讀全日班)

dannyyau302 發表於 12-10-24 08:14

點會當後備...一定唔會..但for 我自己..我都麻麻個地方..因為唔就腳..想自己接送都有d困難~但如果真係咁好彩收..我都會想讀...

breadbb 發表於 12-10-24 00:08
1/9 上午around 10點交form 17/10已in 8月b 嗰日無記錯係話兩星期收到信 唔知有無聽錯

chuiying_ball 發表於 12-10-23 09:10
其實分四批係咪佢地按年齡去分呢?  而又因為出嘅題亦要因應年齡而有所分別... 我覺得佢會有個別班係細仔,   ...

佢地應該係按交表時間去安排面試架. 幾千張form, 仲邊有咁多時間去排大細.  

點解第一輪唔係太多人收到, 係因為(按去年經驗)呢輪係會有原校生+校友(小學+幼稚園)之弟妹優先面試啫. 不過優先面試又唔等於實收. 所以人人都有機會.  上年係2星期左右出第一輪出結果, 之後1星期後要交留位費.

不過你放心, 我地今年k1都公好平均, 超大B又有, 超細B又有, 我觀察到就算分班都有分大細B班, 方便照顧.

回復 dannyyau302 的帖子

崇真國際班超多人爭又抵讀,如果崇真的校址在九龍塘,我唸更難入,真係你想做後備都冇,
現在的校址很多家長說隔涉,故此對有心揀的家長更好,少D人爭

dannyyau302 發表於 12-10-24 08:14

TT英普係我首選黎架. 上年佢收咗我仔我地都無再去其他面試lu.

揀一間學校有好多原因: 地點, 課程, 學卷, 師資, 環境, 宗教等等.  大家選擇唔同, 排位亦唔同.  應該唔係你講到'個個'考得都係做後備.  仲有, 都要人收你先可以做後備架, 最怕連後備都無就真係咩都無資格講.

2010年出生率再創高峰, 再加埋有2009超細B再戰, 爭得到先講係咪當後備啦. Good Luck!

LuLuKiuKiu  Totally agree!  發表於 12-10-26 12:22
朱寶媽媽  我都係以超大b作戰,希望佢入到,我誤會當佢係後備  發表於 12-10-25 20:33
jvcfamily  3000千幾人做後備..哈~,  發表於 12-10-24 17:59
jvcfamily  咩都有人講既啦. 不過我都係甘話, 收左先同人講"我考黎做後備之嘛"..重要話個個都係做定後備啫,,都幾好笑..  發表於 12-10-24 17:57

第一輪原來有咁多"有背景"既一齊in, 咁變相我地咪細左機會囉,因為佢話將d位平均分四份,而有兄弟姐妹讀緊既又優先,所以今批收外來生既比例咪少左囉?

leung-baby  sophiamok1024, thanks for your information. 今年真係好公平吓~  發表於 12-10-25 09:15
sophiamok1024  我覺得佢今年都冇將有兄姊o既優先 in,因為上年會優先俾佢地報名,但今年冇咗,大家一齊係果兩日交表,所以我估今年有兄姊未必有優勢。  發表於 12-10-24 15:08

mrschiang 發表於 12-10-24 10:21
第一輪原來有咁多"有背景"既一齊in, 咁變相我地咪細左機會囉,因為佢話將d位平均分四份,而有兄弟姐妹讀 ...

咁又未必, 有背景唔等於有著數, 舊年都有好多現任'弟妹'waiting. 而我地無關係嘅都係第一輪收咗.  所以唔好諗咁多, 努力啦.

jjson 發表於 12-10-24 10:03
回復 dannyyau302 的帖子

崇真國際班超多人爭又抵讀,如果崇真的校址在九龍塘,我唸更難入,真係你想做 ...

少左人爭但係INTERVIEW 同開放日場面一樣咁墟陷

breadbb 發表於 12-10-24 09:47
點會當後備...一定唔會..但for 我自己..我都麻麻個地方..因為唔就腳..想自己接送都有d困難~但如果真係咁好 ...

係, 要上山呢樣確實係令好多人腳步!

不過剩係佢地個操場/禮堂, 都大過人地九龍塘成間學校. 另外佢地又會加建校舍, 希望日後更多空間啦. 只係見佢地每次出操場上體育課有咁多戶外空間放電, 幼稚園黎講已經好好.

引用:Quote:原帖由+dannyyau302+於+12-10-24+發

原帖由 winnietingting 於 12-10-24 發表
Why?我覺得崇真好好啊!不過唔收我個囡
有 result 呢咩?

‹ 上一主題|下一主題